7jerry7 Odesláno 30. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 30. ledna 2009 Tak kdo máte jaké zkušenosti týkající se barometrů na digi hodinách?....Snažím se porovnávat hodnoty na svých modelech s hodnotami na hydrometeorologickém serveru a tu a tam se liší o 2-3 hPa....přitom jsem ve stejné nadmořské výšce jako profi meteostanice toho serveru....A dle vyčtených info ze všech možných směrů jsem pobral, jak čidlo fachá, ale numerické hodnoty a jejuch rozdíly v létě a v zimě mi nějak nejdou do hlavy....vyzná se tu někdo?...Bo je to dotaz spíš na meteorologa... .Každopádně, kdo co ví? Pište.. ...vypotíš něco Gilliusi?...
Gilius Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 vypotím,až budu mít více zkušeností a poznatků....momentálně nemám tolik info,aby to mělo hlavu a patu....pracuju na tom.....
Qvido Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 (upraveno) Pokud se liší o 2-3 Hpa od profi stanice tak je to paráda, moje Casio Protrek v porovnání s domáci stanicí rozdíl 1 Hpa edit: překlep Upraveno 31. ledna 2009 uživatelem Qvido
7jerry7 Odesláno 31. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 (upraveno) Pokud se liší o 2-3 Hpa od profi stanice tak je to paráda, moje Casio Protrek v porovnání s domáci stanicí rozdíl 1 Hpa edit: překlep Porovnávám to s info zde a jsem ve stejné nadmořské výšce (tu jsem vyhledal dle geodetického bodu vedle domu) http://www.chmu.cz/meteo/opss/pocasi/pocas...eg&graf=ano ... Co se týče třeba kompasu, tak jsem měl rozdíly cca 3 stupně, takže jsem je vzal na stejné místo, zkalibroval je a je to teď max 1 stupeň...ale je znát i nepatrný náklon-tedy nejsou-li v naprosté rovině, je tam odchylka...Tuším, že je mezi kompasy těchto dvou modelů co mám rozdíl, tuší někdo jaký?...digi a normal, nebo tak něco... ještě pro doplnění, to 2-3 je tu a tam a to může být teoreticky i tím, že info ze serveru jsou vždy o hodinu zpět...více méně spíš též okolo 1 hPa..ale tendence je stejná...i mezi oběma modely je tu a tam rozdíl 1 hPa, ale ten je spíš stálý, jen tu a tam se sjednotí, ale opět tendence v grafu stejná... Upraveno 31. ledna 2009 uživatelem 7jerry7
vito Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 (upraveno) Jak už jsem několikrát sdělil, mám G-shocky DW 6700, které mají barograf. Zapisují 24 hodin nazpátek ve dvohodinových měřeních barometrický tlak v grafu. Je tak krásně vidět nejenom aktuální tlak, ale i vývoj za 24 hodin. Je v podstatě jedno, jestli se nastaví aktuální čtený tlak / sdělí velmi ochotně meteorologové v Libuši / nebo už tlak přepočtený na hladinu moře. Funguje to výborně a sleduji to pravidelně. Barograf mají asi i jiné typy, takže se nechci vytahovat. Upraveno 31. ledna 2009 uživatelem vito
Milil Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Porovnávám to s info zde a jsem ve stejné nadmořské výšce (tu jsem vyhledal dle geodetického bodu vedle domu) http://www.chmu.cz/meteo/opss/pocasi/pocas...eg&graf=ano Nestačí přeci jen porovnávat v jaké výšce je metostanice, ale také jak jsi od ní daleko (resp. jestli se vezeš na stejné tlakové vlně). Meteostanice v Liberci je ve výšce 398m a má v tuto chvíli tlak 1020,5 hPa (přepočtený na 0 m n.m). Stanice v Dukovanech je v podstatě ve stejné výšce (400m) a tlak je tam 1018 hPa. Vlastně ani nevím k čemu je dobré vědět kolik přesně hPa je, důležitější je spíš tlaková tendence, ne? Snad na každejch digi s barometrem je ten graf o kterém píše vito.
chose Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 ..k čemu je dobré vědět kolik přesně hPa je.. Bez toho jsou výškoměry založené na měření tlaku k ničemu.
Milil Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Bez toho jsou výškoměry založené na měření tlaku k ničemu. Tlak na výšku si přepočítávají hodinky samy, ty osobně vůbec skutečný tlak znát nemusíš. Zjistíš si v jaké si výšce a podle toho si zkalibruješ výšku v hodinkách. O tlak se nestaráš. Je přeci daleko jednodušší si zjistit v jaké jsi výšce než jaký je aktuální tlak v místě kde se nalézáš. Za prvé jsou na internetu dostupné výškopisy (tady třeba Praha) a za druhé jsou na mnoha místech body s naměřenou nadmořskou výškou (nádraží, lanovkové stanice, vrcholy kopců, atp.)
chose Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Z pohledu pozemního cestovatele máš pravdu, koukal jsem se na to z pohledu pilota, jinak jsem s tlakem neměl nikdy nic do činění. Z pohledu pilota už pak není tak jednoduché zjistit, jak jsi vysoko, zatímco aktuální tlak přepočtený na hladinu moře (QNH) ti hlásí nepřetržitě na několika frekvencích - podle toho pak kalibruješ výškoměr.
