tomina666 Odesláno pátek v 12:45 Nahlásit Odesláno pátek v 12:45 (upraveno) Všichni, kdo mě trochu znáte, víte, že už nějaký ten rok fandím českému PRIMu. Ve sbírce mám pár starších kousků, ale z moderní produkce zatím nic. Pořád totiž čekám na svoje tak trochu vysněné Orlíky. Loni to vypadalo, že by se sen mohl splnit – PRIM ORLIK RESPEKT 60 už byly hodně blízko… ale nakonec to nevyšlo a priorita byla jiná. Nebudu chodit kolem horké kaše. PRIM je mezi hodinkáři občas trochu kontroverzní téma – jedni je milují, druzí jim nemůžou přít na chuť, zejména v poslední době. Já patřím rozhodně do první skupiny. Přiznávám ale, že i já občas zabrblám a k některým modelům mám své výhrady. O to víc jsem se chtěl podívat přímo do Nového Města nad Metují (NMNM). Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak hodinky vznikají – jak se z kusu oceli a „ručně dělaných“ součástek stanou hodinky, a hlavně poznat lidi, kteří za nimi stojí. Sjednocení značky pod MPM: Konec, nebo nový začátek? Do toho přišel velký zlom v podobě sjednocení značky pod MPM Quality viz. zde. Velká část hodinkové komunity byla zklamaná a začaly spekulace, co bude dál a zda tímto dnem „opravdové“ PRIMky skončily. Přiznávám, že i já jsem byl zpočátku trochu mrzutý a čekal černý vývoj. PRIM jsem ale nezatratil. Sledoval jsem dění, četl rozhovory s novou majitelkou a říkal si: OK… dejme tomu šanci. Třeba nás ještě překvapí. A právě proto jsem se do Nového Města chtěl podívat ještě víc. Až teď se to konečně stalo – a byl to pro mě neskutečný zážitek. Kamarádi mi říkali, že PRIM možná nedělá nejlepší hodinky na světě, ale mají něco, co se jen tak koupit nedá a musí se to zažít. Nepřeháněli. Už při příjezdu na me dýchla historie městečka i ikonické novoměstské oblouky. V manufaktuře samotné pak člověk cítil řemeslo na každém kroku. Lidé, ocel a poctivá hodinařina Především jsem ale potkal úžasné lidi, kteří tam pracují desítky let, své řemeslo opravdu umí a dělají ho srdcem. Když vidíte celý proces výroby – od vývoje, zkušebních 3D modelů a prvního kusu oceli přes obrábění, broušení, kompletaci a měření až po hotové hodinky – a uvědomíte si, kolik poctivé lidské práce za tím stojí, dostane vás to. Mě tedy rozhodně. Jasně, je co zlepšovat: budova je starší, chodby ponuré a část strojů starší (i když plně funkčních a údajně lepších, než by byly nové). I zaměstnanci by si zasloužili hezčí zázemí. Pro velké plány jsou ale potřeba investice, modernizace a spousta práce, což se nestane přes noc. Přesvědčit škarohlídy a udržet se na trhu není jednoduché. Proč tomu fandím více než kdy dřív Já tomu ale věřím. Mluvil jsem s pár lidmi, vyslechl si vize do budoucna a stále si stojím za tím, že PRIMky jsou boží – i teď po sjednocení. Nejen z nostalgie nebo proto, že v nich je kus historie našich dědečků. Ale proto, že na to prostě mají. Za poslední rok je vidět obrovský kus práce dobrým směrem (např. cenově dostupné a super nositelné Spartak 39). Běžná MPM produkce jde sice mimo nás, ale své kupce si najde. Kdo chce premium PRIM, koupí si ty z NMNM – možnost volby tu je. To máte jako u aut. Navíc věřím, že ze sloučení vytěží manufaktura i obchodně. Jedna věc je mít brand pod obří skupinou firem dotovanou CSG, a druhá věc je jet na svoje triko, mít zodpovědnost za více než 100 zaměstnanců a umět se uživit. Výhodu vidím v kontaktech, obchodu a know-how. Chce to jen čas, správné lidi, efektivitu a mít dobře rozdělený brand. Můj sen a cesta za Orlíky tak žije dál. Mám obrovskou radost, že jsem mohl na vlastní oči zažít zrození českých hodinek a udělat si pár fotek. ️ A dokonce jsem přijal pozvání do nově vznikajícího podcastu, kde jsme si nepovídali jen o PRIMu. Ale o tom třeba zase příště! Díky všem, kteří to dočetli až sem a všem doporučuju si tam zajet, podívat se, atmosféru a nahlédnout pod pokličku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno pátek v 12:57 uživatelem tomina666 11 3
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se