Conrad Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 (upraveno) Varování pro abstinenty-Paracelsova definice jedu je dosti široká, ale také všeobecně pravdivá. Skutečně - každá látka se může za jistých okolností stát jedem. Mezi jedy patří na jedné straně i chlorid sodný (smrtelná dávka je pro člověka asi 200 g) či destilovaná voda (smrtelná dávka asi 10 l) a já znám jedince kteří 20 piv zvládnou s přehledem. Upraveno 7. ledna 2008 uživatelem Conrad
Kalifx Odesláno 7. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 elloco napsal: No jo, teď mám mlsnou hubu a ani XO mi není vhod, ale když jsem zapátral v paměti, objevila se mi tam scéna z jakéhosi mejdanu, kde došel alkohol a majitelka bytu na dotaz "čím si tvuj dědek maže kopyta" donesla 1 lahev bílé Francovky a 1 lahev zelené Francovky (lesana). A protože jsme se nemohli dohodnout, obě láhve jsme s kamarádem smíchali (tzv. "kupáž, či blendování") a vychlastali. Je to zázrak, že mi zbyly nějaké chuťové pohárky... Taky si momentálně vybavuju jeden otřesný zážitek z ranné puberty, kdy jsme s kamarádem za víkend vypili pětilitrový demižónek "hovnovice" (poetický název pro slivovici, která se vinou špatného pálení a hlavně kvasu změní vůní na cosi, co bych přirovnal k explozi septiku uprostřed "kafilérky" a to všechno v parném létě. Jedna "osvědčená" rada říká, že je dobré dát do takové slivovice nastrouhanou mrkev. Holt, někdy se to povede a někdy asi ne. Tohle byl ten druhý případ. Jistý strýc z vesnice odkud pocházím se po nezdařených pokusech o asanaci rozhodl podarovat touto dobrotou místní mládež před pátečním odjezdem na chatu. No a protože už jsme ji měli jak z praku, tak jsme se pustili do "koštování". A vzhledem k tomu, že jsme vystřízlivěli až v neděli odpoledne následky byly katastrofální. Na popis pocitu v ústech by nestačily výrazy z této strany sluneční soustavy a přilehlého vesmíru. Hnus fialový....... Ajaj, veselé jsou roky pubescenta.
railmaster Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 elloco napsal: Tak to už jen trumfne přihoda, kdy jsem čuť čuť popil so stroitělom BAMa avyprávěl mi, jak na Sibiři zmrzne vodka a musej chlastat špiritus (94%). Tvrdil ale, že to zajídal špekem a že víc jak tři flašky nevychlastal.. Stalo sa mi pred cca 10 rokmi, že po kúpe tuzemského rumu v obch. sieti Jednota sme sedeli nechápavo pri litrovke tohto nápoja a rozmýšľali, prečo sa nedá obsah poldecáka prehltnúť na jeden šup. Po viacerých pokusoch končiacich takmer zadusením, som zbehol do pivničky po liehomer. Obsah fľaše mal 78% alkoholu. Nakoľko sa zistilo, že celá posledná dodávka tuzemáku do samoobsluhy vykazuje rovnaké známky kvality, do hodiny bol príslušný regál prázdny.
mars65 Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 když už se tu hovoří o jméně Paracelsus bude asi všem jasné, že látky menší velikosti molekuly H2O můžou hrát určitou roli v kvalitativním určení roztoku jímž se následně ředí náš oblíbený mok. Doba zrání ředěného destilátu v lahvi, právě onou dobře vybranou "vodou" je max. 10 let. Toto je jen empirický postřeh, nepodložený nijakým výzkumem(neb se tomu zatím oficiálně nikdo nevěnoval a nepublikoval to, zachází to spíše do oblasti alchymie) Pokud bychom tedy měli připustit existenci vědního oboru alchemického musíme přeci ředití ducha vinné révy vodou živou.
Conrad Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 (upraveno) Jako opilec amatér bych si dovolil zastávat názor,že v láhvi již nic nezraje pouze dosažené je uchováváno, ale protože pochopitelně připouštím i omyl slibuji že zintenzivním výzkum / hlásí se někdo do skupiny placebo ? / Upraveno 7. ledna 2008 uživatelem Conrad
mars65 Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 Conrad napsal: Jako opilec amatér bych si dovolil zastávat názor,že v láhvi již nic nezraje pouze dosažené je uchováváno, ale protože pochopitelně připouštím i omyl slibuji že zintenzivním výzkum / hlásí se někdo do skupiny placebo ? / Milý Conráde pokud se jedná o vína a alkohol získaný přírodním kvasným procesem tak určitě ano. Pokud se však jedná o "domácí" destiláty je to trochu jinak.
