JJ Odesláno 25. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2007 Až dosud jsem měl za to, že cílem zavedení EU řidičáků je nějaké sjednocování. Teď, když jsem si ho nechal vyměnit, na to koukám jak puk... Autoškolu jsem udělal v roce 93 v CZ a dostal jsem klasicky skupiny "B" a "A/50". Když letos kocourkovská vrchnost začala buzerovat s výměnami, vyměnil jsem český řidičák za holandský. Zapsali mi kategorie "B" a "AM". A když to teď porovávám s českým EU řidičákem, nechápu několik věcí. 1. Na NL řidičáku jsou u motorek (A) jen dva chlívečky, na CZ versi podle stejné euronormy jsou tři 2. Tchánovi v ČR dali při výměně za A/50 na starém řidičáku kategorii A1, zatímco mně v NL dali AM 3. Kamarádův syn, co dělal autoškolu letos, má na řidičáku pouze "B" s tím, že malé motorky má v tom zahrnuty do 25kW resp. 0.16kW/kg 4. Na českém řidičáku je v NL neznámá kategorie B1 Jak to tedy vlastně je? Mám-li "B" a "AM" platí pro mne to dřívější omezení na 50 ccm a 45km/hod, nebo to novější na 25kW resp. 0.16kW/kg? V praxi mi jde o nějaký střední scooter (125 ccm?) případně nějakého slabšího veterána a o to, zda si kvůli tomu budu muset dodělávat některé z áček. A jak si mám vůbec vykládat to omezení na 25kW a 0.16kW/kg? Musím mít výkon do 25kW a zároveň méně než 0.16kW/kg, nebo je to buďto do 25kW nebo do 0.16kW/kg a budu-li mít obzvláště těžkou krávu, mohu jít přes 25kW? A dvě perličky: V NL budou prý i po 1. lednu uznávány staré české řidičáky, na kterých není vyznačena omezená doba platnosti. Když jsem na RDW říkal, že stát je jen tak označil od určitého data za neplatné, koukali na to značně nevěřícně. V NL dál platí i prastaré růžové knížky a nezdá se, že by EU výměnu vyžadovala. Jo a výměna, řidičáku která v ČR trvá ca měsíc, trvala 8 dní.
odklizec Odesláno 25. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2007 Jo clovece, ja mam taky cerstvou zkusenost. Jelikoz se mi fakt nechtely stat potrhle fronty kvuli nejakmu mamlasovi, ktery se rozhodl ze konci platnost memu ridicaku s neomezenou platnosti, nechal jsem si vydat EU ridicak na Slovensku. Nebyt doby nutne pro overeni meho stavajiciho ridicaku, coz obnasi zaslani dotazu do Cech aby oni za cca mesic odpovedeli, mi vydani trvalo presne 3 dny! A to mi jeste poslali SMS, ze mam jakoze ridicak pripraveny a muzu si jej vyzvednout! Temere neuveritelne! Takze hned po svatkach si pro nej jdu. Co se tyka tech kategorii, dobra tabulka s vysvetlenim je napr. tady: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Driving_Licence Ted presne nevim, jake vsechny kategorie tam mam, ale vim ze mam minimalne o jednu vic, nez jsem mel predtim. Bylo mi vysvetleno, ze to pry jsou ctyrkolky No desna sranda. Takze uz to, ze jsem kdysi dostal A i kdyz jsem nikdy na motorce nesedel mi prislo jako velka sranda a ted jeste i ctyrkolky? Kdyz to tak pujde dal, jednou asi budu mit i ridicak na tank?
