Jajar Odesláno 16. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2016 I přes svou obrovskou snahu o pasivitu na tomto fóru jsem nakonec neodolal a pořídil od zdejšího člena Radik (kterému tímto díky) své první mechanické hodinky. To, že jsou to mechaniky, je víceméně spíše shoda okolností, než cíl. Dlouho jsem projížděl jen tak ze zvědavosti zdejší bazar a klasické e-shopy a koukal hlavně na různá Seika, ideálně quartz. Jedny už totiž mám a jsem s nimi nadmíru spokojen, nicméně jsou spíš sportovního typu (což byl ale účel jejich koupě) a někde vzadu v hlavě mi pořád něco nakukávalo, že bych k nim přece jen měl pořídit ještě něco víc "klasičtějšího" nebo jak to popsat. Prostě něco ne-tool-ovýho, co vezmu mimo práci a mimo sportovní aktivity. Ale pořád mě tak nějak žádné hodinky moc nepřesvědčily o vedlejší (pro lidi v mém okolí dokonce zbytečné ) investici. Až se najednou tady objevily tyto Orienty http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/94874-orient-cfm00002b0-automat-s-powerreserve/. Jedná se konkrétně o model CFM00002B0. Hodinky mě uhranuly hlavně provedením pouzdra, tahem, který je u pouzdra rozšířen téměř do "ztracena" s nožkama (pro mě to opticky hodinkám ubírá na velikosti a působí takovým celistvějším dojmem), kombinací matu a lesku a hlavně...tenkým oranžovým kroužkem na lunetě. Já mám prostě tuhle barvu rád a na těchto hodinkách se mi prostě strašně líbí. Co mě trošku mrzí, že jsem si musel chvilku zvykat na odečítání času, protože vzhledem ke stříbrnému lemování ukazatele data a nátahu se mi trošku "ztrácejí" hlavní ručky. Vůbec by mi nevadilo něco decentnějšího, klidně jen klasické okénko s datem. Ale celkově mě ty hodinky tak nadchly, že si prostě musím zvyknout. Co se týká strojku - nejsem na mechaniky zatížen, takže jen pár stručných informací z manuálu a z netu. Jedná se o in-house strojek 46U40 s 21 kameny a frekvencí 21 600 kmitů/hod, bez hackingu a bez ručního nátahu, s rezervou chodu 40h. Udávaná přesnost -15/+25s za den. Hodinky byly seřízeny v pátek 15.4. někdy kolem desáté dopoledne při koupi, od té doby na ruce (i přes noc, hodinky jsem nikdy neodkládal), nyní mám odchylku +12s. Nicméně +10s jsem tam měl už včera večer, tzn. za dnešní den jen +2s. Asi to bude tím, že po včerejší pařbě jsem dnešek v podstatě proválel u televize .Jinak tah je plný, žádný plech, zdá se i bytelný. Celkově jsou hodinky docela těžké, ale dobře sedí na ruce a vzhledem k tomu, že tah mám uzpůsoben k pevnějšímu držení (nemám rád, když se mi hodinky mrcasí na ruce sem a tam), tak se nosí perfektně. No a abych jen netlachal, tak samozřejmě nějaké foto (bohužel pouze mobilem) Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiribartl Odesláno 17. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Pro začátek pohledné hodinky s praktickou komplikací Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jajar Odesláno 17. dubna 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 No já to zatím beru tak, že to "pro začátek" znamená jako definitivní. Nikdy jsem neměl víc jak jedny hodinky na všechno, to až po registraci na tomhle fóru mě to dohnalo k tomu mít jedny ne-tool hodinky volnočasovky. Tak snad to tak i zůstane. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 17. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Jó, rezerva chodu se k tomu orientálcovi šikne - protože bez ručního nátahu není šance ohlídat kolik tomu "inhousu" (touhle logikou najdeš inhouse i v nejbídnějších mechanikách od Swatch Group) ještě zbývá do zdechnutí. Při "kancelářském" leháru k plnému dotažení nestačí ani za celý den, zatímco "dohánění kalorií roztáčením rotoru u telky" zas až příliš snadno vede k jeho zakousnutí. Dealerský servis (pořád Tulipán s.r.o.?) pak i s urgencemi a čekáním na odstoupení od kupní smlouvy trvá věčnost - během které budeš mít (tak jako spousta jiných zdejších pacientů) hezkou příležitost popřemýšlet o "konečně definitivních" solidních automatech, s hackingem a možností manuálního nátahu... