Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mám jeden laický (možná i hloupý) dotaz - na co se používají různé stupnice ála tachymetr na hodinkách - klasický tachymetr je mi jasný (teda snad), ale myslím třeba dvě totožné stupnice na Breitling Navitimer - jedna na ciferníku a stejná na otočné růžici, plus ještě další pod nimi, přizdobená nápisy Naut, Stat, Base...Je to skutečně k něčemu, nebo je to jen rádoby praktická ozdůbka ? A k tomu klasickému tachymetru - na stanovené dráze (míle, kilometr) měřím čas a na stupnici odečtu rychlost - k čemu je to dobré, myslím prakticky ?

Odesláno (upraveno)
Mám jeden laický (možná i hloupý) dotaz - na co se používají různé stupnice ála tachymetr na hodinkách - klasický tachymetr je mi jasný (teda snad), ale myslím třeba dvě totožné stupnice na Breitling Navitimer - jedna na ciferníku a stejná na otočné růžici, plus ještě další pod nimi, přizdobená nápisy Naut, Stat, Base...Je to skutečně k něčemu, nebo je to jen rádoby praktická ozdůbka ? A k tomu klasickému tachymetru - na stanovené dráze (míle, kilometr) měřím čas a na stupnici odečtu rychlost - k čemu je to dobré, myslím prakticky ?

Stupnice na Navitimeru je kruhové logaritmické pravítko (dá se s ním počítat úhel snosu atd.),

taky by tam měl být převod z kilometrů na míle.

Vyčerpávající odpověď je v návodu k hodinkám :guitar: .

A klasický tachymetr - jak moc je to dobré nebo potřebné netuším, v autě mám tachometr, na kole taky...

snad tu někdo napíše k čemu ho využívá.

Pro mě je to hezká ozdoba

Upraveno uživatelem Stoner
Odesláno
V ideálním případě. Jinak nastupuje násobení a dělení.

Na plastakoch s kalkulackou od vietnamca :thumbsup_anim:

Odesláno

Já jsem použil tachymetr jen jednou za mlada a na quartzkách, když jsme jeli po dálnici a odměřil jsem si průměrnou rychlost mezi dvěma žlutejma cedulema. pak jsem se podíval na tachometr v autě a dle okamžité rychlosti to sedělo. Od té doby jsem to nikdy nevyužil a na současných hodinkách žádný tachymetr nemám a žiju.

Odesláno
V ideálním případě. Jinak nastupuje násobení a dělení.

Líbí se mi "tachymetrické" stupnice, u kterých je napsáno "units per hour" - ty aspoň neomezují chápání na kilometry, ale třeba na rychlost fronty u pokladny v Lidlu :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...