Vlado1 Odesláno 12. května 2009 Nahlásit Odesláno 12. května 2009 Vlastním pendlovky Gustav Becker, ktoré dlhšiu doby neboli používané, a momentálne nechodia. Chcel som ich nechať vyčistiť a namazať v jednom hodinárstve v Banskej Bystrici, ale keď mi bolo povedané, že aj po drahej generálke sa môže stať, že na druhý deň prestanú chodiť, radšej som odtiaľ utiekol. A keďže mám podozrenie, čie tie hodiny boli v minulosti obeťou nejakého poloprofesionála, rozhodol som sa, že ich radšej sprevádzkujem sám. Mienim si zaobstarať všetky potrebné veci: benzín, kefku Curaprox, brslen som ešte asi nikdy nevidel, takže asi zlatý dážď (Vanov vynález), olej KOCH č.4, dlhý mazáčik, a ak bude treba, tak aj nové závažia. Preštudoval som všetky príspevky na vašom servri, ale mám ešte pár otázok, na ktoré neviem odpoveď. Bol by som vďačný, keby mi niekto z vás pomohol nájsť na ne odpoveď: 1. Akú hmotnosť majú mať závažia? Zistil som totiž, že v nich nie su olovené guličky, ale pravdepodobne olovo niekto nalial do obidvoch závaží a jedno má hmotnosť 1410 a druhé 1500 g. Ako vyzerajú tie závažia je vidno na fotke. Mám pocit, že nejaký pučmidrát na nich spáchal trestný čin. Ak je to nevyhnutné, kúpim v Parexe nové, len neviem akej hmotnosti. 2. Ako zistím, či sú opotrebované ložiská? 3. Existuje mazací plán, alebo nejaký manuál? Potreboval by som vedieť, ktoré časti strojčeka sa majú mazať, a ktoré nie. Stačí namazať len ložiská? 4. Hodiny neudierajú o pol druhej. Predpokladám, že príčinu zistím pri rozobratí. Čo by to ale mohlo byť? 5. Ako ošetrovať skrinku? Nerád by som ju znehodnotil, ale tiež by asi potrebovala nejaké ošetrovanie. 6. Mosadzné časti: šošovka kyvadla, kladky, a časť cíferníka sú pravdepodobne nalakované, aby nezoxidovali. Je to štandardné už z výroby alebo to niekto dorobil? 7. Dá sa zistiť z fotiek, či boli vyrobené vo Freiburgu, alebo Broumove, resp. ich dátum výroby? 8. Má niekto knihu Gustav Becker Clocks od Tran Duy Ly, alebo Gustav Becker Story od Karla Kochmann? Ďakujem
lorch Odesláno 12. května 2009 Nahlásit Odesláno 12. května 2009 Vlastním pendlovky Gustav Becker, ktoré dlhšiu doby neboli používané, a momentálne nechodia. Chcel som ich nechať vyčistiť a namazať v jednom hodinárstve v Banskej Bystrici, ale keď mi bolo povedané, že aj po drahej generálke sa môže stať, že na druhý deň prestanú chodiť, radšej som odtiaľ utiekol. A keďže mám podozrenie, čie tie hodiny boli v minulosti obeťou nejakého poloprofesionála, rozhodol som sa, že ich radšej sprevádzkujem sám. Mienim si zaobstarať všetky potrebné veci: benzín, kefku Curaprox, brslen som ešte asi nikdy nevidel, takže asi zlatý dážď (Vanov vynález), olej KOCH č.4, dlhý mazáčik, a ak bude treba, tak aj nové závažia. Preštudoval som všetky príspevky na vašom servri, ale mám ešte pár otázok, na ktoré neviem odpoveď. Bol by som vďačný, keby mi niekto z vás pomohol nájsť na ne odpoveď: 1. Akú hmotnosť majú mať závažia? Zistil som totiž, že v nich nie su olovené guličky, ale pravdepodobne olovo niekto nalial do obidvoch závaží a jedno má hmotnosť 1410 a druhé 1500 g. Ako vyzerajú tie závažia je vidno na fotke. Mám pocit, že nejaký pučmidrát na nich spáchal trestný čin. Ak je to nevyhnutné, kúpim v Parexe nové, len neviem akej hmotnosti. 2. Ako zistím, či sú opotrebované ložiská? 3. Existuje mazací plán, alebo nejaký manuál? Potreboval by som vedieť, ktoré časti strojčeka sa majú mazať, a ktoré nie. Stačí namazať len ložiská? 4. Hodiny neudierajú o pol druhej. Predpokladám, že príčinu zistím pri rozobratí. Čo by to ale mohlo byť? 5. Ako ošetrovať skrinku? Nerád by som ju znehodnotil, ale tiež by asi potrebovala nejaké ošetrovanie. 6. Mosadzné časti: šošovka kyvadla, kladky, a časť cíferníka sú pravdepodobne nalakované, aby nezoxidovali. Je to štandardné už z výroby alebo to niekto dorobil? 7. Dá sa zistiť z fotiek, či boli vyrobené vo Freiburgu, alebo Broumove, resp. ich dátum výroby? 8. Má niekto knihu Gustav Becker Clocks od Tran Duy Ly, alebo Gustav Becker Story od Karla Kochmann? Ďakujem Závaží jsou origo a v pořádku, bez pozdějšího zásahu , opravu svěř nějakému odborníkovi, sám jim bez znalostí a praxe spíš uškodíš než pomůžeš.
