Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Možná se tohle téma hodí i do vlákna Chytrá domácnost, ale je to dost specifické téma, tak si dovolím založit nové.

V poslední době se nám na neoplocené zahradě dějí věci, které svědčí o občasné nezvané návštěvě, která tam dělá drobné škody. Někdo třeba odšrouboval kryt solární lampy, nasypal do něj hlínu a kryt vrátil na místo. Nebo sundal z mladého stromku ochranu proti okusu a poškodil kůru. Jinak se nic neděje, žádné vloupání či větší poškození, navíc šlo zatím jen o několik případů v průběhu posledního roku, ale štve nás to a chceme tomu přijít na kloub. 

Rozhodli jsme se pořídit venkovní kameru a do zahradu ještě fotopast. Naše představa je sledování prostoru online a dostávat upozornění, když dojde k narušení. Kameru jsme zvolili od firmy TP-Link, model Tapo C500. Nainstaloval jsem ji na terasu, aplikaci do mobilů, několik dnů jsme ji zkoušeli, včera jsme ji vyměnili za vyšší model C530 SW, dnes ji budu instalovat, tak uvidíme. Zatím máme tyto připomínky:

- mobilní aplikace je celkem OK, ale jen jeden mobil je primární. Z něho se dají info o kameře sdílet i na jiném mobilu s nainstalovanou aplikací, v něm ale nelze nic ovládat - jen přijímat oznámení o detekcích a koukat na záznamy. Pokud je kamera zapnutá, lze jí ze sekundárního mobilu otáčet. Nelze nic nastavovat

- kamera nemá oči všude a když je otočená na jednu stranu, druhá strana je nehlídaná. Může se sice otáčet (režim "Hlídka"), ale údajně to snižuje životnost jejího motoru a i tak otočení chvilku trvá. Řešením jsou 2 kamery.

- kameru může někdo poškodit. Řešením jsou 2 kamery, které na sebe vidí

- kamera reaguje i na pohyby větví keře vedle pergoly ve větru. Proto jsme provedli výměnu za vyšší model, uvidíme, jestli to půjde nastavením eliminovat

- kamera snímala cokoliv - člověka, kočku či psa venku i doma za oknem, ptáka, vosu, která na kameru sedla nebo prolétla kolem. To chceme eliminovat, i proto výměna za vyšší model, nicméně nevím, jestli to půjde úplně.

- kamera má možnost při detekci spustit zvukový alarm, v noci rozsvítil LED světlo a na narušitele si posvítit. Narušitele umí sledovat, otáčí se za ním a současně nahrává. Upozorní nás na mobilu na detekci, vidíme vše online a můžeme na narušitele přes mobil zavolat třeba "Vypadni", "Usmívej se, vyletí ptáček" nebo "Děkujeme za návštěvu, kamerový záznam byl právě odeslán na Policii ČR". Přemýšlíme, jakou kombinaci alarmu, výstrahy a upozornění zvolit

Až to vychytáme, chceme pořídit ještě další kameru před dům. Také chceme na zahradu pořídit fotopast, možná dvě, ale to je v tuto chvíli jiné téma.

Chci se zeptat na vaše zkušenosti. Používáte kamery? Jak, jaké, kolik, v jakém režimu atd.? Děkuji.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

dal som preventívne na bytový dom, niekoľkokrát bola v okolí vlámačka . Jeden záznam si nedávno neoficiálne vypýtali žandári, neoficiálne píšem preto lebo snímam verejný priestor, ale mám v péčku nejaké debilné nariadenia. Posledný krát nejaký týpek vybral neďaleký obchod, čo viem tak cigarety asi za 2500,- ečok a špacíroval sa popod moje kamery ako Rumcajs z batohom na pleciach a výstup z toho je asi taký že máme síce týpka na kamerách ale má kuklu takže si všetci môžeme vysrať oko .........to isté platí aj v súkromnom oplotenom dvore. Kamery sú väčšinou k hovnu, akurát sa človek naserie keď ešte pozerá na to ako mu nejaký zmrd v kukle robí škodu. 

Upraveno uživatelem rado74
Odesláno

Mám statickou TP-Link Tapo C410 KIT, solární nabíjení je super. Kameru mám nastavenou na zvířata (psi nám na předzahrádce občas zanechají svůj kabel a pokud majiteli ukážu záznam, zjedná si nápravu). Když jedu na dovolenou, zapnu upozornění na mobil o průniku cizí osobou na předzahrádku (vymezil jsem softwarově hlídaný prostor). Výborný je i vestavěný reproduktor a mikrofon - občas naviguju pošťáka kam uložit zásilku. Cloud nepoužívám, vše se ukládá na kartu. Za mne spokojenost 👍