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Autor Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 Nebyt doby nutne pro overeni meho stavajiciho ridicaku, coz obnasi zaslani dotazu do Cech aby oni za cca mesic odpovedeli, mi vydani trvalo presne 3 dny! No u nás to trvalo těch 8 dní celkem. Osobně se domnívám, že o poměrech v nových EU zemích si u RDW nedělají iluse a tak se na nějaké ověřování prostě vykašlali a řidičák vystavili. Jen mi poslali dopis o tom, že starý řidičák pošlou na velvyslanectví. kdyz jsem nikdy na motorce nesedel mi prislo jako velka sranda a ted jeste i ctyrkolky? Kdyz to tak pujde dal, jednou asi budu mit i ridicak na tank? Tank bych si snad dovolil řídit i bez papírů. Z fotky pořízené radarem řidiče nikdo neidentifikuje a ukaž mi policajta, který by riskoval konfrontaci na silnici, pokud já bych kontrolu prostě nechtěl. Za link děkuji, kouknu na to.
thovt Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 (upraveno) Jen sem zkopíruju nejpodstatnější věc: "Neexistuje žádný řidičský průkaz Společenství. Od 1. července 1996 vydávají členské státy řidičský průkaz podle ?vzoru Společenství?, aby bylo snadnější porozumět řidičským průkazům vydávaným jednotlivými členskými státy a aby bylo usnadněno jejich vzájemné uznávání." ... "Každý řidičský průkaz vydaný členským státem musí uznat i ostatní členské státy, i když je průkaz starý a neodpovídá vzoru Společenství, musí však být stále platný." ... "Jestliže se stěhujete do jiného členského státu, nemusíte si svůj původní řidičský průkaz dát vyměnit, ale pokud si ho vyměnit chcete, můžete tak učinit." Jinak existují hlavní kategorie ŘP, které se shodují s celoevropským označováním a podmínkami, současně však mohou v jednotlivých členských státech existovat další podkategorie, stejně tak jako odlišná povinnost lékařských prohlídek a další specifika. Tvé AM je podle holandských úřadů a u nás těžko říct, jak si jej kdo bude vysvětlovat. U nás je současná A1 omezena 125 cm3 a maximálním výkonem 11 kW a A s omezením je do 25kW nebo do 0.16kW/kg a pak je ještě třetí chlívek - A neomezeně... A1 je slučovací, musí platit oboje - výkon i objem, A s omezením musí platit jedno z toho. A k těm perličkám, je to tak dohodnuto v rámci EU, že se uznávají i staré řidičáky bez prošlé platnosti, i když v mateřské zemi neplatí. Aby tak nenutili ty, co žijí mimo, cestovat zpět... V zahraničí vydaný řidičák, pouze po ověření vykonaných zkoušek bez vykonání zkoušek na místě, údajně nemusí být uznáván v jiných státech. Ale jak se to v reálu kontroluje netuším. V reálu jsem měl problémy s českou policií a A s omezením do 25kW, protože nevěděli, jak že se to vlastně na kterých řidičácích píše. Řešilo to pět policajtů plus operátorka na drátě a nakonec jsem měl asi jediný štěstí, že jsem měl už vydaný, ale nevyzvednutý řidičák bez omezení, protože jinak nevím, co by mi udělali... Pěkně jsem se tehdy zpotil A to jsem nespáchal žádný přestupek..! Zastavili mě namátkou. V Maďarsku jsem neměl problém žádný a v Rakousku nás naštěstí policajt s fénem v ruce nezměřil edit: Teď jsem si ještě všiml tohoto odkazu, je tam toho hodně, tak nevím jestli to stojí za studování... Ale působí to vyčerpávajícím dojmem. http://ec.europa.eu/transport/home/driving...ce/index_en.htm Upraveno 26. prosince 2007 uživatelem thovt
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Autor Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 V zahraničí vydaný řidičák, pouze po ověření vykonaných zkoušek bez vykonání zkoušek na místě, údajně nemusí být uznáván v jiných státech. Ano, ale tohle platí pouze tehdy, když byl původní řidičák vydán mimo EU. Pokud byl vydán státem EU, tak ho ostatní uznávají. V praxi se ale při výměně ne-EU řidičáků nějaké zjednodušené přezkoušení koná. Jinak díky za help. Jestli si tu motorku pořídím, prostě se obrátím na orgán, aby mi písemně sdělil, co potřebuju na tu konkrétní věc za řidičák a tu kategorii si pak dodělám.
