Přejít na obsah

Panerai PAM233 - komplikace T R I T I U M

jareek

Doporučené příspěvky

Panerai PAM230 TRITIUM
Představuji Vám práci ONYXu, který mi splnil moje dávné přání. Špičkový hodinář, sám Ruda Kalivoda implementoval Tritiové trubice do mých hodinek   Panerai. Dopadlo to opravdu skvěle - posuďte sami. Moc děkuji tímto Rudovi za brilantní práci.

Jarda  
image.thumb.jpeg.4306496a8656f51f75a09304841cfbb3.jpeg

• Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proti gustu… já bych si ten sendvič takto upravit/dojebat nenechal… 6, 12 a subcifr mi teď přijde málo… ale třeba změním názor, teda když dáš lepší foto a noční režim… 😊 no offense 

Práce hodináře parádní, výsledek ale za mě stejný,  jako když dáš na RS5 laufy se 150dB.

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

Děkuji všem za dosavadní příspěvky. Na nočních fotkách se pracuje, ale než budou hotové, budu nyní reagovat na to, co jste zatím napsali. Nejprve něco k historii: Hodinky jsem koupil v srpnu 2023, a hned v prvním měsíci jsem byl zklamaný z čitelnosti ciferníku. Zejména mě vadila špatná čitelnost ve dne, při menším osvětlení. Ale i v noci, když ciferník byl po celý předchozí den osvětlován pouze takovým světlem, které je u mně přes den obvyklé. Všechny tyto nedostatky jsem přikládal špatnému lumi.
Po dvou měsících, v říjnu 2023 jsem požádal Rudu, aby dal do hodinek nové lumi. Ruda mě velmi ochotně vyhověl a udělal nové lumi. Přitom použil nejlepší dostupný materiál, a to Superluminova GRADE X1. Následovalo ale velké zklamání, protože čitelnost ciferníku byla stejná, jako u původního lumi.
Nejprve jsem hodinky pozoroval ve dne, v místnosti, při kombinaci umělého a denního světla. Hodinky jsem umístil na stůl asi 2m pod lustrem, ve kterém je 6 žárovek LED. Při plném osvětlení byly indexy i číslice dobře zobrazeny.

image.thumb.jpeg.85435f5314a9a2fda14e50a505de593d.jpeg

Dále jsem přemístil hodinky do místa menšího osvětlení. Pro srovnání jsem do stejného místa umístil hodinky Omega.

image.thumb.jpeg.205190db80b035248d37ee7e6434c46d.jpeg

Na obrázku je vidět, že při menším osvětlení u hodinek Panerai jsou indexy prakticky nečitelné, zatímco u srovnávacích hodinek Omega jsou indexy krásně čitelné. Tyto obrázky jsem poslal Rudovi a ten mě napsal mimo jiné toto
Cituji:
Problém je v první řadě v zapuštěných indexech, jsou tu vysoké hrany horního sendviče, které indexy opticky schovávají.
Konec citace.
Ruda potvrdil přesně to, co jsem si myslel, akorát to vyjádřil odborně. Jinými slovy, může za to sendvičové řešení číselníku. Podle mého názoru se sendvičový číselník absolutně nehodí k dnešním hodinkám. Určitě byl výborný před mnoha lety, když bylo možné použit na indexy radium. To osvětlovalo celý box v sendvičovém ciferníku Panerai a mohlo to být velice efektni. Bohužel, radium už se nesmí používat kvůli škodlivému záření 
Noční režim jsem ani nefotil, protože lumi bylo slabé a svítilo jenom asi půl hodiny. Přes den byly ale hodinky v místech s menším osvětlením, t.j. byly normálně na ruce, včetně toho, že je mohl zakrývat rukáv košile.

Když se ukázalo, že sendvičový ciferník a lumi Supernova nejsou vhodné, nabídlo se použití tritiových trubic. Toto řešení nyní ruší nevhodný sendvičový systém a zajišťuje konstantní svítivost po celou noc, bez závislosti na předchozím "nabití".

Odkaz ke komentáři

Nechci do toho nějak házet vidle, ale když vylezu ven na dvorek a vrátím se zpět tak jakýkoliv Panerai co mám svítí daleko víc než třeba Bondovky co mám zrovna u sebe od kolegy na prodej . A nepočítám Tritiovy Suby

Odkaz ke komentáři

Nechci do toho nějak házet vidle, ale když vylezu ven na dvorek a vrátím se zpět tak jakýkoliv Panerai co mám svítí daleko víc než třeba Bondovky co mám zrovna u sebe od kolegy na prodej . A nepočítám Tritiovy Suby

Ono jde i o to,že srovnává s tímto modelem Bondovek,kde je větší lumi než na klasických a vážně svitej jak blbý.
Jinak samozřejmě souhlasím s tebou,že PAM stačí chvilka na světle a svitej jak lampička

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

Noční režim hodinek Panerai Tritium
V hodinkách jsou tritiove trubice aplikovány do všech indexů v ciferníku, kromě číslic 6 a 12. Číslice 6 a 12 jsou ponechány v původním stavu, takže svítivost těcto číslic závisí na předchozím osvětlení luminiscenční vrstvy. Na prvním obrázku je snímek hodinek, které byly před focením osvětleny 100W žárovkou po dobu asi 15 min. Číslice 6 a 12 mají proto zhruba stejný jas, jako tritiové trubice, které jsou v indexech.
image.thumb.jpeg.705554c6a78dbbd0558384543d7aa3ac.jpeg

Na druhém snímku jsou hodinky, které nebyly před focením osvětleny, proto indexy 6 a 12 není vidět. Tritiové trubky na ostatních indsxech svítí stále stejně, jako na obr.1
image.thumb.jpeg.74c98b9f722fe70f01f75d5905266862.jpeg

image.jpeg

Odkaz ke komentáři

Moc se mi líbí, že je Ruda schopen vyjít vstříc i takovému nápadu. Za mne ať si každý vylepší/zprzní hodinky po svém, a je super, že je mu to umožněno. 

Jak by se na tohle dívala manufaktura Panerai při servisu, nebo každý servis už bude u Rudy? Pokud by tímto způsobem upravené Rolex dorazily na jejich ofiko servis, určitě by byly navráceny do původního stavu na náklady zákazníka.   

Odkaz ke komentáři

Tomak   Děkuji za příspěvek. Ano, máš úplnou pravdu, jsou to úplně jiné hodinky, s nesrovnatelně lepší čitelností ve dne v šeru a zejména v noci. Nevím jak by se na to tvářil servis Panerai, budu je servisovat výhradně u Rudy za zlomek ceny, kterou bych dal u Panerai. Byl jsem si toho vědom od počátku a nelituji toho ani na okamžik.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...