Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak se zdá, že u mě je Chrononemoc už v docela pokročilém stádiu. Před dvěma týdny mi přišly do sbírky Orienty a jedny obyč. G-Shocky. Když jsem je vybaloval, říkal jsem si, že si musím dát zase na nějakou dobu s nakupováním pokoj. Dva kousky za jeden týden naprosto stačí a stejně to přestává být kam dávat. Ale jak se říká, člověk míní, pán Bůh mění, tak že poslední den měsíce dubna odešla z mého noťasu do Helveti objednávka na další kousek.

Když jsem Mudmastery od Casia zahlédl občas v obchodě (a to ještě jen v jejich starší a menší variantě), vždycky mi připdaly strašlivě obrovský. Mám velké hodinky rád - většina toho, co mám ve sbírce je vel. 42+, většinou 44 a Vostoky Amphibie mi připadají na ruce skoro malý - ale ty Mudmastery mi fakt přišly už moc. Prostě jsem si říkal, že i když se mi ty hodinky líbí, takový obludy bych asi na ruce mít nemohl. A tenhle stav přetrvával možná několik let. Během té doby mě chronobundus chytil naplno, tak že mi do sbírky přibyly orloje, na které bych se dřív neodvážil ani pomyslet. Victorinoxy, Seika, asi troje Vostoky a hlavně pro mě dva vrcholy: Breitlingy Colt a Omegy Moony. A pak mezi ně minulý rok přibyly i Casio G-Shock z řady MT-G. Hodinky s průměrem 55 mm a výškou asi 16. Prostě obludy o polovinu větší, než vše, co jsem měl dosud. Nebyl jsem si jistý, jaké budou, ale hrozně se mi líbily a na videích a fotkách na netu mi tak obrovitý nepřišly, tak jsem do nich nakonec šel. No a zjistil jsem, že i takto velké talíře se dají nejen nosit, ale dokonce nevypadají na ruce ani nijak nepřiměřeně.

A někdy v té době se začal můj názor na Mudmastery měnit. Shlédl jsem několik videi, prošel tuny fotek a pozvolna jsem zjišťoval, že se mi fakt líbí. Tedy, líbily se mi už dlouho, ale připadaly mi až moc drsný a navíc celý plastový. Prostě mám rád na hodinkách kov. Paradoxně, změnu v tomto mém názoru mají na svědomí právě ty moje Casia MT-G. Jsou to super hodinky se super odolností, ale na té ocelové lunetě je vidět každé škrábnutí a na ostrých, ocelových hranách, kterých mají MT-G celkem dost, je také vidět všechno. A vzhledem k jejich velikosti a výšce není zas až tak velký problém s nimi někde štrejchnout. Navíc jsou relativně těžké, tak že i když zůstanou po pádu plně funkční a nepoškozené, na jejich ocelovém těle to prostě vidět bude. A díky tomu jsem si uvědomil, proč jsou skutečně drsné modely Casio (Mudmastery a Rangemany) platové. Tam, kde malé klepnutí nechá na ocelovém povrchu MT-G škrábanec, tam si toho ten odolnej plast ani nevšimne a většinu menších pádů prostě odpruží beze stop.

Tak že mé váhání a úvahy o vhodnosti Mudmasterů skončili na konci měsíce dubna 2019.

GWG-1000-1A3 dorazily v pátek, 3. 5. Popisovat klasické G-Shock balení s černou papírovou krabičkou a šestiúhelníkovou plechovkou asi nemá cenu, tak že přejdu rovnou k vybalení. Tyhle hodinky se řadí do tzv. kategorie Wow! Jinak řečeno, po otevření plechovky jsem se tomuto nebo podobnému citoslovci neubránil. Mudmastery jsou fakt velké a ten design... Prostě MT-G vedle nich vypadají skoro jako oblekovky. Vyndal jsem je a hned mě překvapilo, jak jsou lehké. Věděl jsem sice z netu, že jsou lehčí, než MT-G, ale podle vzhledu prostě očekáváte, že Mudmatery budou lepší jako těžítko, než na ruku. No, opak je pravdou. Nasadil jsem si je na ruku a skoro se dostavilo další Wow! Casio tyhle obry prostě umí a Mudy sedí na ruce prakticky dokonale. Díky chytře tvarovanému uchycení pásku a vložkám na okrajích dýnka tvoří jejich spodek oblouk, který perfektně kopíruje ruku, tak že hodinky nikde nepřečnívají a i při pohybu sedí jako přibité a ani se nehnou. Jednoduše řečeno, některé a mých menších hodinek (MT-G nevyjímaje), sedí a drží na ruce hůře, než Mudy. Tak že v tomhle ohledu musím dát Casiu za 1*. Udělat takovýhle obludy tak pohodlný, to přeci jen už nějaké to přemýšlení a zkušenosti vyžaduje.