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Používám Synology Surveillance Station. Pro pár kamer se to nevyplatí, ale primárně jsem Synology kupoval, jako úložiště dat a pro denní zálohu PC. A když už to tam je "zadarmo", tak proč to nevyužít.
Instalace je jednoduchá, jen se vybere balíček a klikne na Nainstalovat. Je možné připojit jakoukoliv IP kameru, ale Synology, samozřejmě, upřednostňuje své vlastní. U jiných kamer jsou některé pokročilé funkce omezeny. Počet připojených kamer není omezen (teoreticky), ale v ceně je licence pro 2 kamery. Další je třeba přikoupit. Kamery Synology licenci nepotřebují.
Kamera se připojí do sítě, napájení z externího zdroje nebo POE. Server ji sám najde a po potvrzení přidá do systému.
U kamery se nastaví zóna, kterou má hlídat, kvalita videa a způsob vyhodnocování narušení. Nahrává se 5 s před a končí 5 s po události, časy je možné změnit. Noční vidění se aktivuje ručně podle časového plánu nebo automaticky podle úrovně osvětlení. Noční obraz je černobílý, ale kvalitní. Přisvětlení je pomocí IR LED, intenzitu lze nastavit.
Původně jsem koupil hloupou kameru D-Link, později Synology s AI, tak můžu porovnat. Rozdíl je neskutečný. Nejde ani o kvalitu obrazu, ta je srovnatelná. Jde o vyhodnocování narušení hlídané oblasti.
Hloupá kamera poskytuje jen obraz a o vyhodnocování se stará server. Při větším množství kamer se může projevit nedostatek výkonu. Vyhodnocuje se pohyb, což znamená, že porovnává následující obrazy, jestli se v něčem liší. Takže zaznamená přelet každé mouchy, pavouka, jak plete pavučinu, pohyby listí a podobné události. Výsledek je ten, že nahrává nepřetržitě a neustále posílá oznámení. Při narušení systém pošle notifikaci do klienta a e-mail s obrázkem. Mít každý den 1000 mailů, že hlídaný prostor byl narušen nechceš. 😀
Kamera Synology s AI obraz vyhodnocuje sama. Dokáže rozeznat osoby nebo auta, počítat osoby, nehlásit známé tváře nebo jen průchod, bez zastavení, porovnávat SPZ aut apod.
Hlídaná zóna se nastaví pomocí křivky a při jejím překročení se hlásí narušení. Pokud zabírá kamera prostor třeba u souseda, je možné oblast zamaskovat, místo obrazu je tam pak černá plocha.
Přístup ke kamerám a záznamům může mít každý, kdo má na serveru účet, nastavit se dá plný přístup nebo jen prohlížení. Do PC nebo telefonu se nainstaluje klient, který komunikaci umožňuje. Synology umožňuje připojení přes QuickConnect přes internet i bez veřejné IP.
Záznamy se ukládají na server, je dobré nastavit limit, aby nedošlo k zaplnění úložiště. Po překročení limitu se nejstarší záznamy mažou. Záznam požadované události je možné zamknout, pak se nesmaže.

https://www.synology.com/cs-cz/products/BC500

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno
před 19 hodinami, rado74 napsal:

dal som preventívne na bytový dom, niekoľkokrát bola v okolí vlámačka . Jeden záznam si nedávno neoficiálne vypýtali žandári, neoficiálne píšem preto lebo snímam verejný priestor, ale mám v péčku nejaké debilné nariadenia. Posledný krát nejaký týpek vybral neďaleký obchod, čo viem tak cigarety asi za 2500,- ečok a špacíroval sa popod moje kamery ako Rumcajs z batohom na pleciach a výstup z toho je asi taký že máme síce týpka na kamerách ale má kuklu takže si všetci môžeme vysrať oko .........to isté platí aj v súkromnom oplotenom dvore. Kamery sú väčšinou k hovnu, akurát sa človek naserie keď ešte pozerá na to ako mu nejaký zmrd v kukle robí škodu. 

Díky za zkušenost, nicméně nemyslím, že by byly kamery k h...u. V našem případě máme jisté podezření, nikoliv důkaz. Pokud ho získáme, stačí za dotyčným zajít a věřím, že bude klid. Druhá výhoda je, že když budeme na dovolené a cokoliv se stane, včetně toho, že nám vítr odnese něco z terasy atd., mohu zavolat sousedovi, ať se skoří na terasu mrknout. Za ty prachy je to myslím užitečná věc.

před 17 hodinami, Dez123 napsal:

Mám taky TP link, doporučuji zapnout funkci rozpoznání osob a na větve snížit citlivost, případně si nastavit zóny.

Díky. Rozpoznání osob, resp. vyloučení zvířat atd. zapnuto a podle Tvé rady jsem snížil citlivost na vše ostatní mimo osob. Oddělené nastavení citlivosti pro různé druhy detekcí předchozí model neměl. Stále si s tím hrajeme a postupně to vychytáme, už teď je to ale lepší než předchozí model C500.

před 16 hodinami, polifka napsal:

Mám statickou TP-Link Tapo C410 KIT, solární nabíjení je super. Kameru mám nastavenou na zvířata (psi nám na předzahrádce občas zanechají svůj kabel a pokud majiteli ukážu záznam, zjedná si nápravu). Když jedu na dovolenou, zapnu upozornění na mobil o průniku cizí osobou na předzahrádku (vymezil jsem softwarově hlídaný prostor). Výborný je i vestavěný reproduktor a mikrofon - občas naviguju pošťáka kam uložit zásilku. Cloud nepoužívám, vše se ukládá na kartu. Za mne spokojenost 👍

Výborný nápad, díky. Chci ještě jednu kameru, aby se překrývaly, resp. aby druhá viděla na prostor, kam ta první nevidí, je-li otočena při funkci "hlídka" zády a také, aby lépe viděla na část zahrady. Asi by na to stačila i statická, pokud ne, zvolím opět otočnou. Protože v tom místě mám ale problém s napájením, je solární panel skvělá volba.

