Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Páni kolegové hodináři, jak dlouho dáváte dohromady třeba takový kalibr Prim 66? Já sem si to zkusil na rychlost a vyšlo mi to asi na hodinu. Nemylím samozřejmě jen ho tak poskládat, počítám do toho kompletní namazání. Jeden olej na kamenová ložiska, druhý na mosazná nebo ocelová, příp. třetí na paletky kotvy. Jinak ještě grafitový tuk na pera, ale u k. 66 odpadá ? má samomazné. Nejvíc času mi zabrala samozřejmě setrvačka (mazání a montáž ložisek, trochu tvarování vlásku, upevnění špalíku) a pak taky úprava kroku a kulhání (rolničku sem otáčel třikrát, než to bylo úplně přesně). Jo a pak sem vlastně eště zužoval zámek regul. ručky, ta mezera mi přišla moc velká, tak sem to prostě zmáčknul pinzetou tak aby tam byla co nejmenší mezera a zároveň aby obě strany zámku byly rovnoběžné ? razantně to zvyšuje přesnost, no a pak ještě aby vlásek v zámku rovnoměrně kmital a je to....Mohli bysme uspořádat nějakou recesistickou soutěž v kompletaci strojů na čas a udělat to třeba na Václaváku jako hodinářskou osvětu. Taková hodinářská megashow, 5 cm od ruky byste měli kameru, která by to přenášela na obří plátno, kde by to sledovalo 100000 lidí, a když byste to dali dohromady a setrvačka by se rozběhla, tak by se strhnul bouřlivý aplaus :thumbsup_anim: :thumbsup_anim: :thumbsup_anim:

Odesláno

Já jsem to míval tak za půl až tři čtvrtě hodiny rozborka + sborka, ale měl jsem štěstí na kusy, takže jsem se nemusel patlat s dlouhým seřizováním po kompletaci. A dělal jsem to pod dozorem opravdového hodináře, takže když jsem něco nevěděl, stačilo se zeptat, což mi nejspíš také nějaký ten čas ušetřilo.

Odesláno

Hmmm tak nade mnou ještě žádný hodinář nestál, ale jednou sem byl do toho tak zapálenej, že už sem přemýšlel o přestupu z gymplu na hodinářskej učňák :) Tak to mi celkem rychle rozmluvili.....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...