Vit Odesláno 23. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2012 (upraveno) Už existují i bonsaje pro vojáky ....(jen pro úplnost, tato bonsaj mi pane neříká) Upraveno 23. dubna 2012 uživatelem Vit
Tomash. Odesláno 4. prosince 2012 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2012 (upraveno) Ufff, nejsem od přírody rejpal ale nedá mi to. Bonsajím se věnuju 5 let a můj otec - jeden ze spoluzakládajících členů webu bonsai-kai.cz se kolem "stromečků" motá přes 20 let. Možná že jsme se s Vítem už někde viděli, protože do UH, resp. Starého Města každoročně jezdíme. Bonsai je kulturní fenomén. Vedle zahradničiny spojuje i zájem o asijskou kulturu, estetické otázky a pro některé až meditativní funkce. Proniknout do toho je opravdu složité a ani můj otec (natož já) se nepovažuje za znalce ale pouze milovníka. Tato problematika je (i díky stáří tohoto odvětví) mnohem složitější, než hodinky ale na tomto fóru se to pokusím přirovnat. Je to asi jako když někdo v obchoďáku pohledem do výlohy zjistí, že existují mechanické hodinky "tak věhlasné značky", jako Elyseé atd. Vít - jastě nejzkušenější z přispěvovatelů nade mnou - už ví, že bonsai je nutné pěstovat. Nejedná se o kytku ze supermarketu, kterou přinesu domů a je to. Podle fotek vidím, že tuší něco o pohybu kmenu a větví, ví o drátování, ví o tom, že bonsai musí být v extrémně propustném substrátu a hnojí se externě (ty pytlíky položené vedle stromku, přes které se zalévá). Ale protože jsem v jeho řezu neviděl snahu o posílení kmene a borky se snahou o dosažení teoretického ideálu poměru šířka / výška = 7/1, práci na nebari a že jsem nikde neviděl řez (střih) za účelem zmenšení listů, má před sebou i v té zahradničině kus práce. Až to zvládne, čeká ho estetika - snaha o dosažení určitých teoretických pravidel. Třeba bych měl určité výhrady k nasazení pater větví... No a nakonec se zblázní, prodá Rolexy, Panerayie a už nikdy nebude toužit po Patekách (to je ale blbý tvar ale nevím, jak jinak to teď napsat), protože si koupí nářadíčko z damascénské oceli a poletí se koupit stromek ne do Alp ale do Japonska, protože evropské yamadori mu už nebude stačit, aby na něm mohl začít pracovat a jeho vnoučata měla "krásný stromek" :-D :-D :-D To, co jsem napsal, neměla být žádná kritika, nebo urážka. Naopak - Víte, dobrá práce ale ty sám víš, jak dlouhou cestu máš ještě před sebou! Je vidět, ře ses chytil a v UH máš perfektní inspiraci ve spoustě šikovných lidí. Jen tak dál! Chtěl jsem ale i ostatním ukázat, že nemá cenu kupovat v obchoďáku pokroucený fíkus s tím, že teď budu mít doma umění. Je to prostě špatnej plagiát a člověk se muí hóóódně učit a obětovat tomu ještě víc času, aby pochopil, co je na bonsajích krásné. Pokud jste dočetli až sem a pořád jsem vás neodradil, koukněte se na stručné popovídání o začátcích sem: [/url] No a ve fóru je vééélká fotogalerie s inspirací. Tak držím palce a ať vám sílí kulatina, chlapi!!! ;-) Upraveno 4. prosince 2012 uživatelem Tomash.
kulix Odesláno 4. prosince 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. prosince 2012 No vidis, dik za info.. Skoda, ze jsi to tema neobjevil drive..
