abbot Odesláno 24. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 Ahoj, předem se omlouvám, protože je mi jasný, že už se to tu řešilo 100x+, ale skutečně mě nenapadá, pod čim to hledat ... Tak teď k věci, ve svém průhledném dýnku jsem si všiml, že ve strojku je šroubek a nad ním něco jako stupnice a na jedné straně + a na druhé straně -. Proto bych se chtěl zeptat co se tím dá korigovat (jestli něco ). Předem díky za odpovědi...
CzechJoker Odesláno 24. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 Reguluje se s tím "rychlost". Minus hodinky zpomalí, plus zrychlí. Pěknou variantou je labutí krk, tedy mikroregulace téhož. Na fotce Stowa Marine Original.
abbot Odesláno 24. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 CzechJoker napsal: Reguluje se s tím "rychlost". Minus hodinky zpomalí, plus zrychlí. Pěknou variantou je labutí krk, tedy mikroregulace téhož. Na fotce Stowa Marine Original. Dík moc, takže chápu-li dobře když člověk donese hodinářovi hodinky na seřízení, tak tohle je jediná šance je prakticky zpřesnit ?
Aldo Odesláno 24. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 Máš pravdu, že se tím hodinky dají seřídit - otáčením regulační ručky se zámek posouvá po vlásku (spirálové pružině) a tím určuje jeho činnou délku. Činná délka vlásku určuje dobu kmitu setrvačníku. Od toho jak rychle setrvačník kmitá se odvíjí jak rychle hodinky "běží". Takže když setrvačník kmitá příliš rychle hodinky se předcházejí a je potřeba prodloužit činnou délku vlásku, aby se zpomalil a naopak. Samotnou přesnost však určuje mnohem více faktorů. Nepřesnost může být zapříčiněna nečistotami ve strojku, nedůkladným promazáním, atd. Přesnost také ovlivňují různé vnější vlivy např. nestálost teplot nebo změny polohy strojku při nošení a s nimi se měnící tření mezi součástmi strojku. Takže hodinář ti je tímhle sice seřídí, ale pokud jsou od přírody nepřesné, časem se zase můžou začít předcházet nebo opožďovat.
VS Odesláno 24. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 abbot napsal: Ahoj, předem se omlouvám, protože je mi jasný, že už se to tu řešilo 100x+, ale skutečně mě nenapadá, pod čim to hledat ... Tak teď k věci, ve svém průhledném dýnku jsem si všiml, že ve strojku je šroubek a nad ním něco jako stupnice a na jedné straně + a na druhé straně -. Proto bych se chtěl zeptat co se tím dá korigovat (jestli něco ). Předem díky za odpovědi... u té Miyoty bych tím šroubkem nekroutil. Sundáš můstek se setrvačkou
tyfo Odesláno 24. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2008 Tady taky jeden z prikladu mikroregulace, tady se to opravdu steluje tim sroubkem
Olda Odesláno 25. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2008 abbot napsal: Ahoj, předem se omlouvám, protože je mi jasný, že už se to tu řešilo 100x+, ale skutečně mě nenapadá, pod čim to hledat ... Tak teď k věci, ve svém průhledném dýnku jsem si všiml, že ve strojku je šroubek a nad ním něco jako stupnice a na jedné straně + a na druhé straně -. Proto bych se chtěl zeptat co se tím dá korigovat (jestli něco ). Předem díky za odpovědi... Podívej se hned vedle do vlákna Povinná četba. Tam jsou ke stažení nějaké knihy.
mnovace Odesláno 25. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2008 VS napsal: u té Miyoty bych tím šroubkem nekroutil. Sundáš můstek se setrvačkou velmi přesně
abbot Odesláno 26. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 26. prosince 2008 Všem moc děkuji za info, jsem rád, že jsem zase o něco chytřejší. Pročtu si ještě ty pdf knihy docela mě to zajímá ...
Ivan Pagac Odesláno 29. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2008 abbot napsal: Všem moc děkuji za info, jsem rád, že jsem zase o něco chytřejší. Pročtu si ještě ty pdf knihy docela mě to zajímá ... nieco o nadstavovani rychlosti hodiniek a "vyroba" domaceho vibrografu : http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=664 good luck :-)
VS Odesláno 29. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2008 A jejej, ještě, že jsi mi připomněl. Úplně jsem zapomněl, že musím eště jeden vyrobit.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se