Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Ono ked sa na to uprimne pozrieme obluba leteckych hodiniek, bund, popripade vsetkeho co s tym suvisi je dana aj tym ze v kazdom z nas drieme maly chalan co mozno kedysi chcel byt pajlot, a osud mu to nedoprial, takze si to priblizujeme aspon touto formou :-)

Sam to poznam, drzalo ma to docela dlho, dokonca mam za sebou aj VSDS-PELD. A ked si spomeniem na spoluziakov co lietali, v prvych rocnikoch, ked ten nalet bol minimalny ... hlavne vtedy bolo uz zdialky vidiet ze ide pilot :-)...bunda a hodinky boli zaklad. Ako cas isiel a nalet rastol, vacsinu to preslo. Inak povedane cim viac poznavacych znakov tym mensi pilot !!! :-)

Upraveno uživatelem Chinasky
  • Odpovědi 80
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Falosne vlastenectvo v sucasnosti neviem posudit. Myslim ze v ramci firmy PRIM mame byt na co hrdi aj v CR aj v SR, lebo tie hodky (SPORTY) i ked sa to teraz uz nezda vznikali este za Ceskoslovenska. Len ked si tak na to spominam mat PRIMKY nebola za sociku ziadna slava, na vrchole boli vtedy skor hocijake digi z kapitalistickej cudziny. Ale to bolo vzhldom na dobu pochopitelne, par rokov po revolucii sa ukazalo ze sme neboli vo vsetkom az take trubky. Mal som vtedy SPORTY II a bol som asi jeden v rocniku, u nas na Slovensku to jednoducho vedelo pozitivne zhodnotit menej ludi ako u Vas. A tak je tomu aj teraz. Lenze teraz je to pochopitelnejsie PRIM je zahranicna znacka.

Odesláno

Já jsem tyhle letecký viděl prvně u táty, kterej je koupil v hospodě za ňákýho toho pěnivce. Chodí tam i jeden chlápek kterej je (nebo snad býval) pilot u ČSA a nějak radostně se k nim hlásil, když je u táty viděl. Tak nevím, jestli je znal od ČSA nebo předtím byl pilot u ČSLA. Ale z toho, co táta říkal jsem pochopil, že to byly hodinky docela legendární. Zkusím zjistit víc (i když do hospody já nerad ;-))...

• po měsících...
Odesláno

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli je pouzdro leteckých primek rozměrově shodné s pouzdrem Prim Sport 2. Hodinky jsem nikdy v reálu na ruce neměl, takže si nedokážu udělat správný úsudek. Odhaduji, že pouzdro musí být o trochu větší, protože v původních sportech 2 byl strojek cal. 68 a v leteckých primkách je automatický strojek. Díky za odpovědi.

• po 5 týdnech...
Odesláno

I strojek je větší, ale to řeší jiné rozměry rámu(mezikruží mezi pouzdrem a strojkem) strojku. Řešilo se to v přestavbě PS1 na automat.

Mne spíš zajímá jiná otázka - jak je možné, že se podle oficiální stránky Eltonu vyrobily 3000 kusů leteckých primek v roce 1977 se strojkem kalibru 96, který se začal vyrábět až v roce 1978? To je možná rébus pro Accutrona nebo někoho jiného znalého.

Odesláno
I strojek je větší, ale to řeší jiné rozměry rámu(mezikruží mezi pouzdrem a strojkem) strojku. Řešilo se to v přestavbě PS1 na automat.

Mne spíš zajímá jiná otázka - jak je možné, že se podle oficiální stránky Eltonu vyrobily 3000 kusů leteckých primek v roce 1977 se strojkem kalibru 96, který se začal vyrábět až v roce 1978? To je možná rébus pro Accutrona nebo někoho jiného znalého.

Řešení tohoto rébusu je pro někoho jiného. Já totiž netuším kdo a jak k tomuto číslu a roku došel.

Odesláno
Řešení tohoto rébusu je pro někoho jiného. Já totiž netuším kdo a jak k tomuto číslu a roku došel.

Každopádně díky. On to bude asi jen administrativní bordel v datech uvedení těch kalibrů na trh. Těm údajům o vojenské zakázce celkem věřím.

