Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak po dlooouhý době nový přírůstek do sbírky. Už dlouho jsem koukal po nějakých pěkných bronzovkách a lákalo mě i něco od VE. Vzhledem k jejich svéráznému vzhledu spíš jako zajímavý kousek do sbírky, než na běžný nošení. A nakonec jsem objevil tyhle. Jsou pojmenované podle první jaderné ponirky, kterou byl Americký SSN 571 Nautilus. Výroba už ofiko skončila, ale na slovensku jsem ještě jeden kousek našel. Krásná vodní modrozelená, masivní bronzový potápkový pouzdro a tritiový podsvícení s nápaditě řešenými indexy, kdy jsou tritiové trubičky kolmo zasazené do takových jako by reflektůrků. Zhora svítí indexy kulatě, zboku jsou vidět svislé trubičky. Naživo to vypadá fakt zajímavě. Jinak velikost je 45.7mm průměr a tloušťka masivních 15.6mm, jak se ale na 300m potápky sluší. Vevniťř tiká osvědčený a jednoduchý automat NH35 od Seika. Zpracování vypadá celkově OK. K tomu příjemně ohebný silikon nebo pořádný kožený řemen a šroubováček na výměnu. To vše v odolném bombovzdorném kufříku. Celkově zatím velká spokojenost a pro mě zajímavý kousek s retrovzhledem, který se zase v okolí tak moc neuvidí.

20250302_121235.jpg

20250302_121404.jpg

20250302_121446.jpg

20250301_005624.jpg

17409175463485602977074202821077.jpg

17409177961074219352870162336938.jpg

17409179220135280027009325803478.jpg

17409182293901116193661355172295.jpg

Upraveno uživatelem VojtaJ
Odesláno

*Tak to je kus masivního železa, pardon - bronzu 😲 Jako na tohle musíš mít tlapu jako ruský medvěd - velkou a chlupatou 🤣

Po VE jsem koukal, když mi bylo cca 25 a teď vidím, jak se posunuli. Je to značka mimo můj styl, ale to je dáno i tím, že já mám ruku jak průměrná čivava. Mít pazouru průměrného ruského dřevorubce, tak jako joooo - designové je to velmi povedený model. Tak gratuluji k opravdu povedenému kousku 👍Jinak dýnko je fakt hodně povedené - je opravdu zajímavé sledovat ten vývoj, kam se VE za ty roky posunuli. Fakt pěkný a ať dlouho slouží a dělají radost 😉

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 3. 3. 2025 v 8:07, DarylVanHorne napsal:

*Tak to je kus masivního železa, pardon - bronzu 😲 Jako na tohle musíš mít tlapu jako ruský medvěd - velkou a chlupatou 🤣

Po VE jsem koukal, když mi bylo cca 25 a teď vidím, jak se posunuli. Je to značka mimo můj styl, ale to je dáno i tím, že já mám ruku jak průměrná čivava. Mít pazouru průměrného ruského dřevorubce, tak jako joooo - designové je to velmi povedený model. Tak gratuluji k opravdu povedenému kousku 👍Jinak dýnko je fakt hodně povedené - je opravdu zajímavé sledovat ten vývoj, kam se VE za ty roky posunuli. Fakt pěkný a ať dlouho slouží a dělají radost 😉

Rozšířit  

Hele, ono se to nezdá, ale zase tak obrovský nejsou. Necelých 46mm je celkem v pohodě. On hodně dělá tvar lunety, kterej je opticky zvětšuje. Teď mám třeba na ruce Garminy Fénix 8, který maj 47mm (prostřední velikost) a o těch málo kdo řekne, že jsou obrovský. Spousta G-shocků od Casia je větších. Jo, Vostoky mají skoro 16 tloušťku a to už znát je, a je to poctivej kus materiálu, ale na ruce sedí normálně a to rozhodně zápěstí jako kanadský dřevorubec nemám.

• po měsíci...
Odesláno

Koukám, že máš těch Vostoků plnou náruč. Ale tyto - to je klasický ruský nevkus a umocněný tou americkou ponorkou Nautilus. 😉 😢

Takhle to vyrábět a nabízet, ale mohli by to spíše dostávat Ukrajinci za potopení ruských lodí, zejména křižníku Moskva. 

