farářskej Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 "In practice shock resistance is generally tested by applying two shocks (one on the 9 o'clock side, and one to the crystal and perpendicular to the face). The shock is usually delivered by a hard plastic hammer mounted as a pendulum, so as to deliver a measured amount of energy, specifically, a 3 kg hammer with an impact velocity of 4.43 m/s. The watch must keep its accuracy to +/- 60 seconds/day as measured before the test." zdroj: ISO 1413 Stručně řečeno: představte si tříkilový kladivo z tvrdýho plastu ve stylu kyvadla, který vám rychlostí 4,43 metrů za sekundu dá dvě šlupky do hodinek - jednou do pláště na devítce a podruhý do sklíčka svisle směrem na ciferník. Jestli to vaše hodinky přežily a ukazujou plus mínus do minuty, jsou odolný proti nárazu... Viděl jsem tuhle zkoušku v propagačním filmu od Bulgari a bylo to horší než všechno to tejrání, který si užívají hodinky u TAG Heueru. Srdce se mi svíralo. Závěr: myslet si, že si v krámě koupíte zbrusu nový hodinky, který si v podstatě ještě ani jednou netikly a celou svou horologickou existenci strávily čekáním na vás, je pitomost. Osobně mám za to, že mají za sebou daleko víc trýznění než jim poskytne běžnej uživatel do konce jejich životnosti. Chtěl jsem na to téma napsat článek, ale bylo by to strašně depresivní a soudruzi ze Švýcarska by mě nepochválili
New X-Bob Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 Neboj, treba to tak neni. Treba je to podvrzene video cinskych imperialistu,kteri chteji rozvratit klid na praci svyc.soudruhu :-) Fakt si myslis, ze touhle procedurou projdou kazde CH narazuvzdorne hodinky? Me se to nezda...
Aldo Odesláno 25. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2009 Třeba takhle testujou jenom jeden model identický s ostatními z modelové řady. Něco na styl Euro NCAP, to že vaše auto má všech pět hvězdiček taky neznamená, že ten váš konkrétní kus naprali do zdi , aby zjistili co to vydrží. Teda takhle nějak bych to pochopil já. Přece si nebudu kupovat vomlácený hodinky, vomlátím si je sám.
Jay Doll Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 Třeba takhle testujou jenom jeden model identický s ostatními z modelové řady. Něco na styl Euro NCAP, to že vaše auto má všech pět hvězdiček taky neznamená, že ten váš konkrétní kus naprali do zdi , aby zjistili co to vydrží. Teda takhle nějak bych to pochopil já. Přece si nebudu kupovat vomlácený hodinky, vomlátím si je sám. Taky si myslím, něco podobného ukazují i v IKEA, pokud jste si někdy všimli. Mají tam stroj který si na křeslo 18 000x sedne a zase vstane nebo šuplíky, které se jim tam zavírají a otevírají každé 2 sekundy po celý rok. Jde jen o to otestovat odolnost konkrétní konstrukce a určitě to nebudou dělat s každým křeslem co si tam kupujete. Proč vlastně, když jsou identická?
African Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 Třeba takhle testujou jenom jeden model identický s ostatními z modelové řady. Něco na styl Euro NCAP, to že vaše auto má všech pět hvězdiček taky neznamená, že ten váš konkrétní kus naprali do zdi , aby zjistili co to vydrží. Teda takhle nějak bych to pochopil já. Přece si nebudu kupovat vomlácený hodinky, vomlátím si je sám. Tak např. v TH tímto a více než 60 dalšími testy projde každý kus hodinek (záleží na modelu hodinek). Mám je vypsané doma v katalogu TH, tak že je můžu klidně všechny zveřejnit, ale co si vzpomínám, klade se důraz právě na šok, vibrace, vodotěsnost,přesnost a kvalitu zpracování. Okolo 20 testů jsou jen různé vibrace a testy odolnosti. Píše se to i v manuálu u hodinek. Co se týče tzv. pilotního modelu, tak ten projde více než 300 testy (záleží na modelu) a zkouškami, než se dle něj začne dělat celá série a to jsou testy materiálů, slunečního vlivu záření na hodinky, teplotní rozdíly a mnoho dalších. Myslím, že podobně to probíhá i v jiných firmách.
farářskej Odesláno 27. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 No, když vás to uklidňuje, tak si to myslete. Já zase budu z pozice mírně informovanýho člověka tvrdit, že hodinky a křesla jsou něco dočista jinýho...
African Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 Takže u mistrů z TH to mají následovně a stručně, jinak tu budu do rána: 1. Testy vodotěsnosti- 100% produkce. Testy jsou odpovídající modelům hodinek. Všechny jsou testovány ve vodě a odpovídajícím tlakům. U 200m jsou před testem nahřívány a vkládány do studené vody pro důkladnější test. U 300 metrů jsou pod vodou testovány i funkce tlačítek. 2. Testy stárnutí a quality materiálu- náhodně vybírany po celou dobu výroby. Hodinky jsou na dobu 3 dnů uloženy do speciální trouby, která nahrazuje venkovní podmínky UV záření. 3. Testy extrémních teplot-náhodně vybírány po celou dobu výroby. Hodinky se testují v teplotách od -10 C do +60 C. Dále jsou uzavřeny po dobu od 14 do 21 dnů v kontejneru o teplotě +40 C a 90% vlhkosti. 4. Testy běžného nošení- 100% produkce. Hodinky jsou usazeny do přistroje, který napodobuje různé pohyby běžného nošení. 5. Testy pádu- pilotní hodinky. Hodinky jsou na přístroji 5000x puštěny na tvrdý povrch silou 15-20 Kg. 6. Testy vibrací - náhodně vybírány po celou dobu výroby. Testy jsou prováděny na různých přístrojích od malých vibrací sledujíc přesnost hodinek až po extrémní vibrace sledujíc celkové setavení hodinek, utažení šroubků atd. 7. Testy impactu- pilotní hodinky. Hodinky podstoupí okolo 20 různých testů impactu. Pouštění na různé povrchy v různých úhlech z rozdílných výšek. 8. Testy funkčnosti- náhodně vybírány po celou dobu výroby. Testují se podstatně všechny pohybující se části a funkce, v určitých testech až 5000x, např. mačkání tlačítek, šroubovánímkorunky atd. 9. Testy kvality zpracování - 100% produkce. 10. Testy hodinek pro budoucí servis-Pilotní hodinky. Tady je to trochu komplikované. Hodinky jsou schválně různými způsoby zničeny a hledají se možnosti opětovného servisu k obnovení funkčnosti hodinek tou nejjednodušší cestou, např. na stroji nazývaném Polyservice ( povrchové obnovení stavu hodinek) 11.Testy chemických analýz- Pilotní hodinky jsou vystaveny různým chemickým reakcím, napodobujíc lidský pot, slanou vodu, mastnotu atd. Každý kus je individuálně testován až 60 způsoby. Každopádně to tu je rozepsané na 3 stranách, takže jsem to podal velice skromně. Jinak pro zajímavost, speciální laboratoře od TH zabývajíc se testováním kvality hodinek si již odnesli různá prestižní odcenění. A na závěr si také myslím, mimo všech pozitiv, že je to velmi dobrá reklama a podobné testy provádí většina prestižních výrobců hodinek:-)
chose Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 5. Testy pádu- pilotní hodinky. Hodinky jsou na přístroji 5000x puštěny na tvrdý povrch silou 15-20 Kg. Nezlob se, ale tohle je nesmysl bez vypovídající hodnoty. Z jaké výšky můžou Tagy padat bez úhony nepíšou ?
spiderer Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 Vlastimil - a tohle se deje s hodinkama, ktery si potom koupis v krame?
long Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 Jen vám chci poděkovat a říci, ze si již vlastně nemusíme dělat hlavu když nám naše např TH při nandavání na ruku spadnou z cca 1 metru na zem. Já blbec měl až do přečení tohoto příspěvku vždy infarktový stav!!!
chose Odesláno 27. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2009 (upraveno) Jen vám chci poděkovat a říci, ze si již vlastně nemusíme dělat hlavu když nám naše např TH při nandavání na ruku spadnou z cca 1 metru na zem. Já blbec měl až do přečení tohoto příspěvku vždy infarktový stav!!! Klidně si infarktuj dál, vím o Rolexech s prasklým vláskem po pádu z nočního stolku Edit: proto taky už nikdy nechci řemen s jazýčkovou sponou.. Upraveno 27. ledna 2009 uživatelem chose
Seamaster Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 Nevim, prijde mi to nejake prekombinovane u toho TH. Jako cte se to pekne, ale selsky rozum mi rika, ze to asi tak horky nebude.... Kdys si vybavim, kolik tech 60 testu vezme casu a prostredku, tak mi to prijde unreal - mi netvrdte, ze si pak koupis v krame hodinky, ktery si odzily 50 let behem par tydnu ve zkusebne.... Podle me je to tak, ze vybiraji NAHODNE z produkce pri vyrobe hodinky, ktere podrobi vyse zminenym testum a ty pak rozhodne nejdou do prodeje. Kontroluji si zachovani kvality pri vyrobe, tedy rozhodne ne kazde, ale maly zlomek procenta....
African Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 Osobně myslím, že těch 60 základních testů nijak nenaruší chod hodinek. Hodinky náhodně vybírané pro testy těžšího kalibru určitě pak už do prodeje nepůjdou, můžou to být třeba 1 z tisíce? Nevím, to nepíšou. Ale každopádně to z mé hlavy chlapci není, takový snílek opravdu nejsem. Info pochází z katalogu TH 2006, který byl dodáván z koupí hodinek. Dnes zkusím naskenovat stránky týkající se testů a dám je sem. Je tam toho daleko více, např. že díky tímto testům se vráti v reklamaci pouze 0,5% celkové výroby TH, hezké ne :-) To Seamaster: Psal jsem u jakých testů jsou hodinky náhodně vybírány, takže máš pravdu. To Chose: K těm pádům 5000x tam je fotodokumentace, myslím, že budeš koukat, je to realita.
little_w Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 (upraveno) Ty hodinky prochazi serii testu v zavislosti na predepsanych standardech. Umim si predstavit zkousku vodotesnosti na 100% produkce (i kdyz to zarucene neznamena, ze 100% produkce je otestovano na maximalni uvedeny tlak... v praxi nejspis vsechny kusy projdou "obycejnym" ponorem do vodni lazne), ale ty narazove a jine zatezove zkousky se tykaji opravdu jen presne predepsaneho mnozstvi kusu. V pripade problemu se testum podrobi vetsi vyber nebo cela serie. Podle dostupnych informaci je jediny test, kteremu se podrobuje cela vyroba, test C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres)... ovsem to se tyka POUZE znacky Breitling (ostatni i tohle testuji pouze na nahodnych kusech nebo presne definovanem repezentativnim vzorku z kazde serie) a navic COSC testuje jen strojky (kalibry), nikdy ne zapouzdrene kalibry. Testy C.O.S.C. trvaji zhruba patnact dni... coz asi prispiva ke kvalite Breitlingu, ale taky k jejich cene, kdyz tomu na just vystavuji vsechny strojky. Strucny vytah o testovani COSC je napr. zde, podrobneji plus prehrsel odkazu, pokud to chcete do detailu zkoumat, je na stare dobre Wikipedii. EDIT: Dost je toho i tady. Jo, a nepisu to abych provokoval nejakou zbytecnou diskusi... Pokud TH otevrene tvrdi, co a jak testuji, tezko se s tim da polemizovat. Jen uvadim obecne informace. I kdyz, asi bych bral i ty materialy TH s malym odstupem, preci jen je to jejich reklama... a slovicka jako "skoro" ve vete "...skoro cela produkce...", nebo tak podobne, se v tech oslnivych materialech snadno ztrati nebo prehlednou .-) Upraveno 28. ledna 2009 uživatelem little_w
Seamaster Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 Podle dostupnych informaci je jediny test, kteremu se podrobuje cela vyroba, test C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres)... ovsem to se tyka POUZE znacky Breitling (ostatni i tohle testuji pouze na nahodnych kusech nebo presne definovanem repezentativnim vzorku z kazde serie) a navic COSC testuje jen strojky (kalibry), nikdy ne zapouzdrene kalibry. Testy C.O.S.C. trvaji zhruba patnact dni... coz asi prispiva ke kvalite Breitlingu, ale taky k jejich cene, kdyz tomu na just vystavuji vsechny strojky. Tak tohle je taky mimo misu lehce, Omega vsechny strojky pouzite v hodinkach oznacenych chronometer testuje na COSC, zadny vzorek.... za ostatni znacky nevim, ale tipuju, ze rolex to same... Jinak s tim ostatnim co jsi psal souhlasim.
African Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 Mám na fígu skener a ještě jsem si málem zničil knížečku :-) Uvidíme jak to vyšlo, podrobné testy byli též uvedeny na TH stránkách a bylo toho nohem více, ale dost se tam toho změnilo a nemůžu žádné info najít" Můžu ale zvěřejnit též, jelikož jsem si to minulý rok vytiskl, jen to najít" Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
chose Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 To Chose: K těm pádům 5000x tam je fotodokumentace, myslím, že budeš koukat, je to realita. 5000 mě netrápí, jen "náraz silou 15-20 kg" je informace asi jako že cena nových Tagů je voňavá. Zkrátka je to blábol beze smyslu. V knížečce, a díky za zveřejnění, píšou, že je pouští z jednoho metru. To je informace naprosto jasná a dokonce i uvěřitelná. Bohužel, když už upustím hodinky, je to vždycky z větší výšky.
dakasport Odesláno 28. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2009 Klidně si infarktuj dál, vím o Rolexech s prasklým vláskem po pádu z nočního stolku Edit: proto taky už nikdy nechci řemen s jazýčkovou sponou.. Naprosty souhlas, takhle jsem totalne zdemoloval sklicko jednech historickych Poljotu. Neni to ani tak problem jazyckove spony, ale spis sila zvyku z ostatnich hodinek, ze po rozepnuti nemusim nic "chytat" :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se