Odesláno

Měl jsem letecké sporty v.č. 1268, již prodány před ca. rokem někam k Přerovu. Kupoval jsem je od jednoho slováka z Prešova v roce 2001 který je měl dle jeho sdělení "zo základně". V Prešově jsou myslím Migy? Byli a asi i jsou pořád jako nové. Tož tak chalani. A netehejte mi tu politiku plís neradbych chytil nějaký bordel pod dýnko :thumbsdown_anim:

Odesláno

pokiaľ mám informácie od echt pilota teraz bývajúcho V Banskej Bystrici / blízko je Zvolen i letisko Sliač / protivzdušná obrana štátu, vojenskí piloti nemali radi nové prim automat letecké: " pre ich nepresnosť a veľkosť " pokiaľ sa dalo zotrvávali u SVISS do posledných chvíl a keď sa dalo tak si svoje Lemaninie..... odkúpli ako suvenýr.

Odesláno (upraveno)
pokiaľ mám informácie od echt pilota teraz bývajúcho V Banskej Bystrici / blízko je Zvolen i letisko Sliač / protivzdušná obrana štátu, vojenskí piloti nemali radi nové prim automat letecké: " pre ich nepresnosť a veľkosť " pokiaľ sa dalo zotrvávali u SVISS do posledných chvíl a keď sa dalo tak si svoje Lemaninie..... odkúpli ako suvenýr.

Dík za info :) Nedaly se třeba sehnat/vyšmelit sovětské hodinky? Myslím od spřátelených sovětských letců či vojáků.

Upraveno uživatelem Biges
Odesláno

Ano, letecké Prim nadzvukoví stíhači opravdu používali. Mám jedny po strýci, který létal u armády, převážně na Mig-23. Hodinky se do "civilu" dostaly tak, že byly vyřazeny (stejně jako ostatní výstroj, co měli piloti zrovna na sobě) po katapultáži z Mig-23U, patřícího k 41. stíhací letce Čáslav, v roce 1998. Nevím proč, asi na to byl nějaký předpis... Hodinky přežily katapultáž v naprosto funkčním stavu :D Ještě ke spekulacím o počtu kusů hodinek přidělených armádě: tyto mají na dýnku vyražené číslo 2508...

Odesláno
Ano, letecké Prim nadzvukoví stíhači opravdu používali. Mám jedny po strýci, který létal u armády, převážně na Mig-23. Hodinky se do "civilu" dostaly tak, že byly vyřazeny (stejně jako ostatní výstroj, co měli piloti zrovna na sobě) po katapultáži z Mig-23U, patřícího k 41. stíhací letce Čáslav, v roce 1998. Nevím proč, asi na to byl nějaký předpis... Hodinky přežily katapultáž v naprosto funkčním stavu :D Ještě ke spekulacím o počtu kusů hodinek přidělených armádě: tyto mají na dýnku vyražené číslo 2508...

Hmmm... a ten Mig to přežil? :)

Trochu drahý způsob, jak přijít k hodinkám ;)

Odesláno (upraveno)

Další rozumné vysvětlení, jak se dostaly ven. Dle mého názoru jich je mezi námi hodně proto, že je v AČR nepořádek a každý si z kasárna může odnést cokoliv. Stejně je logické, že je vyřazovaly. Přeci nebudou dnešní piloti používat takhle staré hodinky. Nevím co používají piloti dnes, ale určitě to bude o 100% lepší než letecké primky.

Upraveno uživatelem Flavamatic
Návštěvník Tada
Odesláno
Další rozumné vysvětlení, jak se dostaly ven. Dle mého názoru jich je mezi námi hodně proto, že je v AČR nepořádek a každý si z kasárna může odnést cokoliv. Stejně je logické, že je vyřazovaly. Přeci nebudou dnešní piloti používat takhle staré hodinky. Nevím co používají piloti dnes, ale určitě to bude o 100% lepší než letecké primky.

Askania :) s Valjoux 7750

Odesláno
Hmmm... a ten Mig to přežil? :)

Trochu drahý způsob, jak přijít k hodinkám ;)

Mig bohužel ne :sad01_anim: Hlavně že piloti jo :D Z trosek na zemi pak prý ještě někdo odcizil vystřelovací sedačku :)

Odesláno

Zase v jakém stavu ty hodinky po pár letech služby mohly být? Luneta v tahu, stopy potu na chromu, sem tam nějaké to otlučení, kalibr taky nepatří zrovna k nejodolnějším... Nedostávali pak prostě nějaké quartzy?

Mig bohužel ne :sad01_anim: Hlavně že piloti jo :D Z trosek na zemi pak prý ještě někdo odcizil vystřelovací sedačku :)

Lidi všechno ukradnou.

A stejně nám ten Mig nechybí :)

Odesláno

To poněkud staví na hlavu oficiální stránku pim. To je otázka pro někoho, kdo má přístup k původní dokumentaci. Nemohla být třeba nějaká doobjednávka od armády?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...