Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jsem si vědom, že se jedná o recenze na "nové" či novodobé hodinky, ale napadlo mne, že by bylo zajímavé napsat retro recenzi, tedy recenzi na hodinky staré třeba 40 let, no pustím se do toho. 

Seiko 5 Actus, Japonsko, rok 1975. 

Jmenuji se pan Tokei (時計) a bydlím v Nakanu na předměstí centrálního Tokia, kam se vracím po úspěšném složení zkoušek na vysoké škole a uvědomuji si, že se mně nyní mění zásadně život. Respektive, že jsem dosáhl velmi důležitého cíle. Jako každý v mém okolí, bych chtěl tento úspěch nějak oslavit, abych si jej mohl připomínat i v budoucnu. Jeden spolužák si koupil Nissan Fairlady model 1972, krásné sportovní auto. Jiný šel oslavit úspěch a štědrou finanční odměnu od rodičů do vykřičeného domu, kde bude nejspíše slavit potopen v saké a ženském dekoltu do brzkých ranních hodin. Já jsem však vůbec netušil, jak bych měl tuto událost oslavit..... 

Šťasten z úspěchu, ale nerozhodnut, jsem se bezradně ploužil z vlaku JR směrem k domovu a míjel jeden obchod za druhým. Většinu jsem ignoroval, ale po dalších asi 100 krocích mne zaujal obchod s hodinkami výrobce Seiko (asi mne to zaujalo proto, že měli nápis ještě ve staré japonštině, tedy 精工舎 a nikoliv moderní セイコー psané katakanou). Nicméně, mne to zaujalo na tolik, že jsem neodolal a vzal za kliku a vešel.

Seděl tam starší pán, obklopen hodinkami a hned se ptal, co ráčím a já jsem mu vysvětlil svou situaci. Trvalo několik minut, než se přestal otcovsky smát a začal si mne měřit pohledem. Věřil totiž, že hodinky mají padnout jako oblek, tedy být každodenním partnerem v radosti i smutku, při práci či sportu nebo jiném odpočinku, a jako takové je potřeba je vybírat. Na výběr bylo mnoho různých typů hodinek, mechanické, automatické, prvotní quartzky. Potřeboval jsem hodinky, které by vydržely déšť či mytí rukou, letmým pohledem nabídly nejenom čas, ale také datum a den v týdnu. A které by byly dostatečně lehké a nepřekážely na ruce při každodenní práci, která mne nejspíše po nástupu do nějakého molochu čeká. V Japonsku to totiž chodí tak, že velké firmy hledají talenty již na universitách a zároveň, pokud nejste talent, tak jako student posledního ročníku musíte vyrazit na tzv. 就職活動 = tedy hledání práce, aby člověk po universitě hned zaplul do společnosti a začal "kariéru" na jejíž budování je v Japonsku potřeba moře času.

A právě ten čas jsem se rozhodl, že budou měřit hodinky 5 Actus Automatic od výrobce Seiko, který je začal vyrábět již v roce 1970, a které mi pán tak ochotně nabízel po naší diskuzi na téma: "co od hodinek čekám a jaké by měly být". Vybrali jsme model 5 Actus Automatic Seiko vyrobený v prosinci roku 1973 s černým ciferníkem, ocelovým pouzdrem a tahem s korunkou zapuštěnou do pouzdra na 4. hodině a oknem pro den/datum na 3. hodině. Hodinky jsou malé 36mm a lehké s kalibrem 7019 a 21 kameny. Akrylové sklíčko snad vydrží, ale v případě poškození není problém vyměnit za nové. Pán to prý dělá poměrně často, protože většina zákazníků hodinky příliš nešetří, protože se jedná o mladé aktivní lidi, které chtěla společnost Seiko právě v 70. letech oslovit tímto modelem, jak jsem se zpětně dozvěděl. Při nastavování hodinek zapuštěnou korunkou, kterou lze povytáhnout, musí člověk prokázat trochu té manuální zručnosti a fakt, že nelze zastavit sekundovou ručičku mne po mnoha letech spokojeného užívání dohnal je koupi hodinek s "hackingem", protože hold u nás v Japonsku se čas měří na sekundy a milisekundy. Především vlaky JR = Japan Railways, které jako ocelové oře každý den dopraví do práce jenom v centrálním Tokiu na 10 milionu lidí.....

Po 51. letech.......hodinky stále běží. Díky pravidelné péči hodináře a pověstné kvalitě Seika se i po půlstoletí téměř nezměnily. Jenom jejich majitel, přesto, že hrdý, ztratil něco málo vlasů, ty zbylé zbělaly a jeho hodinářská sbírka se vlivem úspěšné kariéry rozrostla o zahraniční modely jako Omega, Tissot a další domácí Seika. 

Současnost.... je spousta krásných, nových, moderně i mistrně zpracovaných kousků, ale i v této době, pokud si člověk vezme na ruku krásné vintage hodinky, tak mu vykouzlí rohlík na tváři a zaujmou kdejakého znalce a upřímně... tyhle Seika mají prostě nadčasový design. Jukněte: 

Na ruce v molochu: 

image.thumb.jpeg.427d2a04215e22110dfdb757c93a98fb.jpeg

Na dečce

448764478_494993973039623_7426901252123209519_n.jpg.1992513a480bc5f993565f53d4555a67.jpg

Na tahu:

IMG_3791.thumb.JPG.23b573ed9fbd057f400bbe74fad6e602.JPG

Z druhé strany:

448764111_3824711594432583_7104017602245144943_n.jpg.581afb6f3ce2d6f9b7c92b3f0523d850.jpg

• Dát hlas 1
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...