Přejít na obsah

Lanco mod.11 15 Rubis

Jiří Sedlák

Doporučené příspěvky

Zdar znalci, dostaly se ke mě tyto hodinky, kámoš je našel v šuplíku po dědovi, dal jsem mu za ně na dva špeky. Hodinky šly, ale asi za 2 hodiny se zastavily. Teď se rozběhnou, když do nich trochu klepnu prstem, ale zase se zastaví. Seřizovat jdou podle mě dost ztuha. Hodinky se mi líbí, mám rád mimostřednou vteřinovku, mají krásné a pohodlné nepoškozené pouzdro z nerezu, Swiss made a větší než většina Primek. Ke košili super i s patinou. 

Myslíte, že bude stačit vyčistit a promazat? Byl by schopen někdo je rozběhnout za rozumnou cenu? Co je vlastně rozumná cena?

Chtěl jsem někdy zkusit nějaké staré a jednoduché hodinky zprovoznit sám, považuji se za velice schopného mechanika, zrak ještě slouží, ruce se vůbec neklepou, ve 40 letech už mám dost rozumu, abych nepoužil násilí tam kde nesmím, tedy v podstatě nikde, abych použil pouze správně nástroje, sehnal správné mazivo atd. Na YouTube jsem viděl rozborku sborku s promazáním a ten strojek mi přijde snad nejjednodušší co může být. Mikroskop mám 64x nějakej profi na pájení smd nebo co. Dokonce má i kameru, ale tu jsem nikdy nezkoušel. Tak by neměl být problém zkontrolovat i kameny, konce hřídelek apod. Není problém s tím kontrolovat gramofonovou jehlu. Mám do toho jít? Jsem ten typ, že když se mi to povede, bude to pro mě mít větší cenu než hodinky samotné.  Mám si svoje schopnosti potrénovat na nějakém vraku?

16760171326388352461612517696158.jpg

IMG_20230204_101609.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

🙂 mimo soutěž, ale mi to nedá, vypadá to zajímavě, ale design ciferníku a strojek 15j, to je snad vzor pro stalinské Pobědy 🙂.

Někde to ti Rusáci vobšlehnout museli, přece to nenamaloval Džugašvili 🤩 Auto Poběda to samé, to je Ford ze 40. roku,,,,

Ptej se hodinářských přímo, je jich tu dost. 👍

Odkaz ke komentáři

Jo a Moskvič byl převlečenej Opel. Mám doma svázaný ročníky Světa motorů 1953 a 54, to je dobrá sranda, obzvlášť 53, kdy umřeli Klema a Stalin, celý dvě čísla jenom soudruzi pláčou a o autech skoro nic.😁

Ale zpět k hodinkám, dělala se i verze s plastickým ciferníkem de luxe myslím že později. Tyhle by měly být rok 1950-59. Taky tam vidíte podobnost s kalibrem 50 od Primu?

Odkaz ke komentáři

Zachovale ,podle korunky jsou malo jete .

Zrejme prumer 23 mm kal.1022 Langendorf ,ca.1945

Zkus kapnout homeopaticky na stredove lozisko i vetsi kapku a hranou sroubovacku prenes prebytek postupne do tri vedle na mustku cervenych kamenu ,tim to nepremaznes a na tom stredovem lozisku to nevadi .Pouzij klidne WD nebo polosyntetiku do auta a nech to na slunicku na okne jestli se to rozchodi .Strojek je kompletni a funkcni ,timhle mu neublizis .Kdyz to nepomuze je treba strojek vypouzdrit ,sundat rafiky a cifernik a mazat z druhe strany .Na perovnik a setrvacku radeji az po nacviku na jinem stroji .

Celkove vycisteni lze tez amatersky ,vypouzdrit ,sundat rafiky a cifernik a cele vcetne setrvacky vykoupat v tech.benzinu .Jen je treba umet pripadne slepeny vlasek rozfoukat.

Jit s tim k hodinari se ekonomicky nevyplati  ,pouzivaji oleje a cistici kapaliny posvecene papezem ,plati najmy ,teplo ,svetlo ,manzeky ,deti ,znackova auta a ,obleceni...

Odkaz ke komentáři

Tak to zkusím díky.

Hele viděls fotku? 23mm fakt ne, to bych se na to mohl vys... to by bylo nenositelné. Tyhle mají 37 mm. Což je větší než všechny Primky. Proto jsou super. 37 - 40 pod košili ideál.

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři

No rozběhly se, ale žádná sláva,  amplituda necelých 180 a se změnou polohy jde výrazně dolů, ale už se nezastavují. Vzhledem k jednoduchosti  strojku nebude cena za promazání vyšší než u Primek a tam je cca 1000 Kč, to bych dal. Ještě zbývá možnost že si koupím správný olej, nářadí a udělám to sám.

