Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Už si delší dobu říkám, že bych měl hodit něco do vláken Jaké Fortisy máte dnes na ruce, Jaký je váš fortisí příběh, atd., jelikož mám mimo jiné už od roku 2008 Fortisy B-42 Flieger Day/Date, což jsou moje hodinky "jen tak do města a na pivo". Pro mě osobně historicky nejlíbivější kus (nemám moc rád chronografy), zrovna jsem jim nedávno pořídil novou karbonovou sponu of Formexu a k ní zakázkový řemen (pecka, není nad milimetrovej micro-adjustment). Nicméně, proč to píšu.. když jsem je vybíral, dost mě ještě lákaly bílé Marinemastery (ref. 647.11.42 Si 02, je tady na ně někde i samostatné vlákno). Vzal jsem sice pragmaticky Fliegery, ale i tak jsem si na ty bílé Marinemastery během posledních cca 15ti let prostě sem tam vzpomněl. Během toho Fortis stihnul změnit majitele, a musím říct, že současná produkce mě fakt nebere. Nejlepší éru značky dle mého slromného názoru obsahuje tento katalog http://www.fortis-watches.com/upload/FORTIS-catalogue-EN.pdf , který za mě ještě doplňuje pozdější lehký revamp B-42 pouzdra v různých modelech Aeromaster (např. Nest má stále ještě na skladě ref. 656-10-10-M), ale to je tak vše. A proto by mě nikdy nenapadlo, že cca 8 let po ukončení produkce najdu úplně náhodou krám, kde mají 647.11.42 Si 02 NOVÉ skladem 😱 Jo, nutno zmínit, že já jsem ten typ co nechce jetý hodinky. Zavolal jsem, poptal se ve stylu "jako vážně to tam máte? FAKT???", poslal slovenskému bačovi nějaká ta eura (cca 1500, cena naprosto v cajku) a Marinemastery jsou na cestě 😍

Nicméně, jelikož mě potěšili, tak nahazuju doporučení -> sperkymirror.sk . Narazil jsem na ně čistě náhodou dnes. Evidentně mají nějaké dvě pobočky, a na jedné + v eshopu se jim opravdu válí skladem pěkných pár NOVÝCH, starších a v podstatě nedostupných referencí Fortisů, za podle mě naprosto normální ceny. Limitka Mars 500 za dva klacky, jedny žluté Marinemastery "motorová pila", chrono Marinemastery, titanové Cosmonauts, limitka B-47 Mysterious Planet (ani nevím, že existovala.. o tom si jdu něco alespoň počíst, jakmile tohle postnu 🤭), Worldtimer, za cenu menšího auta F-43 Fieger Chronometer C.O.S.C. 703.20.92.LC, a pár dalších... prostě dle mého samé poklady. No, tak třeba to někdo využije jako já.

Upraveno uživatelem Vrenn
Odesláno

Díky za tip, podobné "časové konzervy" nejsou vůbec marné, svého času jsem podobným způsobem v Nestu ukořistil svoje Nocturnal. Když pominu přiteplené nové řady, tak u starších Fortisek pro mě byla největší pruda ve strojcích - přesnost nic úchvatného a rezerva chodu jak z muzea  Roskosmosu (i to logo za které kdysi platili dnes může mnohé odpuzovat). Obojí je dnes naštěstí elegantně řešitelné upgradem na Powermatic 80, který vychází paradoxně levněji než běžný servis strojku vysušeného za 10 let ve výloze na troud. Čímž mimochodem i dnes děkuji Rudovi z @ONYX servis hodinek za ochotu a možnost být u jeho perfektní hodinářské práce na transplantaci :speak_cool:

Odesláno

Pravda, 38 hodin u 2836-2 není žádná sláva. Na druhou stranu, tohle mě nikdy nějak netrápilo.. nosím jedny daily hodinky "furt" a ostatní občas, takže jestli mají rezervu 38 nebo 60 hodin je mi v podstatě jedno... protože buď běží pořád, nebo se stejně za dva/tři/čtyři/atd dny zastaví, páč na ně nešáhnu další dva tři týdny. No a pak si je prostě seřídím, no 🙃