Vit Odesláno 4. prosince 2012 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2012 Máš pravdu, ale já díky tomu, že se v Isabelii dostanu k práci na tzv. "lepších" bonsajích nemám potřebu tyto kousky vlastnit.Narozdíl od hodinek je totiž u bonsají riziko, že mu stromek i při svědomité péči chcípne (škůdci, houbová onemocnění, ...).Navíc občas musím někam odjet a zastupující osoba musí zvládnout péči.Proto dražší bonsaje nekupuju.Na hodinky se také můžu několik let úplně vykašlat, což u bonsají nejde.Zmenšování listů běžně dělám u ficusů. Pokládám se spíše za poučeného začátečníka.
Tomash. Odesláno 4. prosince 2012 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2012 Každý rok se mi něo neprobere. To je bohužel u bonsají normální. A s tou dovolenou - bereme si ji na směny. Tzn., že vždycky je někdo z party, kdo se ti o kytky postará, protože díky tomu extrémně propustnému substrátu holky víc, než 2 dny bez vody prostě nevydrží... Jj, chce to být pěknej magor. Do stádia borců, co si kupujou stromky za desetitisíce aby je teprve mohli trápit :-D jsem taky ještě (naštěstí) nedorostl. Ale když jsem tátovi ukézal moje JazzMastery AutoChrono, hned to přepočítával na ručně kovaný nářadíčko. Zatím jsem ve stádiu yamadori. A protože jsem (umírněný) vlastenec, preferuju borovice a habry - ty jsou vděčný a nechají si líbit skoro všechno...
Vit Odesláno 4. prosince 2012 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2012 Mám ve vpolné půdě taky pár habrů javorů a tisů, snad z toho jednou něco bude ...Dělám to pro radost, nemám ambice vystavovat ani demonstrovat.
Vit Odesláno 25. května 2013 Nahlásit Odesláno 25. května 2013 Tisy, které jsem na jaro přesadil z volné půdy do misek jsem trochu ostříhal a velmi nahrubo nadrátoval.Uvidíme, zda z nich časem něco bude.
bohus76 Odesláno 9. června 2013 Nahlásit Odesláno 9. června 2013 Máš to velmi pěkné Víte /Ty stěžejky by jsme mohli dořešit v týdnu od 17.6.,dej vědět kdy by Ti to vyhovovalo,dík/.
Vit Odesláno 9. června 2013 Nahlásit Odesláno 9. června 2013 V 9. 6. 2013 v 18:13, bohus76 napsal: Máš to velmi pěkné Víte /Ty stěžejky by jsme mohli dořešit v týdnu od 17.6.,dej vědět kdy by Ti to vyhovovalo,dík/. Díky, potom se ozvi, nějak to vyřešíme.
Vit Odesláno 1. května 2014 Nahlásit Odesláno 1. května 2014 Tak jsem se poprvé pustil do lesíka. Uvidíme, zda se ujme.
Kid_A Odesláno 6. července 2014 Nahlásit Odesláno 6. července 2014 krasny stromek...a moc pekne hodinky...
gonga Odesláno 29. července 2014 Nahlásit Odesláno 29. července 2014 Ahoj, bonsajím se věnuji dlouhá léta, mám spoustu rostlin v různém stavu rozpěstovanosti, teď jen přihodím pro radost citrus, který chci v budoucnosti tvarovat jako bonsai. Dostal jsem ho jako polomrtvou kytku, ale péče a plné slunce udělaly své. Citrusy se netvarují snadno a tak chci postupovat přirozenou cestou růst-střih, k drátování to moc není.
Toams Odesláno 3. srpna 2014 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2014 (upraveno) tak sem hodim aj toho mojho chcipaka, nema uplne idealnu polohu v miske a vpodstate ani misku (pred presadenim bol v mensej stvorcovej a nebo "vo vetre"), ale zatial nemam vystavne ambicie kazdopadne rady od skusenejsich vitam edit: samozrejme vobec som ho nedrotoval a ani velmi netvaroval, to vsetko ma len caka, ak sa k tomu dokopem ... zvysne dva caje fuki sem ani davat nebudem (pre neznalych efektna bonsaj 2x zohybana, ale mna viacej bavi ten tis) Upraveno 3. srpna 2014 uživatelem Toams
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se