Přejít na obsah
  • příspěvků
    10
  • komentáře
    4
  • zobrazení
    12 503

Předmluva


Maxel

1 190 zobrazení

blog-0012043001505587173.pngUž je to tady! Už je to tady! Už je to tady!

 

The time has come...

 

 

Konečně jsem se tedy dokopal k založení kuliblogu, jakožto reakci na několik členů a jejich mírné popíchnutí v Kulináriu. No mírné... Když se tam začala formovat v podstatě petice za založení, začal jsem si trochu (víc) nadávat, že jsem nenastavil laťku v podobě počtu zájemců o blog vofous výše, než jen na 10 lidí. Samozřejmě si dělám legraci a všem moc děkuju za podporu - vážim si toho!

 

 

Ještě než se pustíme do vaření, smažení, pečení, a následně focení všeho možného i nemožného, musím vás na pár věcí upozornit ; a tak trochu alibisticky se připojistit. Jakožto řadový občan zcela bez adekvátního gastrovzdělání, vybaven naprosto nulovým nadáním pro psaní a nemajíce prakticky žadné kreativní střevo (nebo jen velmi zřídka kdy), tímto prohlašuji, že obsah budu tvořit tak nejlépe, jak budu umět! Může se však stát, že výsledek občas (snad ne často) nebude dle představ veleváženého obecenstva. V takovém případě je konstruktivní kritika více než vítána, stejně tak náměty na zlepšení ; avšak klinický rejpalové, trollové a občané krhounci budou zcela bez skrupulí ignorování - a to minimálně do té doby, než sami stvoří a předvedou kulinářský výtvor hodný konzumace bez obav ze zaživacích obtíží.

 

Proč ten název? ZaDesetDvě, aka 13:50/1:50, aka poloha ruček na logu fóra. Food Court = jídelní koutek. Nic lepšího mě nenapadlo a určitě jsem tomu věnoval dobře deset minut! Holt kde nic není, ani smrt nebere. Soráč. S jídlem to bude snad lepčí. Kdyby se tu našel kreativec s nápadem na trefný název blogu, sem s tím.

 

Budu se snažit přidávat obsah rozmanitý a pestrý, od steaků až po dezerty. Tyhle internety jsou naštěstí plný inspirace, nicméně budu rád za vaše příspěvky a nápady - co byste chtěli vidět, co mam zkusit uvařit. Asi na to založim extra vlákno, než abyste mi to psali do SZ nebo jsme tim tapetovali Kulinárium.

 

Nebudu slibovat žádnou četnost příspěvků, protože jako zaměstnanec ve std. pracovním poměru, otec tříletého sviště, samozřejmě milující manžel, navíc majíce i jiné koníčky (ne, hodinky fakt nemyslim), nemam většinou času nazbyt. Vařim ale v podstatě denně, jedná se o takový můj příspěvek rodině, které jinak - vzhledem k pracovnímu vytížení - nebývám nápomocen tak, jak bych chtěl. Z toho důvodu bude také obsah pomyslně členěn na takové dvě základní kategorie - rychlovky, value for money a simply clever recepty, které tvoří základ naší kuchyně přes týden ; a potom náročnější recepty nejčastěji připravované o víkendu, kdy na to mám více času. Zdejší prostor neberu jen jako prázdné plátno pro mistrovská díla Pabla Picassa, ale i pro skromného pouličního umělce s dobrým nápadem - jinými slovy, některými výtvory se budu chlubit a honit si ego, jiné zas budou spíš jako námět na jednoduchou a/nebo zajímavou večeři zvládnutelnou za dvacet minut. Třeba.

 

Smažim, dusim, blanžíruju... ale (aspoň zatim) moc nepeču. Sladký. Na sladký moc nejsem a když už se hecnu, tak hlavně pro mou drahou polovičku, která naopak sladký může i ve větším než malém množství. Jinak se snažim vařit bez mouky a bílého cukru (to se daří víc jak půl roku), vyváženě bez zbytečných tuků (to už někdy méně) a rozhodně pokud možno bez chemie. Čerstvé potraviny ničim nenahradíš. Zahrádku v bytovce bšak nemam a např. několikerá snaha o čerstvé bylinky na balkóně většinou nedopadla moc dobře - čertvíproč, jinak tam manželce všechno jen kvete. Takže ingredience v receptech uváděné z 99% prostě nakupuju. Nejčastěji Globus, Tesco a Billa. Maso beru v Globusu nebo u malého řezníka v Kbelích.

 

Když bude do budoucna zájem, mohou být součástí obsahu blogu i praktické nebo nevšední gastrotechniky a postupy, které jsem si osvojil nebo ještě osvojím. Mimo jiné se v nejbližší době chystám prubnout vaření metodou sous-vide (https://cs.wikipedia.org/wiki/Sous-vide) a chci se přihlásit na kurz vietnamské kuchyně (https://www.chefparade.cz/kurzy-vareni/vietnam/).

 

Pokud jste dočetli až sem, klobou dolu. I tupé. Díky!

To by mohlo pro začátek stačit. Blog je tady. Jde se na to!

 

Enjoy :)

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...