New Milis Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 mars65 napsal: Milý Conráde pokud se jedná o vína a alkohol získaný přírodním kvasným procesem tak určitě ano. Pokud se však jedná o "domácí" destiláty je to trochu jinak. Proboha víno přece v lahvi zraje!!!!!!!!!
leonid Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 railmaster napsal: Stalo sa mi pred cca 10 rokmi, že po kúpe tuzemského rumu v obch. sieti Jednota sme sedeli nechápavo pri litrovke tohto nápoja a rozmýšľali, prečo sa nedá obsah poldecáka prehltnúť na jeden šup. Po viacerých pokusoch končiacich takmer zadusením, som zbehol do pivničky po liehomer. Obsah fľaše mal 78% alkoholu. Nakoľko sa zistilo, že celá posledná dodávka tuzemáku do samoobsluhy vykazuje rovnaké známky kvality, do hodiny bol príslušný regál prázdny. to jako vážně, to se snad nedá ani pít! Snad jen ředit.
mars65 Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 (upraveno) New Milis napsal: Proboha víno přece v lahvi zraje!!!!!!!!! zraje v sudu, v lahvi ani prd, proto se do té lahve lahvuje a opatřuje takovejma těma blbejma nápisama pokud nemluvíš vo šapusu, ten naopak zraje právě v těch lahvích. Upraveno 7. ledna 2008 uživatelem mars65
New Milis Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 (upraveno) mars65 napsal: zraje v sudu, v lahvi ani prd, proto se do té lahve lahvuje a opatřuje takovejma těma blbejma nápisama pokud nemluvíš vo šapusu, ten naopak zraje právě v těch lahvích. Tak nech votevřenej tři dny koňak. Asi se mu nic nestane, viď? A pak nech otevřený tři dny průměrný víno. Asi nebude moc dobrý - něco se změní. A ty změny probíhají, i když je ta flaška zacpaná špuntem - korek má tu výhodu, že jím proniká, i když pranepatrně, vzduch. Tím dochází m.j. k výše zmíněné oxidaci, ale i k jiným změnám, kdy víno působením kyselin, taninů, tříslovin a podobnejch sraček zraje. Proto existuje např. i termín lahvová zralost. Víno ve flašce rozhodně zraje, chlape. Upraveno 7. ledna 2008 uživatelem New Milis
mars65 Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 New Milis napsal: Tak nech votevřenej tři dny koňak. Asi se mu nic nestane, viď? A pak nech otevřený tři dny průměrný víno. Asi nebude moc dobrý - něco se změní. A ty změny probíhají, i když je ta flaška zacpaná špuntem - korek má tu výhodu, že jím proniká, i když pranepatrně, vzduch. Tím dochází m.j. k výše zmíněné oxidaci, ale i k jiným změnám, kdy víno působením kyselin, taninů, tříslovin a podobnejch sraček zraje. Proto existuje např. i termín lahvová zralost. Víno ve flašce rozhodně zraje, chlape. mluvíš chlape vo vodvětrání nějakýho minimálně přívlastkovýho vína,.. čím je původní obsah nacpanej do tý láhve kvalitnější a to je jen v uvozovkách potřeba pořádně vyvětrat. Je teda nutný tomu džinovi kterej byl zavřenej nechat trochu prostor. Když se to nevychlastá, tak se to aspoň prodá jako mošt sice s 12% příměsí alkoholu, ale to už asi nikoho nezajímá. jo k tomu koňaku taninů, tříslovin a podobnejch sraček to je jen záležitost sudů odrůd, kvasinek, země odrůd a já nevím čeho jako u těch vín. To jsem citoval velmi volně tebe.
mars65 Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 (upraveno) nějak se posralo připojení Upraveno 7. ledna 2008 uživatelem mars65
New Milis Odesláno 7. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2008 mars65 napsal: nějak se posralo připojení Nemluvil jsem o žádným odvětrání, mluvil jsem o zrání. Vína. Ne koňaku. Koňak v lahvi nezraje. Víno v lahvi zraje. Když o vínu nic nevíš, tak se o něm nehádej. Nic ve zlým.
elloco Odesláno 8. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2008 New Milis napsal: Nemluvil jsem o žádným odvětrání, mluvil jsem o zrání. Vína. Ne koňaku. Koňak v lahvi nezraje. Víno v lahvi zraje. Když o vínu nic nevíš, tak se o něm nehádej. Nic ve zlým. Destiláty - zrají pouze v sudu, v láhvi již nedochází k žádným změnám (dáno charakterem nápoje) Víno - může zrát v sudu (barrique 225 l, ale i větší) a pak může dozrávat (mikrooxidace) v láhvi. Doba zrání v sudu je omezená (je daná způsobem vypálení sudu) a doba dozrávání (avšak i uchování) v láhvi rovněž. Jinou věcí je dekantace (provzdušnění) vína po otevření, kdy rovněž dochází k senzorickým změnám.