U chronomagora v CZ to je na hraně... i dál. ☕

Odesláno (upraveno)
  V 9. 4. 2025 v 15:50, eloga napsal:

Koukám, že máš těch Vostoků plnou náruč. Ale tyto - to je klasický ruský nevkus a umocněný tou americkou ponorkou Nautilus. 😉 😢

Takhle to vyrábět a nabízet, ale mohli by to spíše dostávat Ukrajinci za potopení ruských lodí, zejména křižníku Moskva. 

U chronomagora v CZ to je na hraně... i dál. ☕

Rozšířit  

Hm, tady si někdo musel rýpnout. Skutečně ruský Vostky mám dvoje, koupený dlouho před invazí na Ukrajinu. Součaný Vostok Europe je firma sídlící v Litvě, která je, mimochodem, členem EU a NATO. Samotný výrobce z ruska nebere nic už nejméně 10 let. Spolupráci s ruskem, podle toho, co píšou, ukončili v roce 2014. V současnosti mají všechny VE buď švýcarský, nebo japonský strojky. Jo, mimochodem, značku VE nabízí a normálně prodává hodinářství Helveti.cz, které je s Chronomagem spřatelené. A nevkus je otázkou vkusu. Naštěstí ne toho vašeho.

Upraveno uživatelem VojtaJ
Odesláno

🤠 Nejde o žádné rýpání, je to konstatování faktu z mého pohledu.

Původní sovětské Vostoky mají něco do sebe, i když jsou většinou z materiálů, podléhajícím opotřebení jako každé jiné dnes již vintage 50/60s.

Tyhle "novodobé" Vostoky  jsou jen odrazem toho, co v Rusku můžou v dnešní době vyprodukovat - bombastické nesmysly ve formě hodinek.

Proč sis to opatřil a koupil není můj problém, já o tom sděluji, že se mi to nelíbí a je to ruský nevkus. S designem a to ani sovětským to nemá nic společného.

Škoda peněz a v Helveti si můžeš vybrat cokoliv jiného ve stejné a lepší nejen na ruku ale i na pohled.

Ale tento Vostok je tvá vůle, tudíž hezký den. 🍻

Odesláno

Presne a Vojta to docela dobre vysvetlil.

Hodinky nejsou muj salek caje, znacka taky ne, ale kdyz jsou pro tebe fajn a nosi se ti pohodlne, tak je uzivej a hlouposti typu "konstatovani faktu" proste ignoruj.

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 10. 4. 2025 v 8:55, Harwey napsal:

eloga, preco si myslis ze to ma nieco spolocne s ruskom?

Rozšířit  

Asi proto že tato výrobní firma nemohla vzniknut jinak než osamostatnění ruské dceřiné společnosti nebo kapitálu jako takového. Což dokazuje už samotný vlastní název, a praxe do roku 2014, kdy do jejich hodinek byly dodávány ruské strojky. Samotné názvy jednotlivých modelů jednoznačně mluví o ruské historii a přítomnosti i v tomto oboru.

Že si to VojtaJ koupil, to já nerozporuji, ale ve vztahu našeho fora, kde od roku 2022 zrušila celá sekce sovětských a ruských hodinek mne to docela udivilo. Osobně s tím nemám problém, ale jako možný zdroj diskuse jsem k tomu vyjádřil. Názvy jejich modelů jsou evidentně postsovětské evokující „russkij način“.

Asi tak. Jestli je to poněkud jinak - tak si to rád přečtu. Díky. ☕

Odesláno (upraveno)

Ještě tak pokud by to bylo formou recenze s tím, že to vlastně nejsou jen nějaké Vostoky, ale zajímavost a zvláštnost,  dalo by se lépe přijmout. To je škoda, je to z roku 2020 a bylo vyrobeno a vydáno ve spolupráci s Asociací veteránů americké ponorkové služby jako pocta a ocenění pro první jadernou ponorku na světě, SSN571 Nautilus.

Takové věci a parametry nákupu se mají dávat zde najevo protože to k tomu patří a u tohoto případu a hodinek obzvlášť.🤠

Upraveno uživatelem eloga
ed

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...