ahoj, no rozdíl mezi malou a velkou farmou... jako zásadní rozdíl tam být nemusí, spíš jde o to, že mnou zmiňované pražírny používají v 99% komodtiní kávu a to je káva bez jakéhokoliv rodokmenu, většinou poskupovaná z fatm v určitém regionu.... v naší pražírně takovou kávu taky samozřejmě pražíme, protože jako všichni chceme udělat nějaký zisk.... nicméně tato káva se ve většině případů absolutně nehodí na filtr... Pro kávu určenou na filtr třeba konkrétně u nás máme ,,podznačku" IG coffee roasters, kde se specializejeme na tzv. coffee excelence (cup score 85 a více), přičemž výběrová káva se bere od 80b bodů více.... je to kafe určené hlavně na filtr, kafe nakupujeme přímo od farmářů - rozdíl od komoditky, která se kupuje na ,,burze"
co se týká pražení... pražímě 2x-3x týdně s tím, že posíláme kafe co nejčerstvější... ale narovinu a budu kopat do vlastních řad.... 99% pražíren píše datum na etiketu až v době odeslání... neříkám, že posílá kafe půl roku starý, ale že by někdo ve sto procentech případů pražil každou objendávku je scifi... je to takový šme na zákazníka no.... třeba u nás v pražírně máme 3pražičky, jednu vzorkovou na 200g - Roest s100plus, pak na 2kg - Selmi a pak na 15kg Amerického Loring S15 Falcon... na tom děláme nejvíc a tam je minimální vsádka 4kg.... totální výběrovky - o které se bavíme se neprodává zase tolik, abychom zajistili česrvost 3dny od upraženíl... reálné je to tak týden, což je ale současně i doba, kdy se kafe začíná vybarvovat a začíná být ,,pitelný"... Pro iulustraci - v naší pražírně děláme měsíčně cca 1200kg kávy z čehož výběrovka dělá cca 10%... z toho se dá dopočítat co a jak no... většina pražíren v česku co dělá výběrovku dělá na strojích 6-15kg a prodává něco mezi 300-500kg za měsíc a z toho těch 10% výběrovky....
snad jsem ti nezkazil představy ono ale ani na kávě 2-3 týdny staré není nic blbého - 99% to nemá šanci poznat....
Dan