Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mám své první hodinky s kalibrem Valjoux 7750 a překvapilo mě chování hodinového sčítače chronografu. Zatímco minutový poskočí každou minutu o jeden dílek a jinak stojí, hodinový se posunuje plynule. Očekával jsem, že poskočí každou půlhodinu, podobně jako minutový.

Je plynulý chod hodinového sčítače normální? Jak je to u jiných kalibrů?

Odesláno
Mám své první hodinky s kalibrem Valjoux 7750 a překvapilo mě chování hodinového sčítače chronografu. Zatímco minutový poskočí každou minutu o jeden dílek a jinak stojí, hodinový se posunuje plynule. Očekával jsem, že poskočí každou půlhodinu, podobně jako minutový.

Je plynulý chod hodinového sčítače normální? Jak je to u jiných kalibrů?

Je to naprosto normální. Moje Lemania 5100 a 1341 mají krásný plynulý chod sčítače hodin.

Odesláno
na mych APCh je to taky tak, desne se mi to libi... :)

Tak tos mě uklidnil, že je to tak v pořádku. Mě se to zas tak nelíbí, hlavně teda to, že to není na obou sčítačích stejně. Pohyb "skoky" mi přijde zajímavější, ale zase při zastavení stopek ve "vhodném" okamžiku způsobuje při odečítání nejistotu, zda sčítač už poskočil, nebo ještě ne.

Může někdo napsat, jak je to u jiných kalibrů? Třeba u Omegy?

Odesláno

Já si toho všimnul až teď na základě tohoto vlákna :).. Nikdy jsem neměl stopky puštěné déle než 10 minut ... Ale přijde mi to logické - ty skoky. Nejistotu žádnou nevidím, o minutu se ta ručka posune přesně v okamžiku, kdy ta vteřinová udělá 360°...

Odesláno
Já si toho všimnul až teď na základě tohoto vlákna :) .. Nikdy jsem neměl stopky puštěné déle než 10 minut ... Ale přijde mi to logické - ty skoky. Nejistotu žádnou nevidím, o minutu se ta ručka posune přesně v okamžiku, kdy ta vteřinová udělá 360°...

Ta přesnost okamžiku posunu nemusí být absolutní. Např. mě minutový sčítač přeskakuje odhadem 0,3 vteřiny před celou minutou.

Také odečet polohy vteřinové ručky může být problematický - skoky jsou malé a nemusí být zřejmé, jestli už je na dvanáctce (a minutový sčítač se posunul), nebo ještě kousíček chybí (a sčítač se neposunul). Tenhle problém částečně odpadá díky tomu, že přesun minutového sčítače není okamžitý, zhruba 1 vteřinu je ručka v mezipoloze.

To je nevýhoda všech ukazatelů, které se pohybují skokově, např. i datumovky. Kolem půlnoci si člověk při pohledu na hodinky není jistý, kolikátého je. V tomhle, tj. v odečítání diskrétních (neplynulých) hodnot, mají nepřekonatelnou výhodu digitálky.

Odesláno
Ta přesnost okamžiku posunu nemusí být absolutní. Např. mě minutový sčítač přeskakuje odhadem 0,3 vteřiny před celou minutou.

Také odečet polohy vteřinové ručky může být problematický - skoky jsou malé a nemusí být zřejmé, jestli už je na dvanáctce (a minutový sčítač se posunul), nebo ještě kousíček chybí (a sčítač se neposunul). Tenhle problém částečně odpadá díky tomu, že přesun minutového sčítače není okamžitý, zhruba 1 vteřinu je ručka v mezipoloze.

To je nevýhoda všech ukazatelů, které se pohybují skokově, např. i datumovky. Kolem půlnoci si člověk při pohledu na hodinky není jistý, kolikátého je. V tomhle, tj. v odečítání diskrétních (neplynulých) hodnot, mají nepřekonatelnou výhodu digitálky.

Nebo si kup chronograf se sčítačem vteřin i minut na hlavním ciferníku - pak máš plynulý pohyb všech ruček, odečet minut je jednochý a intuitivní. A hlavně nepotřebuješ lupu abys luštil malinké čísla na subciferníku. Pár příkladů najdeš třeba v tomto vlákně.

Odesláno
Nebo si kup chronograf se sčítačem vteřin i minut na hlavním ciferníku - pak máš plynulý pohyb všech ruček, odečet minut je jednochý a intuitivní. A hlavně nepotřebuješ lupu abys luštil malinké čísla na subciferníku. Pár příkladů najdeš třeba v tomto vlákně.

Jo, to by bylo zajímavé, asi se po nějakých zkusím podívat.

Jiná věc je, že ty stopky stejně na nic nepoužívám, jen se mi líbí. Na druhou stranu mi trochu chybí velká sekundová ručka (trvale běžící). Takový kalibr asi žádný není, že, který by měl centrální ručku průběžných sekund? (Tzn. že by měl dvě centrální vteřinovky, jednu pro stopky a jednu pro normální čas.)

Odesláno
Na druhou stranu mi trochu chybí velká sekundová ručka (trvale běžící). Takový kalibr asi žádný není, že, který by měl centrální ručku průběžných sekund? (Tzn. že by měl dvě centrální vteřinovky, jednu pro stopky a jednu pro normální čas.)

O podobným kalibru jsem ještě neslyšel, bylo by to dost nepřehledný řešení a ztrácel by se s tom.

U chronografů je malá vteřinovka hodinek vlastně jen pro kontolu funkce a přesnosti chodu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...