Bambulovich Odesláno 9. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2021 Vahal jsem kam tohle tema patri, ale myslim, ze sem, do vseobecne diskuze a podkapitoly fotogalerie. Rad bych mistni komunitu expertu pozadal o par zahladnich rad, jak spravne fotit hodinky. Ne, nemyslim akci na 2 pracovni dny, kdy mame k dispozici studio, osvetlovace, catering a udela se 300 fotek, z nich potom v postprodukci udela grafik pet nadhernych, ktere budou na billboardu od omegy. Tohle ne, ale zase nechci, aby fotky byly z cinskeho mobilu, rozmazane, vyfocene napul potme. Jak na to? Co je takova nejaka stredni cesta? Treba iphone pry ma solidni fotak. Jak to spravne nasvitit? jake pozice? jak fotit? Co nedelat? At uz pro mazleni se s hodinkama, identifikaci, nebo pro jejich pripadny prodej?
Harwey Odesláno 9. listopadu 2021 Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2021 Pre zaciatok nejake makro s fotakom. https://forum.chronomag.cz/topic/68183-jak-a-čím-fotit-makro-hodinek/ Vlakna tu este urcite su, staci pohladat.
Ivan Lelák Odesláno 13. prosince 2021 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2021 Já jsem fotograf na baterky, ale fotit mne baví. Fotím od dětství a to je už nějakých 50 let. To ale neznamená, že to umím, právě naopak. Víc fotím asi 6 let - koupil jsem si zrcadlovku, do kapsy profikompakt, mám stativ, objektivy, odrazovou desku a takové ty blbosti. No a taky jsem si koupil malý fotostan. Hodinky jsem v něm fotil párkrát, třeba kvůli recenzi ale momentky na ruce nebo v přírodě fotím většinou stejně mobilem. Je to prostě pohodlné. Mám poměrně slušný mobil s kvalitním foťákem a instalovanou mobilní verzi Zoneru. Všechny fotky, které cvaknu, prohlédnu, případně lehce poupravím, než je vypustím mezi lidi. Základ je aby byla ostrá tak jak jsem to zamýšlel, aby byly pokud možno věrné barvy (občas je třeba při umělém světle upravit teplotu), udělám ořez podle obecně platných zásad kompozice no a pak fotku často stejně vyhodím. Třeba dnes jsem chtěl v práci cvaknout na ruce Eterny, udělal jsem 4 fotky, žádná se mi nelíbila jak technicky, tak kompozičně, tak letěly do koše. Tím neříkám, že fotky, které do éteru pustím, za něco stojí, proti mnohým z vás jsem fotonýmand a často mám hrůzu, jestli nedostanu vynadáno. A 90% z nich z mobilu vymažu, protože mi nestojí za další koukání. Raději fotím venku, za dostatečného přirozeného světla, třeba na terase, v přírodě, ideální je zlatá hodinka. Pak se dá slušná fotka udělat i mobilem a jedna dvě fotky z deseti se povedou tak, že z nich mám i radost. Jasně, v kvalitním foťáku je mnohem větší potenciál, pokud se to s ním trochu umí, ale pro vlákna typu "co mám dnes na ruce" už mobil nezatracuju tak jako dřív. A zbytek je v očích, vnímání, dodržování několika zásad a v odhodlání zahazovat fotky pokud nebudou aspoň trochu koukatelné. Zajímavé prostředí, hrátky s hloubkou ostrosti, kompozice, expozice, pozadí, odrazy na sklíčku, zajímavé detaily, někdy i znalci zatracované efekty, to vše může diváka zaujmout, něco zdůraznit, něco potlačit, vytvořit zajímavou atmosféru. Neumím to, ale baví mne to stále dokola zkoušet:-):-).
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se