Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Je to už víc než rok, co nosím hodinky Momentum Steelix. Značka Momentum je u nás vcelku neznámá, její domovskou scénou je severní Amerika, konkrétně Vancouver v Kanadě. V této skromné recenzi si dovolím přiblížit své dojmy z těchto hodinek.

Hodinky patří do kategorie tzv. budget watch, tzn. hodinky do 100USD. Zpracování je na velmi dobré úrovni, za své peníze dostanete v tomto případě více než odpovídající kvalitu. Spíš než kvalita zpracování hodinky charakterizuje vysoká užitná hodnota.

Trochu TTD:

Hmotnost se strapem je 82g

Výška lug to lug je 50 mm

Šířka 3-9 je 44 mm

Tloušťka je 12 mm

Sklo je v mém případě minerál bez AR, čitelnost na slunci je díky rozměru číselníku dobrá. Hodinky používám jak v normálním, tak pracovním životě a žádné škrábance jsem zatím nezaznamenal. Absenci safíru nepociťuju, a ani neuvažuju o výměně - sama výměna by přesáhla zůstatkovou hodnotu hodinek, což je nesmysl.

Pouzdro hodinek je z nerezu s matným povlakem a tam už nějaký ten vlásek vidět je, chce to trochu bližší zkoumání, ale je tam. Korunka je masivní, šroubovací, na pro mně ideální pozici 4. Korunka souvisí s indexem WR 200m - což je na takhle levné hodinky slušná kombinace, ačkoliv tohle nejsou certifikované potápky, rozhodně to není jen estetický výstřelek. S hodinkami jsem šnorchloval a pokaždé jsem po vynoření zpočátku kontroloval korunku, je-li dotažená a vždy byla.

Číselník je černý s arabskými číslicemi na sudých pozicích. Co mi trochu nevyhovuje a dlouho jsem si na to zvykal je datumovka - bohatě by postačilo ukazovat jen aktuální datum. Luminiscence těchto hodinek je věc, která mně ihned velmi překvapila. Snese srovnání s Citizen BN0000-04H, které jsem měl předtím. Chodím spát kolem 22 hodiny a když v 5 vstávám, ručičky a indexy ještě svítí, intenzivněji ručičky. Hodinky přitom nijak nenasvěcuji, stačí normální osvit v místnosti.

Pohon je quartz a ačkoliv to na oficiálních stránkách výrobce není, je to Seiko VX32. Levné, kvalitní, osvědčené. Baterie má avizovanou životnost 5 let, tak uvidím, kolik to nakonec bude. 

Jak jsem uvedl, WR index je 200m. Na potápění s akvalungem to není, tyhle zvládnou s přehledem šnorchlování, víc od nich čekat nelze. Nejde tu ani o absenci odpovídajícího ISO, ale na náročnější aktivity jsou tu jiné hodinky.

Řemínek je podstatnou součástí každých hodinek. Tady je zelený NATO strap. Nic proti, ovšem výhody spolehlivě vyvažují nevýhody. Strap nasazuji jen sporadicky, vždy v rámci malé změny, pak jde dolů a hned vyprat v mýdlové lázni. Hodinky většinou nosím na černém kaučuku.

Tož si to shrnu, jsou to levné hodinky, které vyčnívají v několika faktorech:

- vzhledem k ceně vysoká užitná hodnota

- kvalita zpracování

- výborná luminiscence (v cenové kategorii)

- osazení osvědčeným pohonem

- šroubovací korunka na pozici 4

- WR index 200m

- vzhled - na ruce vypadají jako dražší hodinky

Ačkoliv už pošilhávám po mechanikách - konkrétně HELM Vanuatu, tento typ hodinek můžu směle doporučit každému, kdo hledá spolehlivé, dobře vypadající hodinky za dobrou cenu.

Všechny fotky jsou moje, až na poslední (luminiscence)post-46275-0-79871200-1505926060_thumb.jpgpost-46275-0-40546000-1505926070_thumb.jpgpost-46275-0-41822400-1505926081_thumb.jpgpost-46275-0-21684100-1505926095_thumb.jpgpost-46275-0-12835500-1505926109_thumb.jpgpost-46275-0-31755400-1505926166_thumb.jpgpost-46275-0-13000300-1505926174_thumb.png

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...