Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mam taky prozaicky problem. Stale mam mastne sklicko. Nechce sa mi ho stale lestit. Nepoznate na to niekto nieco?

Myslim, ze by mohlo existovat nieco co zabranuje tvorbe mastnoty.... hm?

Odesláno

Jako fotograf amater doporucuji cisty izopropylalkohol. Vyborne odmastuje a dokonale se odparuje, takze nezanechava zadny povlak na skle. Samozrejme ani nerozpleta pripadne natireflexni vrstvy.

Odesláno

no jo, na odmastenie pouzivam spolahlivy cistic brzd z autoservisu (nieco ako WD40) ale ja som sa pytal na nieco co by zabranovalo "tvorbe". Nic?

Odesláno

Existují "oleophobické" coatingy. Mastnota se na ně nelepí a když na něm už vůbec ulpí, jde velmi snadno setřít (nerozmazává se).

Používá se to na čočky v optice - zkus se přeptat tam, jestli třeba neexistuje nějaká verze ve spreji (jako jsou třeba na kůži kvůli odpuzování vody), zatím jsem ale o spotřebitelském balení neslyšel. Spíš to bude jen průmyslová technologie, kdy se při výrobě nanese na povrch skla pevná vrstva (jako třeba uv filtry).

Odesláno

jasne, ze sa "netvori" sklickom, ale sa tam udrzuje rovnako ako na displeji mobilu ktory musim vzdy ked ho vytiahnem utret o tricko aby som tam vobec nieco videl. No, ked nieje nic take bezne dostupne tak bohuzial, zhanat sa mi to nechce, ved to neviem ani vyslovit :D

Odesláno
no jo, na odmastenie pouzivam spolahlivy cistic brzd z autoservisu (nieco ako WD40) ale ja som sa pytal na nieco co by zabranovalo "tvorbe". Nic?

to mě - vzhledem k tomu, že na kole mám kotoučovky - celkem zajímá... jak se to jmenuje?

----------------------------

a jiný dotaz - teď o víkendu jsem - při snaze co nejvíckrát zavraždit manželku v rámci laser game - malilinko dorasil minerální sklíčko jedněch mazlíků... mazlíků dovezených z moskvy, u nás nezastoupených - dá se to nějak "polepšít"? (polywatch počítám bere jenom akryl) - funkce hledat mě tady moc neuspokojila, většinou to končilo výměnou...

Odesláno

mmako: Vyrábí to více firem (Kent, Den Braven apod.), buď se to jmenuje "brake cleaner" a nebo normálně česky "čistič brzd". Stačí se jen zeptat v jakémkoli obchodě s náhradními díly na auta, normálně se to prodává. Cenu nevím, sice to používám, ale nekupuji :D.

Odesláno

ja mam Čistič brzd od WURTHu (SaBesto) ... cenu neviem, tatko robi v autoservise :D

ale staci malinky strek na handru a ide s tym dole vsetko, rychlo sa vypari a nezostane po nom ani stopy...

Odesláno

tak už jenom podrobnost - jak prej to minerální jakože vydrží jako víc náraz a naopak se škrábe, tak jako mi teda jako (pardon, sledování politických debat našich koktalů zanechá na člověku stopy) nakonec celé puklo natřikrát... ještě ráno to vypadalo na škrábanec, v poledne jsem zaznemenal dvoimilimetrovou hlubší rýhu, pak to vypadalo jako prasklinka a odpoledne jsem to sundal z ruky puklé napříč a ještě pro jistotu jednou kolmo na to...

leštit se nebude, bude se zjišťovat, kdo mi na poljotech (ony jsou to tedy šturmanskie) vymění sklíčko, tentokrát asi spíš safír, když to puká všechno...

dám vědět, jak jsem dopadl

Odesláno

A není problém mastnoty právě tady? WD 40 je olej na mazání. Tím bych rozhodně sklo a už vůbec brzdy nečistil.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...