Před hodinou, VS napsal:

Používám Synology Surveillance Station. Pro pár kamer se to nevyplatí, ale primárně jsem Synology kupoval, jako úložiště dat a pro denní zálohu PC. A když už to tam je "zadarmo", tak proč to nevyužít.
Instalace je jednoduchá, jen se vybere balíček a klikne na Nainstalovat. Je možné připojit jakoukoliv IP kameru, ale Synology, samozřejmě, upřednostňuje své vlastní. U jiných kamer jsou některé pokročilé funkce omezeny. Počet připojených kamer není omezen (teoreticky), ale v ceně je licence pro 2 kamery. Další je třeba přikoupit. Kamery Synology licenci nepotřebují.
Kamera se připojí do sítě, napájení z externího zdroje nebo POE. Server ji sám najde a po potvrzení přidá do systému.
U kamery se nastaví zóna, kterou má hlídat, kvalita videa a způsob vyhodnocování narušení. Nahrává se 5 s před a končí 5 s po události, časy je možné změnit. Noční vidění se aktivuje ručně podle časového plánu nebo automaticky podle úrovně osvětlení. Noční obraz je černobílý, ale kvalitní. Přisvětlení je pomocí IR LED, intenzitu lze nastavit.
Původně jsem koupil hloupou kameru D-Link, později Synology s AI, tak můžu porovnat. Rozdíl je neskutečný. Nejde ani o kvalitu obrazu, ta je srovnatelná. Jde o vyhodnocování narušení hlídané oblasti.
Hloupá kamera poskytuje jen obraz a o vyhodnocování se stará server. Při větším množství kamer se může projevit nedostatek výkonu. Vyhodnocuje se pohyb, což znamená, že porovnává následující obrazy, jestli se v něčem liší. Takže zaznamená přelet každé mouchy, pavouka, jak plete pavučinu, pohyby listí a podobné události. Výsledek je ten, že nahrává nepřetržitě a neustále posílá oznámení. Při narušení systém pošle notifikaci do klienta a e-mail s obrázkem. Mít každý den 1000 mailů, že hlídaný prostor byl narušen nechceš. 😀
Kamera Synology s AI obraz vyhodnocuje sama. Dokáže rozeznat osoby nebo auta, počítat osoby, nehlásit známé tváře nebo jen průchod, bez zastavení, porovnávat SPZ aut apod.
Hlídaná zóna se nastaví pomocí křivky a při jejím překročení se hlásí narušení. Pokud zabírá kamera prostor třeba u souseda, je možné oblast zamaskovat, místo obrazu je tam pak černá plocha.
Přístup ke kamerám a záznamům může mít každý, kdo má na serveru účet, nastavit se dá plný přístup nebo jen prohlížení. Do PC nebo telefonu se nainstaluje klient, který komunikaci umožňuje. Synology umožňuje připojení přes QuickConnect přes internet i bez veřejné IP.
Záznamy se ukládají na server, je dobré nastavit limit, aby nedošlo k zaplnění úložiště. Po překročení limitu se nejstarší záznamy mažou. Záznam požadované události je možné zamknout, pak se nesmaže.

https://www.synology.com/cs-cz/products/BC500

Díky za zkušenost. Co se týká těch 1000 mailů (v našem případě mobilních oznámení s prohlédnutím videa v aplikaci), to si umím představit, také mne to u minulého modelu otravovalo. Asi by to šlo nějak lépe nastavit, ale aktuální model opravdu dobře odfiltruje osoby od ostatních věcí, dají se nastavit zóny hlídání, pro každý druh detekce jinou citlivost atd. Takže zmizely všechny hlášky na větve pohybující ve větru, kočky, psa atd.  

Odesláno

Co se týče kamer, tak záleží na záměru. Jeden a to asi ten hlavní je prevence, člověk si nasadí kameru a ta svojí přítomností odradí pachatele. Další důvod je, aby bylo podle čeho ztotožnit osobu pachatele a tady bych se zastavil, protože občas se prevence a ztotožnění tluče, protože, když pachatel kameru vidí, tak se připraví a svoji identifikaci tak ztíží. Jedna z variant umístění kamery je například do bytu, chaty apod, kdy pachatel vstoupí a tím, že kamery čekají na opláštění budovy, tak uvnitř jsou neopatrní a je větší šance na identifikaci, taky je díky zmapování pohybu lepší šance na zajištění relevantních stop. 

Omlouvám se za vměšování do vlákna, jen takový tip. :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...