alt Odesláno 13. května 2009 Nahlásit Odesláno 13. května 2009 Pripomina mi to podobny napad, jako treba jit manzelce operovat slepe strevo, protoze jsem si navod precetl na internetu a ja to prece udelam nejlip, kdyz ji mam rad a ostatni jsou a priori diletanti. Bez dukladne praxe nektere veci nejde udelat, opravdu nejde. Otazkou je, zda stoji za potvrzeni teto pravdy znicit hodiny Gustav Becker. Nic ve zlem.
PepaSFI Odesláno 13. května 2009 Nahlásit Odesláno 13. května 2009 popravdě řečeno ten stroj není složitý ani citlivý na poškození ale jistou praxi to chce. Natrénovat na nějakém budíku kterého nebude škoda. Problém je bicí ústrojí, to vyžaduje jisté znalosti jinak to nepoběží. Navíc je tam pravděpodobně závada a to chce dost podrobné znalosti o principech a činnosti toho ústrojí. Takže souhlas s ostatními, pokud jsi začátečník tak nedoporučuju.
Vlado1 Odesláno 13. května 2009 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2009 Nechcel som, aby to vyznelo tak, že vštci ostatní okrem mňa sú diletanti. A ani ja nie som Bruce Willis, ktorý by určite zachránil aj Titanic, keby tam vtedy bol. Ale myslím si, že vyčistiť a namazať to dokážem. Kocky sú hodené. Budem vás o pár týždňov informovať o výsledku. A ďakujem Lorchovi aspoň za informáciu o tých závažiach.
lorch Odesláno 14. května 2009 Nahlásit Odesláno 14. května 2009 Nechcel som, aby to vyznelo tak, že vštci ostatní okrem mňa sú diletanti. A ani ja nie som Bruce Willis, ktorý by určite zachránil aj Titanic, keby tam vtedy bol. Ale myslím si, že vyčistiť a namazať to dokážem. Kocky sú hodené. Budem vás o pár týždňov informovať o výsledku. A ďakujem Lorchovi aspoň za informáciu o tých závažiach. Jak již napsal Pepa, tohle jsou na práci jedny z nejjednodušších půlových hodin , ale opravdu si to dobře rozmysli, pak tě s tim každý hodinář vyhodí, když s tim něco vyvedeš, nejhorší je opravovat věci po neodbornym zásahu laika, ostatní je už brnkačka a stáří je cca 1885-1886.
haslermetra Odesláno 14. května 2009 Nahlásit Odesláno 14. května 2009 Ale myslím si, že vyčistiť a namazať to dokážem. Vyčistit je a namazat samozřejmě dokážeš,ale pak ty hodiny stejně nepůjdou.Přesto jsem tvůj fanoušek a moc si přeju,aby tvůj laický zásah přežily ve zdraví a bez újmy.Měj k nim úctu,protože v době,kdy my už budem dávno zpopelněni,a současné quartzové hodiny si ani netiknou, ony budou stále viset někde na zdi a přesně ukazovat a odbíjet čas a spolehlivě sloužit svému majiteli.Jejich konstrukce je jednoduchá-geniální-nesmrtelná,a životnost je stovky let.Ale má to jednu zásadní podmínku:údržbu a opravy musí provádět odborník.A to ty nejsi.