Milil Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Z pohledu pozemního cestovatele máš pravdu, koukal jsem se na to z pohledu pilota, jinak jsem s tlakem neměl nikdy nic do činění. Z pohledu pilota už pak není tak jednoduché zjistit, jak jsi vysoko, zatímco aktuální tlak přepočtený na hladinu moře (QNH) ti hlásí nepřetržitě na několika frekvencích - podle toho pak kalibruješ výškoměr. Tak jasné, u pilotů je to něco jiného. Ale ti si zas nepřepočítávají tlak/výška na hodinkách předpokládám Prostě normální "pozemní cestovatel" si vystačí s tlakovou tendencí a se zkalibrovaným výškoměrem. Vzhledem k tomu, že měření výšky je závislé na tlaku který se neustále mění, je tak jako tak nutné výškoměr kalibrovat před každým použitím.
chose Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Tak jasné, u pilotů je to něco jiného. Ale ti si zas nepřepočítávají tlak/výška na hodinkách předpokládám Jenom otrekr Jj, kalibrovat se musí všechno tlakoměrné.
7jerry7 Odesláno 31. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Právě kvuli kalibraci sleduji i tlak, protože když někde pojíždím, než se večer zastavím, tak nestíhám přepnout na výškoměr, ale pak kalibruji kvuli tendenci, i když graf říká své, ale nemám X9i zase tak dlouho, tak sleduji jak fungují....Třeba při spuštění navi na telefonu a na gps v hodinkách se má nadmořská výška lišila o celých 30m a na hodinkách ji mám pak kalibrovat dle gps, ale ta v tu chvíli asi kecala....tak jsem hledal geo bod..
Milil Odesláno 31. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2009 Právě kvuli kalibraci sleduji i tlak, protože když někde pojíždím, než se večer zastavím, tak nestíhám přepnout na výškoměr, ale pak kalibruji kvuli tendenci, i když graf říká své, ale nemám X9i zase tak dlouho, tak sleduji jak fungují....Třeba při spuštění navi na telefonu a na gps v hodinkách se má nadmořská výška lišila o celých 30m a na hodinkách ji mám pak kalibrovat dle gps, ale ta v tu chvíli asi kecala....tak jsem hledal geo bod.. Já to stále nějak nechápu Co s tím má společného "nestíhám přepnout na výškoměr"? Výškoměr je jen přepočet atmosférického tlaku na metry. Můžeš hodinky přepínat jak chceš, na čidlo to vliv nemá. Dejme tomu, že jsi doma a tlak je 1000 hPa. Provedeš kalibraci tlaku/výšky a odjedeš někam na výlet. Mezitím se změní počasí, přijde tlaková výše a ty na hodinkách vidíš tlak 1010 hPa. V tom okamžiku je ti však tenhle údaj naprosto k ničemu, výšku z něj nepřečteš i přesto, že třeba i znáš tlakovou tendenci. Zkrátka mi nejde do hlavy, proč se zabývat tím, jestli mi hodinky ukazují úplně přesný tlak. Důležité je aby se nerozjížděly. Když je venku konstantní tlak, tak aby byl konstatní i v hodinkách.
7jerry7 Odesláno 1. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 1. února 2009 Z velké části barometr používám při delším cestování na moto, kdy se před cestou snažím přepnout na výškoměr, který s ohledem na rychlost a změny terénu, prostředí a tlaku nestíhá hodnoty a večer musím zkalibrovat, abych ráno měl ideální info kvuli oblečení v počátku jízdy dál...Doma to porovnávám spíš ze zvědavosti, ale v alpách na moto to byly celkem důležité info...psal jsem v začátku, že se s barometrem v hodinkách spíš seznamuju používám je rok a při koupi nových to začalo nanovo porovnávání dvou modelů, byť by čidlo mělo být stejné, tu a tam vykazuje rozdíly, v rychlosti aktualizaci údajů a v přesnosti...byť o drobné..
GlenAffric Odesláno 2. února 2009 Nahlásit Odesláno 2. února 2009 Na jedné výpravě do íránských hor jsem měl oba výškoměry - v hodinkách (Suunto) a GPS. Zkalibroval jsem si hodinky dle známé výšky (4100m) a když jsme dorazili na vrchol (5671m), údaj se lišil o 30m. Myslel jsem si, že GPS bude přesná takřka absolutně, ale diference tam byla taky (15m). Takže asi nic z běžně dostupné techniky nebude absolutně přesné.
7jerry7 Odesláno 2. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 2. února 2009 Na jedné výpravě do íránských hor jsem měl oba výškoměry - v hodinkách (Suunto) a GPS. Zkalibroval jsem si hodinky dle známé výšky (4100m) a když jsme dorazili na vrchol (5671m), údaj se lišil o 30m. Myslel jsem si, že GPS bude přesná takřka absolutně, ale diference tam byla taky (15m). Takže asi nic z běžně dostupné techniky nebude absolutně přesné. Vypadá to, že jsme na tom podobně, také jsem byl zvědav na první porovnání, tedy ve chvíli, kdy jsem měl X9 někde v poště...tak je to asi co kus, tak drobné rozdíly.....když jsem zkoušel zase gps v suunto a v pda, tak tam byl též rozdíl...jak výška, tak pozice...o sekundy, ale bylo to jinak..výška o 30 m... Ok a co k tomu kompasu, máte někdo info o rozdílech X6 a X9-digital a magnetický, nebo tak něco..?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se