Karlos Odesláno 22. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2009 Ví někdo něco o tomhle typu ozubení u natahovacího soukolí? Občas na to narazím u starších kapesních hodinek vyšší třídy. Proč se to používalo a mělo to nějaké výhody oproti klasickému přímému rovnému ozubení (omlouvám se za nesprávnou terminologii)? Díky.
jfidler Odesláno 22. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2009 Já tedy nejsem hodinář, ale jako strojař bych řekl, že u soukolí, které se může otáčet jen jedním směrem (jako u natahování hodinek) v podstatě nezáleží na tvaru boku zubu, který není "v záběru". Čili podle mého funkce jen ozdobná.
mechano Odesláno 22. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2009 Tak snad jen to, že "vlčí zuby" mají podstatně širší patu a tím mnohonásobně lepší životnost. A strašně blbě se vyrábějí.
Karlos Odesláno 23. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 23. ledna 2009 Díky za info. Takže praktický význam žádný. Jen efekt, který neobvyklý tvar, obtížnou výrobu a teoreticky vyšší životnost využívá jako lákadlo na zákazníky a důvod pro vyšší cenu. Ještě jsem neviděl, že by normální natahovací soukolí kap. hodinek bylo nějak opotřebované, nebo léty používání poškozené. Ale je fakt, že jsem toho ještě neviděl hodně
stana Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 bok zubu ma jistý profil muže to byt cykloida nebo nějaka jiná křivka spřesnuje to chod mam dojem ale co to maš za křivku to fakt takhle nepoznam ale vypada to zajimavě a originálně stroječky od patka filipa mužu
Vit Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 bok zubu ma jistý profil muže to byt cykloida nebo nějaka jiná křivka spřesnuje to chod mam dojem ale co to maš za křivku to fakt takhle nepoznam ale vypada to zajimavě a originálně stroječky od patka filipa mužu V klasické strojařině (převodovky) se většinou používá evolventa - přímka odvalovaná po kružnici. Na průmyslovce jsem se jich naodvaloval ...... Jaký typ ozubení se používá v hodinařině nejvíce?
stana Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 pravě že evolventa je pro obyčejná soukolí, u hodinek to pravě nevim jistě, co se použivá za křivku
hciq Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 V klasické strojařině (převodovky) se většinou používá evolventa - přímka odvalovaná po kružnici. Na průmyslovce jsem se jich naodvaloval ...... Jaký typ ozubení se používá v hodinařině nejvíce? Epicykloidní
Luk Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 hciq můžeš to prosím doplnit i o moduly? Co znamená hodnota f?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se