Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Jizerka je šťastně za námi (a že letos byl cíl opravdu vydřený!), pro nás rekreanty teď už jen pohoda - klídek - leháro. Tak si říkám, zkusím založit Snowovi navzdory běžkové vlákno - jsou tu na fóru běžci, bajkeři, třeba se tu najde i pár běžkařů a postupně se rozepíšeme. (Snowovi navzdory, ptz jeho téma se jmenuje Zimní výbava a lyžařská výbava, ale smí se tam psát jen o sjezdkách .-)

A protože první příspěvek by měl být tematický, udělám trochu reklamy francouzskému protějšku naší Jiz50, Transjurassienne . V 2010 se jede o víkendu 13-14/2, v sobotu klasická padesátka a pětadvacítka, v neděli hlavní závod 76 km volně plus jeho kratší varianty. A co je podstatné, cíl v Mouth je vzdušnou čarou 10-15 km přes francouzsko - švýcarskou hranici od Le Brassus (=Blancpain) a Le Sentier (= Jaeger LeCoultre).

Sám jsem jel jen tu kratší padesátku. Mohu jen doporučit a vychvalovat. Trasa vede v řadě partií těsně kolem vesnic, dokonce i přes vesnice, skoro všude vás někdo povzbuzuje - vypadá to, jakoby závodním víkendem žili snad všichni místní - závod má atmosféru úplně odlišnou od naší horské Jizerky. Organizace je perfektní, včetně odvozu pytlů s osobními věcmi do cíle, občerstvení po trati i v cíli, medaile! za dojezd, v cíli možnost sprch (pravda, nevím, jak toto zázemí kapacitně zvládá tisíce závodníků na hlavním závodě). Klasická padesátka má i tu přednost, že není úplně masová, jen pár stovek běžců .-) , přitom už si na ní lze vydělat razítko do Euroloppet, pokud někdo sbírá. Profil má celkové převýšení podobné jako Jizerka, stoupání jsou ale kratší a prudčí; jsou tam i táhlé úseky, kde dobře natrénované soupaže jsou velkou výhodou.

V ročnících, kdy jsem se účastnil, vyhrála v ženách Blanka Nedvě dic ká, v tom předminulém Standa Řezáč - takže českým barvám zdá se tamní klasická trať přeje .-)

Ta opravdová Transjurassienne, čili 76 km volnou technikou, je po Vasáku druhým nejdelším závodem série Worldloppet. Ve Francii je mezi běžkaři legendární (oni říkají "mýtický"), ostatně není divu, kilometráží ani profilem to není žádná procházka, ale pořádná výzva pro každého.

Na závěr zopakuji, cestou zpět si pozávodní regeneraci můžete urychlit návštěvou některého s bájných výrobců HH. :D A pokud se taková návštěva vydaří, pak startovné bude jen zanedbatelnou položkou v rozpočtu celého výletu :D

Edit: překlepy, úprava prohvězdičkovaného jména

Upraveno uživatelem sery.vlk
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Tak prisel cas neco sem pripsat - co nam napadl snih, snazim se zase zacit chodit na bezky - drive jsem hodne jezdil a prevazne na upravenych tratich, ale ted je casu malo, tak vyuzivam i kazdeho volneho odpoledne, abych probrouzdal okolni lesy (bydlim na severu Brna, takze se tady sem tam da) - problem je, ze tady nejsou moc upravene stopy, takze se svymi bezkami (sporten - typ myslim Sprint) se tady moc nechytam. Mate nekdo zkusenosti s dobrymi cross country bezkami - co by se dalo doporucit pro normalni turistiku i mimo upravene trati?

Odesláno
Tak prisel cas neco sem pripsat - co nam napadl snih, snazim se zase zacit chodit na bezky - drive jsem hodne jezdil a prevazne na upravenych tratich, ale ted je casu malo, tak vyuzivam i kazdeho volneho odpoledne, abych probrouzdal okolni lesy (bydlim na severu Brna, takze se tady sem tam da) - problem je, ze tady nejsou moc upravene stopy, takze se svymi bezkami (sporten - typ myslim Sprint) se tady moc nechytam. Mate nekdo zkusenosti s dobrymi cross country bezkami - co by se dalo doporucit pro normalni turistiku i mimo upravene trati?

Ahoj - osobní zkušenost se současnými back country nemám. Na běžkách jsem dřív jezdil - brodil - prošlapával ve Vsetínských vrších, Javornících, teď už jsem ale rozmazlený z upravených Jizerek. Back country jsou sice těžší, ale jsou širší, na panenský sníh to musí být paráda.

V Praze mohu doporučit běžkařskou speciálku LBS-sport na Maninách: www.lbs-sport.cz - doklikáš se tam i na jejich internetový obchod. Je to prakticky vedený krám, člověk tam dostane i spotřební materiál jako náhradní gumové špalky do vázání, madla - hroty - poutka k holím apod.

