Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdarte,

koupil jsem od Kampmanna Strely s kalibrem 3133 a chtěl jsem se zeptat na pár detailů někoho tady, kdo má hodinky se stejným kalibrem. Všiml jsem si, že mimostředná vteřinovka se chvílemi jakoby zadrhne na zlomek vteřinky, jindy zas třeba poskočí, je to sotva znatelné, ale vidět to jde. Tak jsem to zkouknul skrz prosklené dýnko, hodím obrázek a popíšu, co se tam děje:

post-6932-1242245607.jpg

na kolečku označeném zelenou šipkou je, pokud se nepletu, nasazená vteřinovka, tam je ten "skákavý" pohyb znatelný minimálně, stejně jako na ručce, ale kolečko označené červenou šipkou se otáčí naprosto zmateně, poskakuje jak blbé. Jsou zelené a červené kolečko při vypnutých stopkách v záběru? Na pohled se mi zdá, že ano, ale to by se potom zmateně otáčely obě. Při zapnutí stopek se červené kolečko vloží mezi zelené a modré, na kterém je vteřinovka stopek, na které nějaké hopsání vidět není, což taky dobře nechápu.

Můžete někdo mrknout na svůj strojek a popsat, jak jede Vám? Je tohle normální a je to výsada ruských hodinek, nebo je někde chyba?

díky za reakce

Odesláno

Tohle je v pořádku. Zelené kolečko je na náhonu malé vteřinovky. Je v trvalém záběru. Červené je pokud nejdou stopky mimo záběř modrého a jen v záběru zeleného. V ozubení je vůle. Respektive IMHO musí být vůle. Při zapínání stopek se červené defacto odvaluje po zeleném až se dostane do záběru s modrým (všimni si velikosti ozubení modrého). Kdyby v uložení zelené-červené nebyla vůle, pak by při přiklopení červeného "natvrdo" k modrému mohlo dojít k poškození ozubení (zub na zub).

Červené při vypnutých stopkách skáče jak skáče, protože dostává impulsy od sekundového kola (6x za vteřinu), není ničím bržděno a má vůli v ozubení. Mě se tedy otáčí skákavě, ale trvale.

Doporučuji se podívat pod lupou.

Odesláno

OK, nebudu řešit. jinak se zdá, že běží jak mají. Jen mě štve, že jsem si všiml toho, že vteřinovka semtam zadrhne a poskočí, teď se na to soustředím pokaždé, když se dívám na hodinky :-)

Odesláno (upraveno)

Mě moje jedou výborně.

Podle tvého přesného popisu se mi to zdá v normě. Jestli jinak všechno funguje, jak má, tak bych se do toho nevrtal.

Rozhodně to není chyba strojku, ale případně pouze nastavení vůlí mezi kolečky. Kdyby jsi se do toho chtěl přece jen vrtat, tak bych se snažil vymezit vůli mezi červeným a zeleným kolečkem, aby byl jeho chod co nejplynulejší. K tomu slouží vymezovací šroub, který je přesně pod špičkou zelený šipky. Takový šrouby jsou tam celkem 4 a v nich to všechno vězí.

Plno lidí si stěžovalo, že jim při spuštění stopek poskočí čítač minut o 1min. dopředu. To je taky seřízením.

Upraveno uživatelem Jerryl
Odesláno (upraveno)

stopky se zdají v pohodě, nevšiml jsem si žádné abnormality. Četl jsem tu i někde, že vteřinovka stopek po několikanásobném spuštění bez nulování skočí třeba o dvě veřiny, ale nic takového jsem nezpozoroval. To občasné zadrhnutí malé vteřinovky je asi dané tou vůlí mezi zeleným a červeným, kdy občas, jak to červené odskočí víc, tak přibrzdí vteřinovku, ale říkám, je to přehlédnutelná "vada". Možná by se to chovalo uplně perfektně, kdyby červené kolečko bylo jen mírně bržděné, aby tam nevznikaly ty rázy, ale ne zas moc, aby to nebránilo hladkému zapadnutí do kola vteřinovky stopek. Asi napíšu do Poljotu zlepšovák :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem tarmi
Odesláno
Moje hodinky to taky dělaly. Tak jsem je dal hodináři a už to nedělají. :)

Tady je potřeba kontroly nejen záběru radiálního,ale i axiálního(kola musí být v jedné rovině včetně centrálního sek.kola).V případě velkých axiálních vůlí, přenos pohybu se děje po krajích zubů a za příhodných okolností dojde k vypadnutí ze záběru a jakoby k zaklínění, které hnací energie dokáže (většinou)překonat-a to se může projevit poskočením mimostředné sekundovky.Problém jsem řešil posunutím kamene(růžová šipka).

post-2877-1242299399.jpg

Omluvte prosím kvalitu nákresu.

post-2877-1242300310.jpg

Odesláno
imho to chce hodinare... tenhle kalibr ma (myslim) 4 staveci srouby a poradne je seridit muze byt orisek...

