Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    3
  • views
    11,466

Vykoštěná stehna pečená v jogurtu, římském kmínu, chilli a limetkové šťávě

Tenhle recept jsem vopšlehnul vot českého mistra vařečky a rondónu, Zdendy Pólrejcha (verbal promine). Je to taková fajn rychlovka, ideální recept na večeři v hektickém dni. Jen to vykoštění stehna chce trochu fištróna. Mě to naučil táta už před pár lety a od tý doby to umim. Kdo by se s tim nechtěl párat, taky se daj koupit stehna už vykoštěný že jo. Potvory řeznický tam ale většinou nechávaj různý šlachy a chrupavky, což každej taky nemusí, proto doporučuju se v rámci kuli-edukace práci s nožem naučit. když se to naučil takovej neumětel jako já, zvládne to už každej.

 

Možná se to na první dobrou nezdá, ale spojení chutí římského kmínu, chilli a limety je naprosto skvělé!

 

--- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---

 

Ingredience:

- kuřecí stehna

- řecký jogurt

- římský kmín

- jedna limeta

- chilli co kdo snese

- sůl/pepř

 

Postup je velmi jednoduchý. Stehna při vykošťování zbavíme kůže. Maso osolíme/opepříme.

 

V misce smícháme jogurt, drcený římský kmín, chilli a šťávu z jedné limetky.

 

Maso přidáme do misky a všechny plátky důkladně obalíme ve směsi. Nejlepší je to pak nechat hodinku/dvě odležet v lednici, ale dá se i bez toho.

 

Pekáč nebo zapékací misku vyložíme pečícím papírem a naložíme masem s jogurtovou směsí. Plátky by neměly být přes sebe. Lehce zakápneme oliváčem a dáme do trouby předehřáté na 180st. Doba pečení cca 45-50 minut, ale nejlépe je se řídit dvěma vodítky - jednak se jogurt z větší části "vsákne a připeče" na maso a druhak chytne barvu. V ten moment je hotovo.

 

Jako přílohu jsem zvolil zeleninový kuskus. Cibuli, česnek a papriku (vše nakrájené najemno) osmahneme na troše oliváče. Po pár minutách přidáme 200-300g kuskusu (výborný je tmavý žitný, nebo třeba kukuřičný). Chvilku zarestujeme společně se zeleninou a pak zalijeme vývarem (kuřecím nebo zeleninovým ; s vodou to neni ono) . Množství vám neřeknu, vždycky to beru od oka. Raději ze začátku méně a případně dolévat. Nakonec osolit/opepřit.

 

Při pečení maso pustí trochu šťávy, která by měla zůstat v pekáči. Tu stačí přelít do rendlíku, a zderukovat na cca poloviční objem. Kdo si chce dopřát, může tam poslat ještě cca půl deci 33% smetany, provařit a na závěr vmíchat kousek másla na zjemnění. A máme jednoduchou omáčku.

 

Než bude opětovně zprovozněno přidávání nových fotek, na výsledek se můžete podívat v Kulináriu:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16900-kulin%C3%A1rium-chronomagicum/?view=findpost&p=1988264

 

Bon apetit :)



1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...