Přejít na obsah

Čínské strojky a hodinky

Doporučené příspěvky

Zdravím,

jak tak koukám, hodně se tu mluví o čínských strojcích a čínských hodinkách. Nicméně v Číně dnes vyrábí kde kdo, takže mne napadá, nakolik jsou vlastně uvedené výrobky "čínské"? I s těmi konotacemi, které tu nenápadně vyčuhují, jako že je to levný šmejd a vyrábějí to "pingpongové" a jiné výrazy adekvátní tomu, jak se zase o Češích vyjadřují naši západní sousedé.

Hodinky jistě vyrábějí Číňané, nicméně na jakých strojích, z kde vyrobených součástek, s jakým kapitálem, know-how, management, a systémem kontroly kvality? Může někdo zmínit, kolik významných hodinářských firem si vlastně nechává hodinky vyrábět v Číně či okolních zemích. Stačí odborný odhad.

Například já mám monitor NEC 2690 a je na něm napsáno "Made in China", nicméně prakticky totožné monitory se vyrábějí i v Evropě (měly by se lišit o transformátor a speciální firmware nastavení), jen se dovezou díly a tady se to smontuje: "Made in EU", a ja to!

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za sebe: když odhlédnu od levné produkce, která má katastrofickou kvalitu (proto je levná, že...), tak já vidím čínský problém v první řadě ve flagrantním porušování cizího duševního vlastnictví, tedy v masové produkci fejků. Na druhou stranu jich jsou dvě miliardy a kromě výše uvedených šmejdů a fejků dělají i zajímavé věci, byť u nás neznámé.

Z čínské produkce začíná býti brána na milost firma Seagull, jejíž strojky používá Timefactors a řada dalších.

Stroje si klidně nakoupí, když můžou sponzorovat USA, mají i na těch pár mašin.

Odkaz ke komentáři

no, cinanu nejsou dve miliardy, ale zhruba 1.2 miliardy.

strojky seagull pouziva treba timex (coz neni ovsem nic moc). porusovani prav, to se samozrejme deje... ale cinani se otrkali a zacinaji to valit ven pod svym jmenem... viz Parnis apod. pouzij funkci "hledani", probira se to tady skoro kazdy mesic.

Odkaz ke komentáři

Díky za odopovědi. Moje otázka spíše směřovala na to, jestli nevíte, jaký kapitál většinou stojí za výrobou čínských strojků, ale tak tohle je už asi specializovanější znalost. Pokud by mně to jó zojímalo, zkusím hodit dotaz na thewatchforum.

Odkaz ke komentáři

Díky za odopovědi. Moje otázka spíše směřovala na to, jestli nevíte, jaký kapitál většinou stojí za výrobou čínských strojků, ale tak tohle je už asi specializovanější znalost. Pokud by mně to jó zojímalo, zkusím hodit dotaz na thewatchforum.

Myslíme si, že za výrobou čínských sračkových hodinek stojí čínský kapitál a že opravdu kvalitní firmy v Číně vyrábět nic nenechávají. :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

To máte jako se vším. Je však velký rozdíl v tom, zda si zboží v Číně objedná renomovaná značka včetně požadavků na výrobní postup a dělá si výstupní kontrolu. To si pak leccos koupíte a někde uvnitř najdete Made in China, aniž byste to předem tušili. Ale v tomto případě to nemusí být nutně špatné. No a zcela jiná úroveň je to, co si Číňani vyrábějí podle vlastních pravidel a tlačí při tom výrobní náklady co nejníž. V hodinářském oboru přehled nemám, neumím odhadnout jaký podíl komponentů je v vyráběn v Číně, odhaduji, že by to nemuselo být tolik jako v jiných oborech.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...