Vykoštěná stehna pečená v jogurtu, římském kmínu, chilli a limetkové šťávě
Tenhle recept jsem vopšlehnul vot českého mistra vařečky a rondónu, Zdendy Pólrejcha (verbal promine). Je to taková fajn rychlovka, ideální recept na večeři v hektickém dni. Jen to vykoštění stehna chce trochu fištróna. Mě to naučil táta už před pár lety a od tý doby to umim. Kdo by se s tim nechtěl párat, taky se daj koupit stehna už vykoštěný že jo. Potvory řeznický tam ale většinou nechávaj různý šlachy a chrupavky, což každej taky nemusí, proto doporučuju se v rámci kuli-edukace práci s nožem naučit. když se to naučil takovej neumětel jako já, zvládne to už každej.
Možná se to na první dobrou nezdá, ale spojení chutí římského kmínu, chilli a limety je naprosto skvělé!
--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---
Ingredience:
- kuřecí stehna
- řecký jogurt
- římský kmín
- jedna limeta
- chilli co kdo snese
- sůl/pepř
Postup je velmi jednoduchý. Stehna při vykošťování zbavíme kůže. Maso osolíme/opepříme.
V misce smícháme jogurt, drcený římský kmín, chilli a šťávu z jedné limetky.
Maso přidáme do misky a všechny plátky důkladně obalíme ve směsi. Nejlepší je to pak nechat hodinku/dvě odležet v lednici, ale dá se i bez toho.
Pekáč nebo zapékací misku vyložíme pečícím papírem a naložíme masem s jogurtovou směsí. Plátky by neměly být přes sebe. Lehce zakápneme oliváčem a dáme do trouby předehřáté na 180st. Doba pečení cca 45-50 minut, ale nejlépe je se řídit dvěma vodítky - jednak se jogurt z větší části "vsákne a připeče" na maso a druhak chytne barvu. V ten moment je hotovo.
Jako přílohu jsem zvolil zeleninový kuskus. Cibuli, česnek a papriku (vše nakrájené najemno) osmahneme na troše oliváče. Po pár minutách přidáme 200-300g kuskusu (výborný je tmavý žitný, nebo třeba kukuřičný). Chvilku zarestujeme společně se zeleninou a pak zalijeme vývarem (kuřecím nebo zeleninovým ; s vodou to neni ono) . Množství vám neřeknu, vždycky to beru od oka. Raději ze začátku méně a případně dolévat. Nakonec osolit/opepřit.
Při pečení maso pustí trochu šťávy, která by měla zůstat v pekáči. Tu stačí přelít do rendlíku, a zderukovat na cca poloviční objem. Kdo si chce dopřát, může tam poslat ještě cca půl deci 33% smetany, provařit a na závěr vmíchat kousek másla na zjemnění. A máme jednoduchou omáčku.
Než bude opětovně zprovozněno přidávání nových fotek, na výsledek se můžete podívat v Kulináriu:
Bon apetit
1 Comment
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now