Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Celá léta jsem si myslel, že "vitamín B" není pro mě a že můžu naprosto v pohodě žít bez něj... Od prvních okamžiků, kdy u mě naplno propukla Choroba, jsem značku Breitling programově a zcela ignoroval z hned několika důvodů: (i) Kdejaký bývalý vekslák (dnes směnárník), autaři, kolotočáři, finanční poradci, posilovnaři a vyhazovači, no všichni je měli... Jasně, že 99 % z nich fejky. (ii) 99 % z nich fejky 😀 Když před deseti patnácti lety člověk znalý zahlédl někde na někom Béčka, vždycky přemýšlel (a často asi i zkoumal), zda jsou pravé nebo z Číny. Chudák Leon aby v hrobě rotoval, protože jeho značka (nevím přesně, jen odhaduju) bude nejspíš mezi Top3 nejfejkovanějších hodinek na světě (s R a Ω). (iii) Brajtle se mi prostě nelíbily, připadaly mi kolotočářské (proto taky ti kolotočáři ty jejich fejky přece nosí, ne? 🤣), přeplácané a nevkusné...

A tak jsem si jedny pořídil! 😵 Proč? No já nevím, prostě jsem je najednou hrozně potřeboval 🤪

Možná bude tenhle příběh poučný pro mladé, začínající pacienty. To staré a často zde opakované tvrzení, že člověk tady nakonec pokaždé "dozraje" k těm hodinkám, které na začátku určitě v žádném případě vůbec nechtěl a hnusily se mu (a budou to buď Rolexky, Omegy nebo Breitlingy), je prostě prokázaná pravda.

V mém případě to tedy proběhlo tak, že jsem občas při sledování vlákna Co máte právě na ruce zaznamenal, že některá Béčka svým majitelům k tričku a džínům -- jako takové "muscle watch" -- nakonec velmi seknou. Ale pořád to bylo tak, že to jsou přece Brajtle a ty mě nezajímají... Kolotoč, vole. No a pak se objevil v prodejním vlákně ten legendární Frantíkův inzerát, ve kterém se psaly věci jako "V logu maji kridelka a ne 'B' jako buzerant..." a "Krabice je z kuze zabiteho zvirete a ne recyklovana z pouziteho hajzlpapiru ekologa", a taky "Jinak vazi asi 8 kg a kdyz s nima mrdnete v baru vo pult, uslysi to devky i v baru naproti, takze vystarano."

Takže mi mimo jiné i díky tomuto fenomenálně poučnému textu začalo docházet, že troška machrindexu nemůže uškodit, ale ne pro veřejnost (ta to stejně nepozná, neocení, a když si jich náhodou někdo všimne, bude si stejně myslet, že jsou z Číny), ale pro mě. A že by mě vlastně mohly bavit víc než některé z těch, co mám doma. Když ovšem dobře vyberu nějaký model, který "snesu" -- některé designy Breitlingu jsou pro mě prostě pořád za hranou. Zároveň už několik let vím, že musím mít hodinky do cca 41 mm průměru. Ne že bych nemohl nosit větší a ani nevypadají na mé ruce až tak moc blbě, ale zkrátka to není pohodlné. Mám 44 mm letecké Orisky a fajn, jsou to hezké hodinky, ale na ruku se dostávají stále méně a méně, protože když je mám, tak si prostě musím dávat víc bacha a cítím je na té ruce víc, než by mi často bylo milé. Prostě jsou mi velké. Je to fakt, mládeži, někdy jsou ty hodinky prostě velké a je třeba mít menší.

Vyšlo mi z toho tedy, že bych se nejraději poohlédl po nějakých malých Béčkách, ideálně 39-41 mm, nikoliv nových, abych se o ně nemusel moc bát a mohl je nosit jako běžné denní na otloukání. Ony se totiž -- na to jaké jsou to leštěnky -- otloukají velmi dobře (anglicky se tomu říká "aging very well" 😀) a i otlučené vypadají docela frajersky. Řada Colt se nabízela zejména z důvodu, že jakožto de facto fieldky není tak zdobná, jako ostatní řady značky, a zachovalý youngtimer z této řady bylo lze sehnat za velmi rozumný peníz. Dále k rozhodnutí pochopitelně přispěl fakt, že se ve volném čase občas zabývám vzduchoplavbou, a Breitling se přece již dávno profiluje jako výrazně letecká značka. A pak ten modrofialový antireflex. No prostě se mi preference po 20ti letech Choroby otočily prakticky o 180°...

