Přejít na obsah

Ancre ligne 15 rubis (1868-1872)

Lukáš Rauch

Doporučené příspěvky

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o pomoc s rozluštěním informací o hodinkách, které se mi dochovaly po mém praprapradědovi. Byl to celkem významný voják a nejspíš tyto hodinky dostal jako odměnu za poctivou službu. Ročník hodinek jsem odvodil dle zkratky AV na puncu.

Zajímalo by mě, zda se k nim dá zjistit i něco více- třeba jestli ty nakreslené symboly něco znamenají, či zda se dá obrátit pro pomoc na některé úřady/archivy...

Děkuji všem za jakékoliv rady a tipy.

S pozdravem Rauch

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vypadají hezky, ale z takovýchto fotek anonymního obalu se dá říct jen to, že jde o kapesní hodinky. Víc by mohla napovědět hlavní část hodinek - strojek, takže je potřeba ho vyfotit. No a jestli jsou nějaké nápisy na vnitřních stranách zadních víček, tak i to.

Ale už předem tipuju, že takhle staré asi nebudou.

Odkaz ke komentáři

Děkuji za odpověď. Respektuji Váš názor, i když stále mé dataci pevně věřím. Veškeré mé bádání k tomu silně napovídá.

Přikládám fotku strojku.

Na puncu jsem mimo zmíněného "AV" objevil i jakési "R".

Odkaz ke komentáři

Jak jsem říkal, na tom puncu je zcela zřetelné "AV" ve tvaru shodném s tvarem č. 2 na přiloženém obrázku. Bohužel se mi to nedaří zaostřit takovým způsobem, aby to šlo rozpoznat, já to ale vidím.

Co si o tom myslíte?

Odkaz ke komentáři

O tom si nemyslím nic, puncy a puncovní pravidla neznám. Hodinky se obecně postupem času vyvíjely a různě měnily, jak se vyvíjely technologie a hlavně móda a hodinkový design (podobně jako se například dnes vyvíjí design aut). Jenže se to zároveň hodně lišilo a třeba drahé a luxusní značky byly v zavádění novinek velice rychlé a snaživé a čím levnější značky, nebo převzatá řešení, tím víc to za vývojem zaostávalo a neodpovídalo aktuálním trendům. Proto se stáří hodinek určuje hodně těžko a často je to v podstatě nemožné a jde jen o velmi hrubé odhady. Tyhle hodinky prostě vypadají mladě, mají i vysoké výrobní číslo, ale možné je asi cokoliv.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Mě se zdá, že ten strojek v tom pouzdře sedí nějak divně, tak třeba do staršího pouzdra někdo šoupl nový stroj. Ale je to možná úhlem fotky. Co myslíš, Karlosi, ty na to máš určitě lepší oko?

Hlavně mi přijde k roku 1872 nesedící povrchová úprava strojku, klidně bych tipnul i 30. léta. Že strojek není starší než z 20. století bych považoval za skoro jisté, tak na 99,95%, spíš od roku 1920 výš - na zvětšené fotce jsou pěkně vidět detaily.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...