Přejít na obsah

Staré šavle a bodáky - aneb sbíráte něco?

JohnnyB

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Krásný exemplář ruské důstojnické šavle. Pokud je to po tvém pradědovi, tak musel být ruský legionář nebo si šavli donést z první války jako kořist z východní fronty, kde sloužil jako RU voják.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Legionář.

mam po něm dvě jeho 100% služební šavle a ještě přitáhl " kinžál", ale teda nenapadá mě k čemu ho vlastně měl, se mě nezdá, že by ho fasoval...

post-8772-0-40796800-1419350168_thumb.jpg

Upraveno uživatelem seh1
Odkaz ke komentáři

Tak legionáři používali upravené ruské uniformy a k tomu patřily i ruské chladné zbraně. Fotky legionářů s kinžály jsou celkem běžné a důstojníci jejich šavle také nosili.

Ale spíš se jednalo podle mě o kořistní zbraně. Vyfoť i ty ostatní. Jsou ty šavle stejné? 

Odkaz ke komentáři

A jo, tak to by mohla být ta se zdobenou rukojetí a košem a s monogramem cara na hlavici rukojeti. Pak ještě ty šavle mívaly leptaného nebo rytého ruského dvouhlavého orla a monogram cara na čepeli. Teda pokud je to ještě carská varianta. Po revoluci už byla místo monogramu cara hvězda... Ta tvoje šavle by měla být ještě carská. Má přejímací značku "1917". Kinžál by měl být pro poddůstojníky. Úplně si ale jistý nejsem. Každopádně takhle v kompletu vedle sebe to musí být bomba. 

EDIT k poslednímu příspěvku: Hezká šavle pro důstojníky armády s nepředpisovým portepee a šavle pro strážmistry a vrchní strážmistry četnictva. 

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři

Tak to je problém, protože ten povrch mimo čepele je niklovaný. Máš dvě možnosti. Buďto tu rez začneš odstraňovat mechanicky a tím zničíš i zbytek povrchovky, a nebo nechat tak, jen zakonzervovat. Nikl opravit nejde. Jen přeniklovat a to už nikdy nebude ono. Já to vidím stejně jako ty. Nezasahovat! Postříkat WDčkem, nechat přes noc a pak setřít zbytek. Jen bych to případně ještě vyleštil silichronem nebo pastou na zuby. Pokud je ale nikl úplně pryč (což sleze nejdřív na "zádech" rukojeti), tak už nemáš, co pokazit. - vzal bych to namočeným jemnějším šmirglem (zrnitost 1000 a víc) a zakonzervoval WDčkem.  Podle fotek si myslím, že důstojník je OK, ten četník bude mít asi horší nikl na pochvě. Nijak tragicky bych to neviděl.

Tak ty sbíráš vyznamenání? Tak to je taky hezký a drahý koníček! RU řády a vyznamenání se mi taky líbí. Taková železná koruna... Já mám jen to, co je na generálské uniformě, co jsem sem dával obrázek. Můj sen je pořádný řád Bílého lva ve vojenské kategorii a tak do třetí třídy... Ale kde na to vzít a nekradnout:(

Edit: pravopis.

Upraveno uživatelem malda
Odkaz ke komentáři

Teď jsem si všiml, že tu svou unifrormu jsem vyfotil bez metálů. Takže je tam kříž za 25 let služby, velká stříbrná Tapferkeit medaile, Signum Laudis a Rakouský záslužný kříž, vše na vojenských stuhách. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...