Nicméně - možnost upgradu si píšu za uši. Taky díky za tip 😉

V Onyxu mi servisovali Fortisy tuším nějaké dva roky zpět, byl to první servis od koupě (takže asi po 13ti letech). Poslal jsem je tam, jelikož se začaly lehce zpožďovat. Po těch cca 12 let předtím mi ta ETA ale běžela "jak švýcarský hodinky" v rámci COSC normy, takže -4/+6s za den. Mimochodem, tahle ETA v B-42 Fliegerech i Marinemasterech je Top-grade verze... což mimo jiné znamená, že je to úplně totožný stroj jako ta nejvyšší Chronometer verze. Jediný rozdíl je, že strojek nebyl poslaný na test a pak nedostal papírek s krásným kulatým razítkem, aby se mohla ještě trochu napálit cena 😀 

Odesláno (upraveno)

Kdyby 2-3-4 dny, ani bych neceknul. Problém byl že při tehdejším sedavém zaměstnání se bez winderu nedotahovaly ani na výdrž do toho druhého dne - nebo je jeden připnul na pracku a než si kvůli chronobundusu (datum i den OK, vteřinovka běží, ciferník boží) uvědomil že předtím zhruba hodinu stály, byl pak v práci "s nacackanýma švýcarama" za blbce. Bačovy ceny (i ty jinde) za moc "normální" nepovažuju, já ty svoje MMW svého času kupoval za 17 a nepřipadlo mi to jako úplně hvězdný kauf. Na co jsem ale dlouho vzpomínal byl ciferník - celoplošná luminiscence žádný zázrak (zlatý Traser s 15 let starýma trubičkama), ale čitelnost fantastická i na 3 metry - a právě proto jsem po letech neodolal u Nocturnal (taky B42, ale bez otočné lunety kompaktnější a s průhledem v dýnku namísto "Roskosmosu") :speak_cool:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem Radek124
  • Like 1
Odesláno (upraveno)

Je fakt, že se mi to možná kdysi taky párkrát stalo... po těch letech už si na to přesně nepamatuju. Nepoužívám je jako daily... Ale ty marinemastery asi budu. Uvidím. Aktuálně mám daily CW Trident Lumiere, což jsou výborný, lehoučký a zajímavý hodinky.. ale.... :D Ty Fortisy mě prostě lákaj. Sice jsou parametry ve všem horší, jsou na mě velikostí na hraně (vlastně nemají žádné plus) ale prostě se mi děsně líbí 😆 Rozhodně budu nosit možnost upgradu v hlavě, třeba na to dojde  :)

Co se cen týče, moc jsem to nezkoumal, ale vím, že na Fortisy bývají často slevy tak 20% skoro všude. Svoje B-42 Flieger jsem kupoval nové přímo v Nestu na kůži tuším v roce 2009 a stály 22k, jestli se nepletu tak tam byla nějaká sleva z MOC 28-29k. Když vezmu, že to je 16 let zpátky, vezmu v potaz inflaci, jaký jsou platy, cenová hladina atd., a podívám se za co se teď prodává aktuální Flieger na kůži (okolo 50k), tak můžu asi v klidu prohlásit, že Flieger stojí +/- autobus pořád stejně. Marinemaster byl a je lehce dražší (Aktuálně 75k+? Nevim jaký jsou na to slevy, ale pod 60 se to asi sehnat nedá? Netuším.). Tady jsem koupil fungl nové Marinemastery (které chci a jsou mi výrazně víc sympatické, než aktuální model), za 38klacků a nějaký drobný... No já nevim, mě to přijde jako dobrá cena na to, co to je. Jinak neříkám, že tam mají všechno zadarmo.. Mají to naceněné asi jako jakýkoliv běžný shop.. něco lépe, něco hůře. Pointa spíš byla, že to vůbec mají :)

No, jinak dýnko asi není nic zásadního. Logo Roscosmosu mi nevadí, to je holt historická záležitost. Na cifr se těším... prý byly dvě verze, matná a lesklá (což mi teď tvrdí AI otrok, když jsem ho nechal hledat rozdíly mezi referencemi. Všiml jsem si totiž na dost fotkách, že byly 2. Bral bych ty AI kecy s rezervou, má tam chyby (třeba v tom, že 647.11.42.SI.02 nemá modrou sekundovku.. to je kravina)). Nicméně:

Here are the only points where ref. 647.11.158 (“Leuchtkeks”) and ref. 647.11.42.SI.02 diverge—all other specs (42 mm case, ETA 2836-2 Top, 200 m WR, sapphire, 53 mm lug-to-lug, etc.) are identical:

1. Reference Suffix & Standard Bracelet/Strap
    • 647.11.158
    – Shipped primarily on the Fortis stainless-steel bracelet (20 × 18 mm, screw-links) and often offered later with black/orange rubber.
    • 647.11.42.SI.02
    – The “SI” denotes the white silicone strap; it never came on bracelet as standard.
  2. Dial Finish & Seconds Hand
    • 647.11.158 “Leuchtkeks”
    – High-gloss full-lume dial plate (all surfaces SIC-filled with BGW9).
    – Bright-blue seconds hand with lumed pip.
    • 647.11.42.SI.02
    – Matte-white full-lume dial.
    – Polished steel seconds hand (no blue paint), lume-filled tip.
  3. Bezel Insert & Lume Pip
    • 647.11.158
    – Brushed steel insert, engraved 60-min scale, no lume on the pip.
    • 647.11.42.SI.02
    – Polished steel insert, engraved scale with a single Super-LumiNova BGW9 pip at 12 o’clock.
  4. Production Period & Packaging
    • 647.11.158 debuted around 2012 with a full Fortis box + papers set.
    • 647.11.42.SI.02 dates to ~2008–2011, typically delivered in the smaller Fortis travel pouch.
Upraveno uživatelem Vrenn
Odesláno

Hmm, tak ještě jsem se chvíli hádal s AI až kapitulovala. Cifr je podle všeho stejný, modrá sekundovka samozřejmě taky. Po netu se holt povalují všelijaké informace 😕 a chytrý google zatím není dost chytrý. Pardon za nepřesnosti.

Odesláno (upraveno)

V pohodě - i proto radši chodím sem a jsem rád za názory a zkušenosti živých hodinářů, než abych ztrácel čas dohadováním s nablblým chatbotem, kterej se akorát snaží sežvejkat kdejakej blábol a servilně předstírá že zná odpověď na cokoliv. V podstatě si stačí přečíst bláboly a zavádějící tvrzení nejen "u Bači" ale i v jiných obchodech (AD a výrobce nevyjímaje), aby jeden pochopil proč by se robotům (kteří se "inteligenci" akorát snaží simulovat pomocí skóre nad rejstříkem z často dost pochybných zdrojů) v technických parametrech nemělo tak úplně věřit :speak_cool:

PS: stačí když mrkneš na výše odkazované vlákno o Powermaticu - tam taky byla největší fuška prokousat se nánosem polopravd a papouškovaných chyb, ke kterým svého času ochotně přispívali i sami výrobci a prodejci :censored:

Upraveno uživatelem Radek124
Odesláno

Nj, lov informací je občas olympijský sport  :) AI není špatná jako doplňkový vyhledávací tool, čas to ušetří. Ale jelikož jsem IT guy a vím jak to funguje, tak samozřejmě znám limity. Aktuální downside je, jak říkáš, že ti je model schopný servírovat kraviny jako naprostou tutovku, protože to blbě poskládá. Ať už proto, že je špatnej, nebo proto, že má špatný data, nebo (v současnosti většinou) kombinací obojího.

Kouknul jsem na ten upgrade, zajímavý počin :) Chápu, že jestli byl problém s power reserve, tak to mělo smysl. Mě osobně by asi vadil přechod na 3Hz.. jak jsem říkal, nemusím moc chronografy, protože mám rád lépe čitelné, nepřeplácané ciferníky a velké vteřinovky, co po nich pěkně plujou... a kochám se. Takže bych se trochu bál degradace estetické stránky. Ostatní plusy a mínusy už jsou relativně prkotiny, každý z těch strojků má něco. Ale kdybych měl problém s rezervou jako ty, tak bych přežil i ty 3Hz (popravdě mám Omegy co mají 3,5Hz a musím říct, že to má minimálně sympatičtější zvuk 🤭).

• po měsících...
Odesláno

Ahoj, tak jsem před Vánocema trochu cestoval a když už jsem jel přes Košice, tak jsem se neváhal stavit v OC Optima v prodejně Mirror.  Majitel obchodu je zapálený Fortisák :D  a i kolem sebe prý má několik skalních fanoušků Fortis.  Říkal, že nejsem první z Čech, kdo hledá poslední kusy, které už se nevyrábí.  

Tak jsem vám to tam rovnou i vyfotil a tady i seznam: https://sperkymirror.sk/kategoria-produktu/hodinky/panske/fortis/?_sorting=total_sales_desc

• Like 1
  • Dát hlas 1
  • po 4 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...