islandan Odesláno 28. května 2009 Nahlásit Odesláno 28. května 2009 Vlastním pendlovky Gustav Becker, ktoré dlhšiu doby neboli používané, a momentálne nechodia. Chcel som ich nechať vyčistiť a namazať v jednom hodinárstve v Banskej Bystrici, ale keď mi bolo povedané, že aj po drahej generálke sa môže stať, že na druhý deň prestanú chodiť, radšej som odtiaľ utiekol. A keďže mám podozrenie, čie tie hodiny boli v minulosti obeťou nejakého poloprofesionála, rozhodol som sa, že ich radšej sprevádzkujem sám. Mienim si zaobstarať všetky potrebné veci: benzín, kefku Curaprox, brslen som ešte asi nikdy nevidel, takže asi zlatý dážď (Vanov vynález), olej KOCH č.4, dlhý mazáčik, a ak bude treba, tak aj nové závažia. Preštudoval som všetky príspevky na vašom servri, ale mám ešte pár otázok, na ktoré neviem odpoveď. Bol by som vďačný, keby mi niekto z vás pomohol nájsť na ne odpoveď: 1. Akú hmotnosť majú mať závažia? Zistil som totiž, že v nich nie su olovené guličky, ale pravdepodobne olovo niekto nalial do obidvoch závaží a jedno má hmotnosť 1410 a druhé 1500 g. Ako vyzerajú tie závažia je vidno na fotke. Mám pocit, že nejaký pučmidrát na nich spáchal trestný čin. Ak je to nevyhnutné, kúpim v Parexe nové, len neviem akej hmotnosti. 2. Ako zistím, či sú opotrebované ložiská? 3. Existuje mazací plán, alebo nejaký manuál? Potreboval by som vedieť, ktoré časti strojčeka sa majú mazať, a ktoré nie. Stačí namazať len ložiská? 4. Hodiny neudierajú o pol druhej. Predpokladám, že príčinu zistím pri rozobratí. Čo by to ale mohlo byť? 5. Ako ošetrovať skrinku? Nerád by som ju znehodnotil, ale tiež by asi potrebovala nejaké ošetrovanie. 6. Mosadzné časti: šošovka kyvadla, kladky, a časť cíferníka sú pravdepodobne nalakované, aby nezoxidovali. Je to štandardné už z výroby alebo to niekto dorobil? 7. Dá sa zistiť z fotiek, či boli vyrobené vo Freiburgu, alebo Broumove, resp. ich dátum výroby? 8. Má niekto knihu Gustav Becker Clocks od Tran Duy Ly, alebo Gustav Becker Story od Karla Kochmann? Ďakujem Zajdi do hodinářství Strnad v Brně na ul. Veveří 36 Zdar
Bimbac Odesláno 14. června 2009 Nahlásit Odesláno 14. června 2009 Velice dobré reference mám od známých na toto hodinářství: http://web.quick.cz/jarda.kucera/opravy_hodin.html Spánem jsem byl v kontaktu, dělají bohužel pouze opravy strojků, poradí si i s vážnějším poškozením, což zřejmě není Tvůj problém. Komplexnější řešení nabízí zde: http://www.antireno.cz, opečují strojek i skříň.
