Přejít na obsah

Graham Chronofighter

Doporučené příspěvky

Doufám že to sem patří i když majitel je japonský. Stejně tak je zde sesterská společnost Arnold & Son. Jak se vlastně dostaly tyto značky k Citizenu? Společnost, pojmenovaná po zakladateli Jean-Pierre Jaquet , byla přejmenována na La Joux-Perret po jeho zatčení v roce 2003 za padělání a krádeže, které bylo populárně známé jako „Aféra Jaquet“. Jejich zákazníci byli význační výrobci jako Hublot, Franck Muller, Girard-Perregaux, Sinn, Maurice Lacroix, FP Journe, Eberhard a Richemont. Prothor získal Arnold & Son v květnu 2010 od The British Masters a 5. března 2012 bylo oznámeno, že Citizen Watch, součást Citizen Holding, koupil Prothor, včetně La Joux-Perret a Arnold & Son.

Co se dovíme z historie:

Koncept The British Masters vznikl jako pocta dlouhé tradici britského hodinářství, které v 17. a 18. století formovalo vývoj precizních měřicích přístrojů a stanovilo standardy pro moderní hodinářský průmysl. Tento projekt se zaměřil na znovuoživení odkazu dvou ikonických britských mistrů hodinářů: George Grahama a Johna Arnolda.

George Graham (1673–1751)

George Graham byl jedním z nejvýznamnějších hodinářů své doby, známý jako „otec chronografu“. Přispěl k mnoha revolučním vynálezům, jako je například:

• Cylindrový krok (cylinder escapement): Jedna z prvních přesných regulací času.
  • Měsíční hodiny: Proslulé svou dlouhou přesností.
  • Chronograf: Pomohl položit základy pro moderní chronografy používané dodnes.

Graham se zaměřoval na funkčnost a preciznost, což jsou hodnoty, které značka „Graham“ v rámci konceptu The British Masters zachovává.

John Arnold (1736–1799)

John Arnold byl průkopníkem v oblasti námořních chronometrů, které byly klíčové pro přesnou navigaci na moři. Mezi jeho přínosy patří:

• Miniaturizace chronometrů: Umožnila použití přenosných hodin na palubách lodí.
  • Těsnější tolerance při výrobě: Přispěl k vyšší přesnosti hodinářských strojků.
  • Inovace v kompenzaci teplot: Významný pokrok v odolnosti proti teplotním změnám.

Arnoldova práce inspirovala mnoho hodinářských mistrů, a značka Arnold & Son tak ctí jeho odkaz nejen v designu, ale i v technologii.

Uvedení kolekcí v roce 1998

Projekt The British Masters v roce 1998 přivedl na trh dvě kolekce:

1. Graham: Zdůrazňuje robustní design, technickou preciznost a inspiraci vojenskými nebo vědeckými hodinami. Typickým znakem jsou například velké pákové ovladače chronografu u modelů jako Chronofighter.
  2. Arnold & Son: Zaměřuje se na eleganci, jemnost a komplikace inspirované námořními chronometry a tradičními britskými kapesními hodinami.

Technická specifikace:

Design a ciferník

Hodinky mají 44mm pouzdro z nerezové oceli s leštěným povrchem, které je doplněno keramickou lunetou s 24hodinovou stupnicí pro funkci GMT. Hnědý ciferník se slunečním brusem a radiálním gradientem zachycuje různé odstíny světla, což vytváří působivé odlesky. Velké luminiscenční číslice a indexy zajišťují vynikající čitelnost za všech světelných podmínek.

Funkce GMT

Chronofighter Vintage GMT je vybaven funkcí druhého časového pásma. Zajímavostí je, že červená GMT ručička při nastavování nejde plynule a "poskakuje" po půlhodinách.

Kalibr

Uvnitř hodinek pracuje automatický kalibr G1733, což je modifikovaný Valjoux 7750. Tento spolehlivý strojek s frekvencí 4 Hz poskytuje rezervu chodu přibližně 48 hodin. Měřil jsem jeho přesnost aplikací na telefonu, který celkem slušně ukáže základní parametry a časová odchylka je v rámci jednoho dne neměřitelná. Přes zadní safírové sklíčko lze obdivovat tradiční zdobení, jako jsou ženevské pruhy a modřené šroubky.

Keramická luneta

Jednosměrně otočná luneta je vyrobena z odolné keramiky. Otočná luneta s 24 pozicemi slouží k nastavení druhého časového pásma. Působí na hodinkách decentně, ale celkem bytelně.