Bak Odesláno 8. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2008 Destilát (hlavne dom. slivovica) vyzreje aj v sklenenej fľaši. Finta je v tom. že je potrebné uzatvoriť fľašu korkovou zátkou (lepšie je ak je destilát vo väčšom množstve v napr. 15l sklenenom demižóne) a nechať ,,odstáť,, 5 - 10 rokov. Ideálne 15. Práve ho mám pred sebou (a zo zdravotných dôvodov aj nemnožka v sebe) takže môžem zodpovedne povedať, že tá vyzretá chuť je nenapodobiteľná a osve originálna, porovnateľná snáď s Jelinek Zlatá kóšer 52%.
Ptiger Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 zdá se mi, že se nám debata zvrhla na hnusný zážitky a jestli něco v láhvi zraje. takže: já piju každý večer sklenku Curvoisieru VSOP, předtím jsem ochutnal Prince de Polignac a nebylo to špatný, hlavně XO. ale : kdo chce pít koňak tak musí zkusit 10 a více letý ARMÉNSKÝ !! moc se tu nedá sehnat, dost často se pančuje, ale je to něco!
Kalifx Odesláno 11. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 Ptiger napsal: zdá se mi, že se nám debata zvrhla na hnusný zážitky a jestli něco v láhvi zraje. takže: já piju každý večer sklenku Curvoisieru VSOP, předtím jsem ochutnal Prince de Polignac a nebylo to špatný, hlavně XO. ale : kdo chce pít koňak tak musí zkusit 10 a více letý ARMÉNSKÝ !! moc se tu nedá sehnat, dost často se pančuje, ale je to něco! Arménský koňak je fakt kumšt sehnat. Nebo se možná neobracím na ta správná místa. Nemáš nějakej tip na dobrej zdroj? Jinak dnes mně dorazila objednávka (Hennessy X.O., Courvoisier X.O. a Jean Fillioux Cigar Club 1972), tak o víkendu provedu srovnávací degustaci. Vytvořím pro všechny druhy srovnatelné podmínky a pokusím se pak alespoň písemně popsat svůj subjektivní (jak jinak) pocit. Nevite někdo, čím je dobré neutralizovat prostředí v ústech po každém vzorku při degustaci koňaku?
Toams Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 Kalifx napsal: Arménský koňak je fakt kumšt sehnat. Nebo se možná neobracím na ta správná místa. Nemáš nějakej tip na dobrej zdroj? Jinak dnes mně dorazila objednávka (Hennessy X.O., Courvoisier X.O. a Jean Fillioux Cigar Club 1972), tak o víkendu provedu srovnávací degustaci. Vytvořím pro všechny druhy srovnatelné podmínky a pokusím se pak alespoň písemně popsat svůj subjektivní (jak jinak) pocit. Nevite někdo, čím je dobré neutralizovat prostředí v ústech po každém vzorku při degustaci koňaku? Armensky konak som prvy a posledny krat pil asi pred 2 rokmi ... a bol priamo od zdroja, tj. z Armenska, padli 2 flasky za 2 dni (bolo nas viac:-) a veruze co si matne pamatam, tak nebol zly ... ale znacku si nepamatam. Inac cim sa neutralizuje konak, to netusim ... pri sushi je to nakladany zazvor, u vína chlieb, pecivo alebo voda a u whiskey voda, tak si z toho nieco vyber:-) ... myslim, ze voda by to mohla zvladnut.
Ptiger Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 TomasP napsal: Armensky konak som prvy a posledny krat pil asi pred 2 rokmi ... a bol priamo od zdroja, tj. z Armenska, padli 2 flasky za 2 dni (bolo nas viac:-) a veruze co si matne pamatam, tak nebol zly ... ale znacku si nepamatam. Inac cim sa neutralizuje konak, to netusim ... pri sushi je to nakladany zazvor, u vína chlieb, pecivo alebo voda a u whiskey voda, tak si z toho nieco vyber:-) ... myslim, ze voda by to mohla zvladnut. 1. doporučuju osvědčenou značku ARARAT, já sám jsem to sehnal od člověka, co měl za manželku rusku, bohužel jsem už tu dobrotu vypil a nemám tuchu, co by to stálo dneska, už tenkrát (před 10 lety) jsem koupil 15 flašek po 250,- korunách, takže to bude dneska pálka. Kámošky byla v rménii a mluvila o 100 dolarech za láhev! 2. já prokládám vodou, poslední víkend jsem testoval moldavský XO, Grand Armagnac a Curvoisier VSOP. no každý byl zajímavý...
PepaSFI Odesláno 11. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2008 trošku off ale námět na pokus: Až budete mít nějakou ne moc podařenou slivovici tak tu flašku postavte na chvíli do ultrazvukové čističky.Někdy to přináší pozoruhodné výsledky. Pokusům s jinými alkoholy se meze nekladou,každý svých jater strojvůdce.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se