Novější 3133 mají 5 a starší 6 seřizovacích excentrů.A radím nešahat na ně.

post-2877-1242301443.jpg

Pro srovnání Valjoux 7730,z něhož 3133 vychází,má jen 4 excentry.

post-2877-1242301947.jpg

Odesláno

je to v normě, říkám, je to sotva postřehnutelné, já holt všechno vidím a všechno slyším. Za den +2s, neřeším. Šmitec. Odpovědi se mi dostalo, já se rozhoduji neřešit. Díky

Odesláno
je to v normě, říkám, je to sotva postřehnutelné, já holt všechno vidím a všechno slyším. Za den +2s, neřeším. Šmitec. Odpovědi se mi dostalo, já se rozhoduji neřešit. Díky

Ten samej problém u Poljot Blue Angels - opraveno během necelých 30 minutek v podchodu za Světozorem... Stálo mě to ani ne 100.. :smile_anim:

• Po roku...
Odesláno

Mě moje jedou výborně.

Podle tvého přesného popisu se mi to zdá v normě. Jestli jinak všechno funguje, jak má, tak bych se do toho nevrtal.

Rozhodně to není chyba strojku, ale případně pouze nastavení vůlí mezi kolečky. Kdyby jsi se do toho chtěl přece jen vrtat, tak bych se snažil vymezit vůli mezi červeným a zeleným kolečkem, aby byl jeho chod co nejplynulejší. K tomu slouží vymezovací šroub, který je přesně pod špičkou zelený šipky. Takový šrouby jsou tam celkem 4 a v nich to všechno vězí.

Plno lidí si stěžovalo, že jim při spuštění stopek poskočí čítač minut o 1min. dopředu. To je taky seřízením.

Já bych se chtěl právě zeptat na to poskočení čítače o jednu minutu. Zaujali mě Sturmanskie a tak jsem hledal různá videa abych si udělal lepší představu a

na tomto videu ihned po zapnutí chronografu poskočí čítač o jednu minutu dopředu. Což by mě teda docela štvalo. Tak se chci zeptat jestli je to častá závada?
Odesláno

. ihned po zapnutí chronografu poskočí čítač o jednu minutu dopředu. Což by mě teda docela štvalo. Tak se chci zeptat jestli je to častá závada?

na druhou stranu tak uplně nelogické měření to není - prostě která běží minuta, to ručička ukazuje - ono první minuta je první minuta a začíná hned od nuly!! Třeba je to praktické. Někde..?

Odesláno

na druhou stranu tak uplně nelogické měření to není - prostě která běží minuta, to ručička ukazuje - ono první minuta je první minuta a začíná hned od nuly!! Třeba je to praktické. Někde..?

To je fakt no, ale já jsem ten chronograf chtěl využívat při práci pro měření krátkých časových úsěků třeba půl minuty nebo čtvrt minuty, a todle by mě právě mátlo. Jako že bych si to neuvědomil a myslel bych si, že už uběhla minuta a půl místo 30 sekund. No beztak to nic nemění na tom že se mi ty poljoty líbí :smile_anim:
Odesláno (upraveno)

K poskočení čítače minut.

chci upozornit, že debady o tom, jestli je logické, aby čítač minut po spuštění poskočil o minutu, vůbec nejsou na místě.

Čítač se má posunout na první dílek až po uběhnutí 1. minuty. Pokud je to jinak, tak to není správně, ale není to závada strojku, nýbrž jenom špatné nastavení. Jak moc se to vyskytuje nevím, ale na foru jsem se s tím setkal vícekrát a osobně taky. I u nových hodinek.

Já jsem to odstranil sám, ale jak, to se mě neptejte. Bylo to asi před dvěmi lety systém pokus omyl.

Hlavní je to dělat pod lupou, aby byly dobře vymezeny vůle v soukolí. Ani málo, ani moc.

Upraveno uživatelem Jerryl
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Strojček je kópia švajčiarskeho stroja Landeron. Tento problém s posunom minutovky pri zapnutí stopiek som vyriešil a popísal na fore "vintage chronographe suisse" Príčínou je vadná funkcia aretácie minútového kolieska z dôvodu zoslabenia aretačnej západky, alebo jej zlomenia pri pokuse nulovať ručičku pri zapnutých stopkách.

post-14366-064122900 1301950650.jpg

Odesláno (upraveno)

Strojček je kópia švajčiarskeho stroja Landeron. Tento problém s posunom minutovky pri zapnutí stopiek som vyriešil a popísal na fore "vintage chronographe suisse" Príčínou je vadná funkcia aretácie minútového kolieska z dôvodu zoslabenia aretačnej západky, alebo jej zlomenia pri pokuse nulovať ručičku pri zapnutých stopkách.

Upresňujem, že v mojom prípade chýbala celá západka, takže som ju vyrobil a nastavil. Samozrejme, že príčin môže byť viac, tak ako je to tu už popísané.

Ak nie sú zuby koliesok, alebo aretačnej západky v jednej rovine, samozrejme, že to nemôže fungovať

Upraveno uživatelem Jafurak

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...