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jajar Odesláno 17. dubna 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Až se to zasekne, tak se to holt zasekne . Hodinky jsou už stejně dávno po záruce, takže v případě virózy nebo fraktury strojku to svěřím šikovnýmu hodináři a vzhledem k tomu, že to jsou sekundární hodiky, nějakou dobu se bez nich obejdu. Jinak inhouse teda opravuju na "inhouse" (kdesi tady jsem četl, že některý díly jsou zaměnitelný se Seikem, takže zas tak inhouse asi fakt nebudou). Každopádně se přes pátek natáhly do plna, včera válení s občasnou nutností dojít vyloučit přebytečný tekutiny z pátku a skok do trafiky pro kuřivo, dneska jsem na tom podobně a jsem na rezervě 30h. Po-Pá stejně budu mít na ruce baterky, takže se zastavěj (resp. uvidím, jestli jim bude stačit 1,5km na ruce cestou do práce a zpátky). Hodinky se mi líbily celkově a na první pohled, tak jsem zahnal chuť a rozsekl tak svoje váhání jestli mít dvoje, nebo jedny. Za podobný peníze se tady dají sehnat třeba nošený monstra se 4R36, ale ty mě nějak extra nelákají a u pětek jsem si nějak nebyl schopen vybrat . U těchhle to bylo jasný na první pohled. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radik Odesláno 17. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Tyjo, takovouhle skoro recenzi na hodinky jsem ani já za celý léta co sem chodím zatím nenapsal. No, budu Ti držet palce, že jsou fakt definitivní a nespadneš do toho věčnýho zoufalství "hledání definitivních" jako kupa ostatních tady Jinak ať si řiká kdo chce co chce, já na Orienty nedám dopustit. Byly to tenkrát moje první, mám je doteď, nosil jsem je skoro 10 let, chodil s nima všude a dělal všechno a neměl jsem s nima jedinej problém. Tak ať slouží Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jajar Odesláno 17. dubna 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Díky, doufám, že se to nezvrhne v chronobunndus . Jak jsem psal, spíš jsem měl nutkání pořídít doplňkový hodinky k současným primárním a věřím (zatím), že to tak zůstane. A co jsem tak v rychlosti koukal na net, nijak zvlášť poruchový mi Orienty nepřipadají a i tady se v týhle cenový relaci občas doporučujou jako takovej slušnější základ. A mimochodem, nebudu mluvit o kvalitě strojků, o tom moc nevím, ale i tady dost populární Seika SKX007 (nebo 009 teď nevím) mají přece strojek bez hackingu a ručního nátahu. Mě absence ručního nátahu nijak zvlášť nevadí, ocenil bych spíš hacking, přece jen jsem hodně poznamenanej quartzem, ale přežiju to. Mám z nich radost, čas z nich číst umím, přesnost přes víkend mi stačí, zbytek došteluju opět v pátek. Jo a nátah mi připadá, že mu stačí fakt málo, dneska jsem se překonal v extrémní lenosti asi na 20min venku a už jsem zase na nějakých 38 hodinách rezervy (a těch 20min rozhodně nebyla nepřerušovaná chůze, nebo nedej bože snad běh ). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radik Odesláno 17. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Hacking lze trochu nepohodlně obejít mírným tlakem na korunku proti směru otáčení ruček - tím vteřinovku zastavíš a máš-li cit ji udržet +- sekundu, taky tím seřídíš čas dostatečně přesně. Ale to určitě víš.Jinak s automatickým nátahem můžu srovnat Orienty a švýcarskou etu a můžu říct, že pocitově se mi Orienty natáhly mnohem jednodušeji než ta eta. I při sedavym zaměstnání, který mám, mi Orienty nedělalo problém běžnou denní činností natáhnout doplna. Eta se mi u jiných hodinek při odložení o víkendu překvapivě dřív zastavila. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jajar Odesláno 17. dubna 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Aha, tak to jsem nevěděl. Ale teď teda nevím, jestli se mi do toho chce, předpokládám to není zrovna standartní postup, nemůžu tak něco pochroumat? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radik Odesláno 17. dubna 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Nejsem hodinář, abych fundovaně odpověděl, ale řeší se to třeba tady:http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/71853-nastaven%C3%AD-%C4%8Dasu-bez-hackingu/ Případně zkus hledat "pseudohacking" nebo "poor man's hacking". Já jsem to použil naposledy když jsem u těch Orientů na žádost jinýho kolegy měřil přesnost. Když nastavuju svoje ostatní, tak buď mají hacking a podle nálady ho využiju, nebo to většinou často spíš už vůbec neřeším, protože na sekundách mi nesejde a neustálý sledování přesnosti mně jen drásá nervy v obavě, že zjistím velkou odchylku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jajar Odesláno 17. dubna 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2016 Tak to díky za info a odkaz! Teď jsem to zkusil a funguje to perfektně, takže mám na chvíli dvoje sladěný hodinky super . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se