Vlado1 Odesláno 3. července 2009 Autor Nahlásit Odesláno 3. července 2009 Hodiny som rozobral, vyčistil a namazal. Ložiská sú pravdepodobne v poriadku. Nevšimol som si žiadne vydratie (elipsy v doskách). Kolieska sa po vložení do dosky nedali vychýliť viac ako približne 10 stupňov od kolmej polohy (koľko je maximum?). Čapy som vyčistil, ale neleštil. Jednak nemám sústruh, ale hlavne sa na to necítim a ani to skúšať nebudem, ručne už vôbec nie. Je to potrebné robiť pri každom čistení, alebo len keď je pod lupou vidno nejaké nerovnosti? Výchylka kyvadla medzi krajnými polohami je veľmi zhruba 4 cm, čo je u týchto hodín podľa všetkého postačujúce. Bicí mechanizmus teraz už odbíja bez problémov. So Silichrómom sa mi úplne nepodarilo odstrániť hrdzu zo všetkých oceľových súčiastiek. Nabudúce to skúsim aj s kyselinou citrónovou, pretože chcem, aby boli dokonale lesklé. A vyskúšam aj farbenie na modro. lorch, dodatočne som zistil, že hodiny nie sú až tak staré. Boli vyrobené začiatkom roku 1910. Zrejme si vychádzal z toho, že boli vyrobené vo Freiburgu (teraz Swiebodzice). Tieto sú z Broumova a okrem toho tyčový gong bol patentovaný až v roku 1898. Ak má niekto záujem zistiť vek svojich hodín Gustav Becker, John Hubby to vie povedať veľmi presne. Špecializuje sa na ne. Haslermetra, chápem tvoje obavy a ďakujem za fandovstvo. Ubezpečujem ťa, že k hodinám mám patričnú úctu. Pre mňa to nie je len zberateľský kúsok kúpený niekde na burze. Je to vec, ktorá ma spája s ľudmi, ktorí tu už nie sú, a preto majú pre mňa nesmiernu hodnotu. Inak by som sa do toho vôbec nepúšťal. Nechcem a nikdy ani nebudem amatérsky hodinár. Chcem sa len naučiť dať týmto hodinám všetko čo potrebujú a odovzdať to mojim deťom, ak budú chcieť. Teraz viem, že sa to dá. Bimbác a islandan, vďaka za linky. Stránka Jardy Kučeru je veľmi nápaditá a pre mňa užitočná, hlavne čo sa týka ošetrovania skriniek od pendloviek.
Fill Odesláno 18. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 18. srpna 2010 Dobrý denVlastním pendlovky Gustav Becker stejně jako tady kolega Vlado1. delší dobu nešly. podle čísla na strojku by mohly být vyrobeny kolem roku 1885-1890 podle tabulky co jsem našel na internetu. http://www.clockguy.com/SiteRelated/SiteReferencePages/GustavBeckerHistory.html Sám nemám odvahu na to je čistit a učit se na nich. jen jsem se chtěl zeptat jestli někdo nezná dobrého hodináře v Olomouci, kterému mohu tyto hodiny svěřit. Tento týden zkusím zajít do hodinářství Strnad v Brně a pozeptat se, ale lepší by bylo hodinářství v Olomouci. Za případné odpovědi děkuji. Filip
Henry Odesláno 19. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2010 ... ale lepší by bylo hodinářství v Olomouci.... Takže...v Polské je zlatnictví, kde je v úterý, středu a ve čtvrtek hodinář v důchodu. Sympatický pán, byl velmi laskav a prodal mi seřízený a vyčištěný kalibr 68 na bastlení. Nové díly už neobědnává, jede ze starých zásob. Podle řeči se v poslední době pro radost dal na pendlovky. Tady mapa A pak jsem ještě byl u Alfreda Dittricha ve Dvorské. I když ten je nabručený a nerudný. Ale s prací spokojenost. Hned vedle má hodinářství jeho brácha, ten pro mě ale nic nedělal, tam jsem byl jen na rozumy, když byl Alfred pryč.
Fill Odesláno 19. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2010 Takže...v Polské je zlatnictví, kde je v úterý, středu a ve čtvrtek hodinář v důchodu. Sympatický pán, byl velmi laskav a prodal mi seřízený a vyčištěný kalibr 68 na bastlení. Nové díly už neobědnává, jede ze starých zásob. Podle řeči se v poslední době pro radost dal na pendlovky. Tady mapa A pak jsem ještě byl u Alfreda Dittricha ve Dvorské. I když ten je nabručený a nerudný. Ale s prací spokojenost. Hned vedle má hodinářství jeho brácha, ten pro mě ale nic nedělal, tam jsem byl jen na rozumy, když byl Alfred pryč. Díky moc za informace Já jsem dostlal i telefon na Alfreda Dittricha, ale když jsem mu volal tento týden tak jsem zjistil, že linka byla zrušená a tak jsem si myslel, že s opravami skončil. jinak mi bylo řečeno, že když hodiny opraví tak prý chodí přímo na místo, kde je chcete mít a finálně je ustaví. ještě jsem se zastavil dnes v Brně v hodinářství Strnad. Hodiny by mně oprvili a udělali by i opravu bedny. takže by to bylo komplet.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se