Datumovka

Jak vidno je dvojdílná a nastavuje se korunkou samostatně. To velké datum já osobně hodně upřednostňuju a to big date se mi vždy líbilo například na hodinkách A. Lange & Söhne i když to má dnes celá řada jiných hodinek.

Chronograf

Ta spoušť na tlačítku chronografu je opravdu velmi pohodlná a někdo, kdo si často měří krátké časové úseky, ji opravdu ocení.

Níže uvedené hodinky CHRONOFIGHTER VINTAGE GMT, mají 44 mm průměr a jsou menší o 3 mm než jejich předchozí model. To už je lidmi bráno jako lépe nositelné. Tyto hodinky hodně polarizují dvě skupiny, jedni, kteří je nesnášejí kvůli té spoušti, druzí, kteří je kvůli tomu milují, jako obvykle  :) 

Mě se zalíbily na první pohled, mám rád vintážní styl, tak jsem do těchto nelikvidních hodinek šel, likvidních mám spoustu :D 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Like 2
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sledoval jsem pár dní odchylku času při nošení. Docela mě překvapila u kalibru Valjoux 7750 ta přesnost -0,5 s/den, odpovídá to i měření a ciferník nahoru nebo dolů je strojku skoro jedno. Jen se ciferníkem dolů zvětší beat error, což vidím na hodinkách často.

• Díky 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Bud zdráv ! Su v šoku ! Měl jsem zato, že Graham je britská nezavislá manufaktura a patří společně s Arnold & Sohn do rukou někoho nezávisleho z Britanie . Kdy Japonci koupili Graham ? Japonci koupili i JAERMANN & STÜBI a v jejich rukou manufaktura Stübi hojně devalvuje. 

Na stránkach Graham se piše, že Graham patří skupině nadšenců z Anglie.

Graham je nelikvidita  ale má úroveň. 

Odkaz ke komentáři

Jak jsem psal v prvním odstavci prvního příspěvku - 5. března 2012 bylo oznámeno, že Citizen Watch, součást Citizen Holding, koupil Prothor, včetně La Joux-Perret a Arnold & Son. Myslím, že Arnoldům se daří, Graham taky jede v novinkách a vyrábí v podstatě limitky. Asi nechtějí moc sdělovat, že je vlastní Japonci, zrovna tak Arnold se tím nechlubí, jsou to prostě dnes švýcarské značky.

• Díky 1
Odkaz ke komentáři

V 12. 1. 2025 v 19:05, Josef01 napsal:

Jak jsem psal v prvním odstavci prvního příspěvku - 5. března 2012 bylo oznámeno, že Citizen Watch, součást Citizen Holding, koupil Prothor, včetně La Joux-Perret a Arnold & Son. Myslím, že Arnoldům se daří, Graham taky jede v novinkách a vyrábí v podstatě limitky. Asi nechtějí moc sdělovat, že je vlastní Japonci, zrovna tak Arnold se tím nechlubí, jsou to prostě dnes švýcarské značky.

Rozšířit  

Souhlas, to ze je koncovy vlastnik z japonska nedela ze znacky japonskou. Colnago taky vlastni fond z UAE a je to italsky zlato

• Like 1
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři

V 12. 1. 2025 v 19:05, Josef01 napsal:

Rozšířit  

Zdvořile děkuji za informace a ja si řikal že na chrono24 je spousta Graham z Japonska a na některých modelech Silverstone RS skeleton je na boku pouzdra Japonsky vytištěno Asia racing a podobné. Děkuji za informace. 

Odkaz ke komentáři

Za mě jsou v pohodě, hlavně nevadí korunka a ta výška je 15 mm, takže masivní, ale to na ruce nic neomezuje. Ten kalibr 7750 je opravdu velmi přesný, error beat a amplituda mají vzorové hodnoty.

• Díky 2
Odkaz ke komentáři

V 13. 1. 2025 v 18:03, Josef01 napsal:

Za mě jsou v pohodě, hlavně nevadí korunka a ta výška je 15 mm, takže masivní, ale to na ruce nic neomezuje. Ten kalibr 7750 je opravdu velmi přesný, error beat a amplituda mají vzorové hodnoty.

Rozšířit  

Zdarec jak jsem ty hodinky viděl prvně domnival jsem se díky " big datum " že mde o Etu 2836 + Dubois Dépraz.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...