Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Chtel bych se zeptat, jestli nevite jake otacky jsou nejvhodnejsi pro jaky typ kalibru. Jestli proti smeru nebo ve smeru. Kolik otacek za den apod. Nemohli by jste postnout pripadne nejaky link, kde se to da docist. Bohuzel jsem to tady na foru nenasel.

Hlavne me zajima ETA 2824-2, caliber Breitling a caliber Omega SMP.

Upraveno uživatelem Varadero
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Jakožto bývalý fyzik jsem přesvědčen, že bez ohledu na to, kterým směrem se hodinky skutečně natahují, by měly během dne vykonat stejný počet otáček oběma směry.

Vysvětlení:

V klidu setrvačka osciluje na obě strany symetricky. Pokud přidáte další rotační pohyb celé soustavy spojené s hodinkami, musí hodinky při točení nutně kulhat na jednu stranu. Jednak to bude patrně mít vliv na přesnost chodu, jednak by jednostranné zatížení mohlo po dlouhé době způsobit deformaci vlásku, takže by pak hodinky mohly kulhat trvale. Rotací střídavě na obě strany se pak aspoň ten druhý vliv odstraní.

Toto je čistě teoretická úvaha, třeba se mi hodináři vysmějí, že tento vliv nestojí za řeč. Ale věřím tomu, že chod hodinek v reálném provozu a na winderu se bude trochu lišit.

Odesláno

A ještě doplnění: otáčky by samozřejmě měly být co nejmenší, aby se minimalizovalo silové působení na vlásek a celé krokové ústrojí. Těch 600 - 900 otáček denně (x2 u jednosměrného nátahu) dává průměrně max. 1,25 otáčky za minutu, takže není nutno dělat z hodinek vrtuli.

• po měsících...
Odesláno

Watchwinder, který mám (dárek), točí max 1000 otáček za den, ale rychlost otáčení je 7,5 otáček za minutu - funguje tak, že chvíli točí a delší chvíli stojí... Je to tak i u jiných nebo jsou i takové, které točí sice pomalu ale stále?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...