Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím všechny příznivce hodinářských počinů! Já sem se o dva takové počiny už asi před dvěma léty pokusil a až teď mě napadlo to sem dát a trochu se pochlubit... Jsou to takové pokusy o pohyblivá umělecká díla smile.gif Oba stroje jsou z budíků, měděné dráty, které drží skleněnky, sem vzal z cívek v televizích v blízké sběrně, spoje jsou šelakované. Osy jsou z hřídelí setrvaček budíků z těch samých strojů a celé se to točí na kousku žiletky, do které sem udělal malý důlek, aby hrot nesjel mimo. Ta žiletka je položená na takové skleněné minimističce, kterou sem odlámal z takových těch elektronových lamp z televize (taky ze sběrny) A popudné kolíky jsou ulomené kousky z šící jehly. Horší je natahování - stroj se musí prostě zastavit, to ještě nemám moc domyšlené...Prostě provizorněji už to nešlo... biggrin.gif Přikládám i videa, ale na nich ten mechanismus moc vidět není, takže ještě nějaké fotky...

První stroj je z ruského budíka. Je to vlastně taková obří setrvačka, použil sem normální vlásek z B71, kotvě sem nejdřív ustřihl vidličku s kouskem na přichycení a prodloužil sem ji drátem nad stroj. Jenže sem tak dlouho vylepšoval tvar té vidličky, až mi křupla, takže je tam teď vlastnoručně tvarovaná vidlička z ocelového drátu. Ten spirálový podstavec je pro umělecký dojem smile.gif a taky se na tomhle stroji pěkně vysvětluje princip setrvačkových hodin, protože ten podstavec pruží, takže je ten impuls pěkně vidět, když se vidlička opře do kolíku, tak se to celé trochu pohne do strany. Ideální pomůcka pro neznalce...Jinak tato ?setrvačka? má dobu jednoho kyvu 11s, takže když se to vydělí kyvem původní setrvačky (0,3 s) a připočte se trochu rezervy...no prostě vydrží se to točit v pohodě 2 měsíce na jedno natažení. A při plném natažení se výchylka blíží 270°, takže ideál...

http://uk.youtube.com/watch?v=VCsggJVesmM

2cel_313.jpg
2vidl506.jpg

Druhý stroj je ze starého českého budíka, ke kterému sem neměl ani kotvu, takže tu sem vyrobil z ocelového drátu, a protože je stroj naležato, musel sem na spodní ložisko přidělat krycí kámen (vzal sem ho z nějakých hodinek). Aby se stroj točil stejným směrem, vymyslel sem dvojitou vidličku, která dodává impuls každou půlotáčku. Stroj se po plném natažení točí rychlostí asi 1ot/4 s, pak trošku pomaleji a vydrží se točit dva týdny na jedno natažení. Dost práce dalo taky vyvážení - 4 koule se vyvažují dost blbě...

http://uk.youtube.com/watch?v=GhUWRIuK79g

4cel_839.jpg
4vidlkotva936.jpg

Odesláno

Mě se to líbí, asi více to první.

Jestli je to umělecké dílo to nevím, ale v dnešní době je dobré mít někoho, kdo to ostatním vysvětlí. Takže kontaktuj třeba diskutéra nebo cigiho a bude...minimálně veselo :thumbsup_anim:

Odesláno

Dobrý " domácí ročky" :thumbsup_anim:

Sice jsem tě neslyšel hrát na piano, ale nechceš se na kozervatoř vykašlat a jít radši na techniku ? Máš to prostě v krvi.

Odesláno
  rmx napsal:
Dobrý " domácí ročky" :thumbsup_anim:

Sice jsem tě neslyšel hrát na piano, ale nechceš se na kozervatoř vykašlat a jít radši na techniku ? Máš to prostě v krvi.

Moje řeč , ten kluk má šanci to někam dotáhnout. (Kde jseš hciq ?)

Odesláno

Na techniku bych možná i šel, ale nemám na to známky...na gymplu mě tak odradili od vědomostí všeho druhu, že sem se úplně přestal učit a prolejzám s trojkama. To, co se učíme ve škole mě teď vůbec nezajímá. Já vim, že je to moje blbost, že sem se nechal takhle odradit, ale podle mě by měl učitel žáka nadchnout (já vim, že to je utopie...) a u nás se děje naprostý opak...

Odesláno
  mechano napsal:
Moje řeč , ten kluk má šanci to někam dotáhnout. (Kde jseš hciq ?)

jsem zde mechano... ten kluk má docela dobrý nápady, ale zase se z toho neposerem, že? Pro začátek si Vano najdi něco o Kinetic art ( Marcel Duchamp, Naum Gabo, Alexander Calder atd.) Ona matematika, mechanika, hudba a výtvarný umění má hodně společnýho.. je to vlastně skorem to samý. No a na známky se můžeš víš co. Takže držím palce, toto je jen začátek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...