No, zkušenosti s nošením zatím nejsou velké, ale Mudy byly na ruce prakticky celý víkend a kdybych se na ně furt nekoukal, ani bych o nich na ruce nevěděl. A v sobotu u kamaráda na chatě dokonce prodělaly menší křest. Pálení chrastí, řezání a štípání polen, tahání nařezaných klád z roští a to všechno v dešti a docela drsném terénu. A Mudmastery si v tom prostě libovaly. Nepřekážely, seděly jak ulité jen se usmívaly. A i když byly celé od hlíny, trochu od popela, z jedné strany mokré od deště a z druhé opečené od ohně, byly v pohodě. A právě v těchhle podmínkách jsem ocenil velké, kontrastní ručičky a indexy, protože i přes špinavý ciferník zůstával čas stále čitelný. Jedinou výtku bych měl k displayi, který je inverzní, tak že jeho čitelnost není úplně ideální. Ale čísla jsou na něm dost velká, tak že to zase není až tak špatné. Kromě extrémních podmínek to je většinou v pohodě.

Plzeňské slavnosti svobody už pro ně byly jen pohodová procházka, tak že svým khaki řemínkem jen vhodně doplňovaly můj emérický mundůr. Škoda, že jsem nějak zapomněl udělat jim pár fotek ve společnosti té techniky. Zrovna na pancíři M3 Stuarta by se vyjímaly suprově. Ale připadalo mi, že lidi by se asi koukali divně, kdybych si na tanku fotil hodinky. A navíc jsem měl na starosti pytel blech v podobě kámošova synátora (12), jehož tatínek bohužel do Plzně nemohl, tak mi ho na ty dva sny svěřil. Na focení hodinek nebyl čas, když jsem musel fotit klučinu u každé motorky, Jeepu a tanku, který jsme potkaly.

Podtrženo a sečteno. Mudmastery jsou fakt super hodinky a i když není jejich cena zrovna nejnižší, vůbec koupě nelituju. Nejsou to orloje, který si člověk vezme do města nebo tak. Na to jsou přeci jen moc velké a drsné, ale do lesa, na výlety do přírody nebo na směnu do kamenolomu jsou to ideální nástroje, které přežijí všechno, jsou pohodlné a perfektně čitelné.

Ještě dodám nějaké údaje:

Casio G-Shock Mudmaster GWG-1000-1A3

Průměr: 56,7

Výška: 18

Lug - Lug: cca 59

Pouzdro: Plast, speciálně utěsněné proti blátu a prachu včetně tlačítek

Sklíčko: Safír s AR

WR: 200

Řemínek: Plast, dvojitá trnová spona.

Váha: 118g

Funkce ve skratce:

čas, datum, stopky, odpočet, světové časy, kompas, atm. tlak, výškoměr, teploměr, RC seřizování, solár napájení.

(Zajímavost: Tyhle hodinky jsou oficiální součástí výstroje amerických "Smokejumpers" což jsou speciální hasičské paravýsadkové jednotky vysazované z letadla k lesním požárům, aby na zemi zabraňovaly šíření ohně kácením, kopáním příkopů a pod. Kdo viděl animák Letadla 2, ví, o čem je řeč.)

Speciální funkce jsem zatím otestoval jen zběžně, tak že o tom, jak fungují, napíšu když tak někdy příště. Zatím tedy pár fotek...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem VojtaJ
Odesláno (upraveno)

Pár dalších fotek. Dneska bylo alespoň sluníčko, tak že se fotilo líp, než včera pod mrakem. Jinak jsou Mudmastery teď na ruce skoro furt a nějak nemám potřebu je sundavat. Jedny z mých nejpohodlnějších hodinek.

Odesláno

Hodinky super Vojto, mám je taky a jsou opravdu TOP. Za mě jsou lepší než MTG, které jsem měl také. Taky si je užívej k plné spokojenosti. Hezké fotky.

Odesláno (upraveno)

Tak ještě přihodím pár fotek za deště...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...