Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tatík má hodinky Sputnik, podle mě vcelku zajímavé. Střed ciferníku je zlatý, v místě šestky je umístěná vteřinovka - kotouček s kruhovým otvorem, ve kterém jsou postupně po pěti vidět označení vteřin.

Na kotoučku je zeměkoule, od otvoru vteřinovky míří čtyři čárky, což má samozřejmě zobrazovat Sputnik 1 obíhající kolem Země.

Zezadu je na víčku vyraženo "pylevlagoněpronicajemyje - protivoudarnyje".

Druhé takové se mi přes veškerou snahu zatím nepovedlo objevit.

Ví o nich někdo něco víc, prosím? Možná je to nějaká zvláštní série Poběd?

Děkuji.

Odesláno (upraveno)

Neslo by to vyfotit ? Budou to asi tyhle:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Dalsi verze:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem alt
Odesláno
Také jsem koukal, ževýroba Čistopol, takže ne Poběda, ale Vostok. I když ten kalibr 2602 se dával do např. i do Poděd, do Slav.

Poběda je název kalibru (K-26), nikoliv hodinek. I v tomhle Sputniku JE kalibr Poběda. Po válce byl snad ve všech hodinkách ze SSSR. Samozřejmě byly modely s modifikacemi - Sportivnyje měly tu samou Pobědu jen s možností "přibrždění" vteřinové ručičky. Jiné měly kalibr Poběda s centrální vteřinovou ručičkou, všechny ale byly - alespoň v SSSR - chápány jako modifikace Pobědy, nikoliv nové kalibry.

Jinak výrobcem nebyl Vostok, ale Státní hodinový závod Čistopol ;-))

Odesláno

Děkuji všem za určení, jsou to ty z první fotografie. Ty druhé jsou taky úžasné...

Hodinky jsou naprosto funkční, táta je ale už nenosí, protože mají zaprášený ciferník (na tom jsem se asi v dětství podepsal i já :guiltysmiley:, netušil jsem, jakou raritu máme.

Přesto jsou zachovalejší než Vostoky, které se mi nedávno povedlo koupit na blešáku (s datumovkou, zezadu označení "2605" a opět "Pylevlago...").

Průměr změřím, až příště pojedu k našim.

Odesláno (upraveno)
Dostal mě ten kalibr uvnitř a ty hvězdičky :) Vypadají pěkně a "vteřinovka" mi přijde originální :speak_cool:

Chceš jeden ten kalibr?

Ty Pobedy jsou odrbané až hanba, ale strojek je (doufám) po drobném vyčištění funkční...

Edit: Teď koukám, že kalibr se liší. Sputniky mají 17 šutrů a tyhle Pobedy jen 15. Ale vypadají skoro stejně a hvězdičky mají :D

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...