Odkaz ke komentáři

23 mm po našom hodinarskem 10,5''' a to je velikost strojku ,to ostatni se nepocita .

Olej staci na sici stroje,syntetika , ,ampulka za asi 80,-CZK

To je tak kvalitni olej ,ze se nikomu ani nezda ,a pred valkou mazali jeste verlibama .

ZA tacek teprve odpovi na pozdrav .

Nech je v teple pekne probehnout .Za 725,- jsem koupil stejne pekne se strjkem AS 1130 ,tzv.WEHRMACHTSWER o velikosti 13''' ,tedy asi 30 mm,funkcni .

Dale si za tacek muzes nakoupit sroubovacky 0,5 ,0,6 ,0,8 ,a 1mm ,bez tech se neobejdes .

Odkaz ke komentáři

Teď jsem poslal Primky do Onyxu, za kompletní opravu stroje který teda ještě šel 1000 korun, takže nejen pozdrav. Když to tak hodnotím, pojedou asi tam. Nebo zkusím pana Tichého za rohem, chodil jsem tam doteď, třeba za jeden tah si vzal peníze jen poprvé a když jsem se vrátil, že jsme ho zkrátili málo, tak další článek byl zadarmo. Za měsíc s dalším tahem bez jediného slova o kilo levněji, na můj dotaz, jestli se nespletli, tak že ne, že tam chodím často. Jeho paní se líbí můj pejsek a tak nějak jsem z rozhovoru s ním vytušil, že by radši dělal tohle než Seika, co jsem dones. Tak by to mohlo taky klapnout. Ještě k jeho vztahu k Seiku. Pan hodinář má na plotě velkou ceduli Seiko autorizovaný prodej nebo tak něco, dost starou, Seika dělá, umí, strojky nemění jako Koscom, ale dělá. Ještě ti dá přednášku o neorigonál dílech. Originální díly ti objednat umí, ale s komentářem o nesmyslnosti cen. V obchodě jsem žádná Seika neviděl, objednat je umí, ale nákup mi rozmlouval, ať si vezmu radši něco se švýcarským strojkem. Že je to o třídu výš. Právě proto jsem poslal další Seika do Onyxu a jemu asi zkusím donést staré Švýcary. No ještě popřmýšlím, možná by chtěly nové sklo, tohle je v pořádku ale je v jednom místě vidět, že je přibroušené, tedy asi vlepené, kdyby v Onyxu uměli něco kompatibilnějšího bez lepení za rozumnou cenu asi bych je poslal taky tam. 

Tím jsem chtěl řict, že s těmi hodináři to není tak zlé. Zrovna pan Tichý je ve svém a ničím luxusním nejezdí. V Onyxu zase tyhle náklady rozprostřou do hodně zakázek a cenovky jsou hodně lidové bych řekl.

Odkaz ke komentáři

Vzacne-nevzacne ,sroubky a kolecka vse stejne .Ja zacal tim co bylo doma po rodicich ,az pozdeji jsem si uvedomil ,ze jsem mel radeji s tim pockat ,ale dobre to dopadlo ,

vse jsem rozchodil .Vymena strojku ,vymena pera ,rozebrat soukoli a znovu slozit .K setrvacce a vlasku az nakonec .Vcelku to vse jde ,ale cihaji uskali ,musis vedet jak se vypousti pero ,aby nebylo pod napetim.Pri prudkum uvolneni se poskodi .Vypouzdrit obvykle nejde driv dokud nevytahns hridelku natahu .Zajistovaci sroubek povolit pouze o max dve az tri otacky ,jen tolik aby sla vytahnout .Na perovem mustku je korunni kolo ,ktere neni vubec treba demontovat ,navic ma LEVY zavit-hrozi totalschaden .Zapadkove kolo ,to vetsi take muze mit levy zavit !Zacal bych kapesnima ,vse stejne ,jenom prehlednejsi .

Nejkratsi hodinarsky vtip :Bzzzzzm....KURVAAAA!!!

Odkaz ke komentáři

Tak zrovna tyhle jdou vyndat i s korunkou, levý závity jsem viděl na videu. Teď do toho nejdu, nemám svoje období, nic mi nejde. Asi to bude tím jak moc mě serou lidi. Tím pádem i věci se v rukách chovají jinak. Mám prostě nervy na pochodu. 

Tak jsem si pustil z LP trio Prokop - Andršt - Hrubý a relaxuju. Inteligentní muzika vždycky poteší, když se musiš pohybovat mezi idiotama jejichž hloupost a arogance nezná mezí. Zlo je všude a je třeba tomu chvíli čelit s nohama na stole. A asi si pro radost koupím jedny Primky.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...