Co říci závěrem? Breitling Colt A17350, rok výroby 2003 (zhruba období, kdy u mě poprvé propukla Choroba), kalibr Breitling 17 (ETA 2824-2), ocel, 39 mm, nákup via Chrono24 z Japonska od prodejce Closer (hladce), stav mimořádně zachovalý.

IMG_9794-final.jpg

IMG_9801-final.jpg

IMG_9818-final.jpg

IMG_9826-final.jpg

IMG_9832-final.jpg

IMG_9839-final.jpg

IMG_9853-final.jpg

IMG_9857-final.jpg

Upraveno uživatelem Kex
Odesláno

Bezva pribeh, sam to mam podobne a tak trefne bych to nepopsal. Bretlingu se systematicky dvacet let vyhybam. Ted jsem koupil brachovi Navitimery a nejak sem zacal vahat, jestli je taky nepotrebuju. 

At ti delaji colty radost. Pak casem postni fotky, jak se ti dari s tim “agingem” 😁.

Odesláno

Super čítanie a podpisujem sa pod to. Zo značky, ktorú som v minulosti obchádzal z rovnakých dôvodov, mám už druhé. Tieto Colty sú parádne. 

Odesláno

Díky chlapci 😇 Hlavně za ujištění, že mi nehrabe víc, než je u nás obvyklé 🤣

Odesláno

Breitling je super značka, ale mají pár negativ již zmíněných v článku - kolotočářství, fejkovanost a přeplácanost.

Ale ten výběr, Navitimer, Top time   jsou krásné.

Odesláno
V 26. 9. 2023 v 15:21, Brushie napsal:

Paradne citanie:) Diky. A jak hovori manzelka pilotovi - lietaj nizko a pomaly! 😂

Dik :) Jo jo, zena mi to taky rika -- je to tradicni 😄 A ja to hajzl nedodrzuju, ale taky uz mam za sebou uspesne 2 ostry nouzaky 😄

Odesláno

Gratuluju k parádním hodinkám. Měl jsem ty samé, ale s tmavě modrým ciferníkem. Byly to moje první Breitling vůbec a do dneška na ně vzpomínám🙂. Užívej si je.

Odesláno

@Luky Dik! Uzivam si je velmi - az me to prekvapilo, jak me bavi 🙃 Na ty s modrym cifrem jsem taky koukal a byl to boj...

Odesláno
před 23 hodinami, Kex napsal:

@Luky Dik! Uzivam si je velmi - az me to prekvapilo, jak me bavi 🙃 Na ty s modrym cifrem jsem taky koukal a byl to boj...

To věřím, ale myslím si, že obě varianty jsou super🙂. Tyhle Colty byly super, stará, poctivá škola od Breitlingu. Ani mi nevadilo, že byly malý🙂.

• po měsících...
Odesláno

Koukam, ze nejsem jediny, kdo musel do Becek dozrat. Skoro podobne, jak je v uvodnim postu, tak jsem to mel taky. Taky jsem pred lety vofrnoval, ze kolotoc atd. A nakonec jsem radeji misto Omega SMP 300M zalezl do butiku B a zamiloval se dle obrazku do Breitling Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito. Sice nespadnu do kategorie provareny hodinky na ruce, ktery pozna kazdy, ale kombinace barev a inhouse B01 mi to vynahrazuje. Navic - prestali je vyrabet, tak taky trosku unikatnejsi pocit.

IMG_7568.jpg

Odesláno
V 31. 1. 2024 v 10:42, valgor1985 napsal:

Ahoj, pěkný příběh a pěkná volba modelu. Mohu se zeptat na obvod zápěstí?

Ahoj. Díky. Zápěstí mam 16.5 cm.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...