New X-Bob Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 (upraveno) trochu jsem se ve vašich příspěvcích zamotal, ale JJ - pozor. Obecně - Máš-li starý řidičák s M-A/50, dostaneš v CZ skupinu A1, ovšem bacha - za tou skupinou v řádku (A1) je uveden tzv. národní harmonizační kód 125 (nebo 150, už nevím přesně-pozor, neznamená to nic o obsahu motoru a pod, je to JEN kód), což znamená, že sice můžeš řídit motocykly uvedené kategorie, navíc ale krom platných omezení (výkon/kg) jen do objemu max 50 ccm!!!! To je proto, že tys měl "staré" M či resp. A50, kde bylo omezení kubaturou, ale ne výkonem či max. rychlostí moto. Obdobná nová kategorie přesně pro tebe (tedy pro M resp. A/50) neexistuje - t.j. motorka do 50 ccm s neomezenou max. rychlostí a výkonem. Proto ti správní úřad přidělil "nebližší vyšší" kategorii, kterou omezil obsahem 50ccm. takže tobě tůstalo vše při starém - můžeš řídit akorát 50ccm, ale s neomezenou rychlostí, že bys výkonem překročil onu hranici u A1, to se asi nestane. Myslím, že to se povedlo tak max. Japoncům se závodními víceválcovými padesátkami asi v 70.tých letech Je to jasné? Můžeš teda jezdit na všem, co má do 50 ccm a můžeš mít otevřené verze, t.j. neškrcené na max. 45 km/h (od starého Simsona až po moderní 50 ccm scooter, kde si nech odstranit - legálně či ilegálně - omezení max. rychlosti) Obdobně by měli policisté, budeš-li řídit tedy s nizozemským ŘP kat. AM, kvitovat s uspokojením, pojedeš-li v CZ na jakémkoliv motocyklu bez omezení rychlosti, bude-li do 50 ccm. Upraveno 26. prosince 2007 uživatelem New X-Bob
Leo Odesláno 26. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 trochu teorie je výše a praxe je taková, že zblázníte li se na stará kolena do pořádné motorky musíte na dvoje zkoušky nejdříve na omezenou kubaturu a potom až na neomezenou...a to je legrace platíte vlastně dvakrát a tak je to se vším chcete si za svůj velký vůz (dodávka) připnout vozík. Pozor na jeho typ...zase je více kategorií a vy musíte na zkoušky a hlavně platit. A proto za vším hledejme lobing autoškol ani bych se nedivil kdyby měl ministr Langr strýčka ředitele autoškoly . A na závěr jestli už jste rezignovali a jdete do té autoškoly pamatujte, že ji i nemusíte udělat, náhoda je blbec, a přijdete o všechny papíry a všechno děláte znovu ...tomu říkám byznys.
JJ Odesláno 26. prosince 2007 Autor Nahlásit Odesláno 26. prosince 2007 a to je legrace platíte vlastně dvakrát a tak je to se vším chcete si za svůj velký vůz (dodávka) připnout vozík. Pozor na jeho typ...zase je více kategorií a vy musíte na zkoušky a hlavně platit. Socyjálňí spravednost musý bejt woe! Ať platěj ty bohatý, co se vyvyšujou nad pracující lid, beztak si na ty motorky někde nakradly :-(((
Ferdo Odesláno 27. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2007 Neblbnite s motorkami chlapi a kupujte radsej hodinky
VS Odesláno 27. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2007 (upraveno) Neblbnite s motorkami chlapi a kupujte radsej hodinky Dokud nějaký osvícený zákonodárce nevymyslí řidičák a pravidelné placené roční přezkoušení na mechanické hodinky. To je tak blbý nápad, že to má u nás reálnou šanci, že to v té cestovní kanceláři, zvané parlament, projde. Upraveno 27. prosince 2007 uživatelem VS
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se