Přejít na obsah

Co máte v autě? AUTOMAT nebo MANUÁL??

Doporučené příspěvky

Nazdar řidiči,

můj malý příspěvek na dané téma je následovný: většina lidí na tomto fóru jsou zapálení hodinkáři, o hodinky se zajímají a pro mě celkem logicky, má většina slabost pro mechanické hodinky i přes všechny jejich plusy a mínusy a spatřuje v nich krásu. Je to pocit, který každý popisuje jinak, ale jedná zkrátka o pocit. Asi nikdo neodiskutuje větší přesnost bateriových hodinek analogových, neřku-li digitálek, jejich nižší hmotnost, menší náchylnost k mechanickému poškození strojku a pod. Naopak se mě uživatelé hodinek, co by pouze měřiče času, nechápavě ptají proč nosím na ruce težký železný krám, který se předbíhá či zpožďuje, musí se natahovat a navíc je drahý jako prase. Nemám na to racionální odpověď. Je to o pocitu a ten je k nezaplacení.

No a tím se dostávám konečně k tématu vlastnímu, k převodovkám. Automat či manuál. Je to jenom o pocitu. Obě převodovky řadí a více či méně plní svoji funkci (jsou-li samozřejmě v pořádku). Jenomže pak přichází na řadu ten pocit a lidi se začnou rozcházet. Jedni se chtějí dostat z bodu A do bodu B s minimální námahou a nepřejí si být obtěžováni věcmi jako je sledování otáčkoměru (o poslechu motoru u této kategorie lidí raději mluvit nebudu, vnímají pouze vrčí/nevrčí), řazení je vrchol opruzu jak pro řidiče, tak i pro samotnou převodovku, spojku a posádku s bolestí za krkem. Chápu, že tato skupina ocení automat a musím upozornit, že se vším respektem k těmto lidem.

Pak je tady ale skupina lidí, kteří zkrátka manuál mají jako potěšení, zvláště pak přímo řazené převodovky (bez táhel - zadní náhony, kdy je řadící páka přímo na převodovce BMW, Mercedes a pod.) a ti si možnost podřazení s meziplynem (provedeným vlastní nohou a ne počítačem) vyloženě vychutnávají. Mazlí se s autem, mají radost, že jim při řazení necuká, prostě se na usednutí za volant těší. Nechtějí aby auto něco dělalo za ně, aby mělo přeposilované řízení, kdy dokážou volantem točit malíčkem jedné ruky, kdy se brzdy doknou špičkou boty a autu se už takřka blokují kola. Nechci to zgeneralizovat příliš jednoduše, ale můj názor je takový, že pokud nemám auto jenom jako obyčejný dopravní prostředek, ale taky jako vášeň (viz ty naše hodinky), tak se člověk spíš přikloní k manuálu.

Už jsem jezdil s hodně automaty a manuály (to abych nebyl nařknut, že nevím o čem mluvím), ale vždycky si znovu vyberu manuál. Souhlasím, že cukání v kolonách je lepší s automatem, koneckonců to ani není nic "zdravého" pro spojku u toho manuálu, ale jinak ...

Poslední dvojspojkové sekvenční převodovky řadí dle měření rychleji. A co? Bateriové hodinky jdou taky přesněji než mechanické. Přesto většina z nás má na ruce mechaniky. Znovu říkám, je to pouze jenom o pocitu. Fajnšmekr si užívá podřazovat se současným bržděním a dávání meziplynu patou, vnímá jak se ohřívá olej v převodovce a jak se tím mění charakter chodu řadící páky (typické pro BMW).

Abych to uzavřel, ani jednu skupinu řidičů nezatracuji, nebo naopak nevynáším, je to jenom o tom, jak intenzivně to kdo vnímá. Na světě je spousta oborů (auta, počítače, muzika, HODINKY ... ) a plno lidí jim nerozumí a proto někdy dělají, pro zasvěcence z daných oborů, nesmyslné věci. Ale nejsou proto horší.

Za mě jednoznačně: přímo řazený manuál smechanickýma hodinkama na ruce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 60
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...