Dívám se, že v internetovém obchodě nabízejí dva druhy back country od Sportenu. Kolega je kupoval loni nebo předloni, ještě ale neobul .-) Můžeš se domluvit, jestli by ti sehnali i nějaké jiné, jejich doporučením bych se řídil.

Odesláno

Díky za tip, jsem z Brna, tak je pro mě praha trochu z ruky, ale třeba se tam někdy dostanu, tak se tam otočím a poptám se na jejich zkušenosti. Vypada to, ze mas s běžkami celkem zkušenost - existuje nějaký běžkařský server, kde by se daly najít recenze nebo něco podobného?

Odesláno
Díky za tip, jsem z Brna, tak je pro mě praha trochu z ruky, ale třeba se tam někdy dostanu, tak se tam otočím a poptám se na jejich zkušenosti. Vypada to, ze mas s běžkami celkem zkušenost - existuje nějaký běžkařský server, kde by se daly najít recenze nebo něco podobného?

"V dobrých běžkařských obchodech" koupíš nebo dostaneš k nákupu běžkařský časopis - nevzpomenu si teď, jak se přesně jmenuje. Předpokládám, že ho sponsorují i výrobci, bývají tam přehledy všeho, co je na trhu.

Nezávislé recenze... asi spíš vygůglit v němčině nebo angličtině... je to zkrátka ještě menší trh než třeba běžecká obuv... Navíc běžky jsou hodně alchymie, elitním závodníkům prý vyrábějí (nebo vybírají z výroby v menší toleranci) kusy přímo na tělo (tuhost pro odraz).

Mazací rady apod. lze vyklikat na

www.nyc-sport.cz

www.skolabezky.cz

včetně nepříliš frekventovaného fóra.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Tak k nám konečně přišla zima, nasněžila standardní pokrývka a po magistrále už jezdí pětimetrová rolba s kopyty na klasickou stopu pěkně naširoko, takže se na trať bezkonfliktně vejdeme klasici i skejtaři :D

Na běžkách se automaty natáhnou líp než ve winderu :D tak neváhejte!

Odesláno
...

Na běžkách se automaty natáhnou líp než ve winderu :D tak neváhejte!

No to rozhodně. :) Párkrát jsem s automaty na běžkách byl a pak byly dotažené fakt na doraz. Nicméně po zralé úvaze jsem na běžky začal radši nosit quartzové Supersporty, protože jsem si řekl, že stačí, když jsem po tom unavený já a nemusí být unavené ještě hodinky... ;) U člověka pravidelný intenzivní pohyb asi prospívá, ale u mechanických hodinek taková nadmíra pohybu podle mého možná povede k nadměrnému opotřebení... Taky záleží na tom, jaké hodinky to jsou. Třeba u Monster bych to neřešil, ale ty zase člověka svou vahou rozhazují z rytmu :) a nevejdou se pod softshellku.

Jo, a běžky jsou nejlepší v noci na pláních za úplňku. Čerstvě jsem to zařil před pár dny a byl to téměř mystický zážitek...

Odesláno (upraveno)
Jo, a běžky jsou nejlepší v noci na pláních za úplňku. Čerstvě jsem to zařil před pár dny a byl to téměř mystický zážitek...

Svatá pravda! Běžky v noci v měkkém rozptýleném měsíčním světle, nohy mnohem ostřeji vnímají stopu pod nohama... Nebo běžky v noci ve světle čelovky :D

Edit: zbytečná slova pryč

• po měsících...
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Martin letos zaspal - po sněhu u nás ani památky (Martin už je asi jen přes husy a víno .-), tak aspoň trochu inspirace - kopie aktuálního e-mailového občasníku Jizerské padesátky:

Vazeni priznivci Jizerske 50,

uz mate sve startovni cislo na Jizerskou 50? Pokud ne, doporucujeme vam

pospisit si. Vsechny zavody maji nakroceno k rekordni novodobe ucasti a

pocet volnych startovnich cisel klesa kazdym dnem. Do Jizerske 50 uz

prihlasime jen 859 zavodniku, z kapacity 25 km je i po dodatecnem navyseni

k dispozici jen 358 cisel. U Bedrichovske 30 zbyva 190 mist. Nenechavejte

registraci na posledni chvili ...

• po 2 týdnech...
  • Po roku...
Odesláno

Tohle patří také do vlákna "Co mne dnes potěšilo": první běžky :rolleyes:

Jizerská ops upravila, co se dalo. (Na klasiku stopa zvlhla odspodu a zmrzla, takže super tvrdá, ale muselo se na to správně namazat.) Tady v Jizerkách to zatím chce ještě obout staré práskačky, místy rolba vyhrabala štěrk a podobný bordel.

A zítra má být ažuro :oneeyed02:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...