Přejít na obsah

Rs. - hodinářský soustruh

  • příspěvky
    3
  • komentář
    1
  • zobrazení
    6 075

Jewels


Rs.

407 zobrazení

Řešil jsem, kde vzít kameny pro kapesní, které mají velikost a tvar zcela mimo standard, který se dá koupit, je mnoho krásných strojků, které někdo zcela poničil nešetrným zacházením, ono když z 21 kamenů je jich třeba 8 vadných, tak ... u auta se tomu říká totálka.

Nakonec jsem koupil zkumavku nedokončených kamenů (tj. základní placka nebo půlkapka s/bez dírky, na hrubo broušené) někde na ebay a řeším to tak, že najdu vhodné kandidáty pod mikroskopem, přeleštím jim dirku, čímž zjistím jestli při vrtání nepraskl (praskají tak dva ze tří) a pomocí hitech technologie tomu dám tvar a rozměr. Následně se to osadí do šatonu.

Inspirací mně bylo tohle video

a na stole kutila to vypadá v reálu jako na přiložených fotkách. Kámen má 1,4mm průměr, k upnutí se použije tmelka na šelak a k obrábění diamantová deska grit 2000 pod vodou, na přeleštění 2.5u - .25u pasta na párátku. Párátko na motorku značně redukuje časy na leštění. Na fotce je na kamenu ještě binec z prvního čištění, jsou to vlákna vaty z odšelakování, výsledek je perfektní, stojí dva necelé večery.

Nejčastěji praskají kameny setrvačky a kotvy (na obrázku je kámen pro kotvu Illinois Bunns Special 18s), bývají důlky na krycích kamenech a jsou prasklé kameny centrálního kola, protože někdo nalisoval silou tzv. cannon pinion proti kameni. Tento kámen je sranda, protože bývá opravdu velký - i přes 2,5mm a prostě nejsou. Ale za pár USD se dá koupit pytlíček syntetických rubínů/safírů správné velikosti a jeden se potom naučí vrtat jako na videu. Případným zájemcům sděluji, že to opravdu není až tak easy, jak by to mohlo na první pohled vypadat.

 

DSC01511.JPG

DSC01509.JPG

0 komentářů


Doporučené komentáře

Neexistují žádné komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...