Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Sú pekné, len mám taký pocit, že sa autor na tej stránke, trocha "kopol". Kaliber 3603 je Molnija a je s ručným naťahovaním a nie automatickým. ( pri hodinkách vpravo od obrázku je "manual windig", ale v popise dole "automatic winding", tak si vyber... :) )

Odesláno
a ještě by mě zajmalo, co znamená ta frekvence 18000...?

Dík

To znamená 18 tisíc tiknutí za hodinu. Tohle číslo znamená sice pomalejší tikání (tj. teoreticky menší přesnost) ale zato menší mechanické namáhání strojku, takže (teoreticky) delší životnost než mají hodinky s frekvencí třeba 28 800 kmitů za hodinu.

• po 2 týdnech...
Odesláno
jen čistě pro zajímavost : frekvence 18000 znamená  36000 tiknutí za hodinu. To už je lepší ne ?

Proc to znamena 36000 tiknuti za hodinu ? ja prave myslel ze to znamena 18000 tiknuti.

Odesláno

To bude spíš nepřesnost v udání jednotek. Záleží na tom, jestli je to 18000 kyvů (půlkmitů) nebo 18000 kmitů. Dá se na to přijít jednoduše. Pokud je to 18000 kyvů, tak vteřinovka hopsá 5x za sekundu, což je pouhým okem vidět, že hopsá. Pokud je to stejný počet kmitů, tak se vteřinovka pohne 10x za vteřinu a lidskému oku už se to jeví jako plynulý pohyb, lidské oko není schopno rozlišit děje kratší než cca 0,1 s. Čehož se využívá ve filmu.

Odesláno

Tiknout to může dvakrát při každém kmitu, pokud při každém kyvu, tak nevím, jak to mohou mít udělané. No, ale nejsem profesionál, a aplikace teoretické fyziky do běžné praxe už mi taky párkrát nevyšla...

Zvláště něžné pohlaví jako by se přírodními zákony neřídilo...:D

Odesláno

Nechme srandiček.

Vono je to trošku zmatené, třeba v jedné knize je napsáno: na rozdíl od hodinářství počítá se ve fyzice zásadně s dobou kmitu, tj. s časem, za který oscilátor vykoná dva kyvy za sebou, takže se opět vrátí do výchozí úvratě.

pan prof. Hajn píše: aby nevznikla nejasnost, budeme trvání celé periody nazývat 2T , a dobu kyvu ve smyslu hodinářském T. Přistoupíme li na tohle tak se asi domluvíme .

Odesláno

My se domluvím, ale měli by se domluvit výrobci. Jinak udávat skutečnou frekvenci v počtech celých kmitů (tedy dvou kyvů) má smysl i v hodinářství, protože jeden kyv je vždy nucený (vlivem síly udělené napětím pružiny či tahem závaží), druhý kyv je vratný vlivem síly vlásku či gravitace. I když je pravda, že v každém kyvu se krokové kolo otočí o jeden krok. Ale rozhodně mám raději udávání jakéhokoliv periodického děje ve standardních fyzikálních jednotkách, tedy v Hertzích (Hz, počet celých kmitů za sekundu), pak vynásobením dvěma hned víme, kolikrát za vteřinu si poskočí vteřinovka a není třeba používat dělení velkých čísel jiným velkým číslem. Vždy to nejsou celé násobky 1800 nebo 3600, třeba IWC u jednoho modelu udává frekvenci 2,75 Hz, tedy 5,5 tiků za sekundu, což už by se z hlavy počítalo poněkud nedobře. I když ono velké číslo hezky vypadá a čísla dnes prodávají (frekvenční rozsah a teoretický výkon Hi-Fi aparátu, taktovací frekvence CPU počítačů a pokračovat ani nebudu).

Odesláno

Jo jo, není nic horšího, než když výrobci si začnou vytvářet svoje vlastní fyzikální jednotky. A pak je nejlepší situace, když se na mě někdo obrátí obchodně, abych jim to takzvaně fyzikálně vyladil. Obvykle to skončí hádkou. Podobný problém má kolega biolog, který dělá jakési studie kolik je kolem jakého rybníka žab nebo raků a jak by rozšíření daného rybníka mělo vliv na životní prostředí. Obvykle je ekonomickým potenciálem nepochopen a dokonce už se ho pokusili i (věřte nevěřte) korumpovat.

Odesláno

tak zatim šlapou dobře, zatim sem odchylku ani nestih zaznamenat, ale určo trochu předbíhaj...ale docela mě štve, že takový megahodinky témeř nejdou ubránit proti počkrábání, zavadíte ani nevíte jak....neni na to nějakej trik:)?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...