Quido Morava Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 uvidím, co se stane dál - v sedm ráno jsem je dal na ruku, momentální odchylka je nyní, tj. za 12 hodin, už +28 sekund; budu je teď zase pár dní nosit na ruce a uvidíme, jestli je to opravdu jen tím winderem...jo jo, to alibi s důvodem se podívat na cifr a pohrát si se štelováním mne taky napadlo
blackhead Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 fakt jo?!? no ale žádné jiné mi tohle na winderu nedělají... to mi hlava nebere (no ale je pravda, že prý předtím nikdy na winderu nebyly) Me to delaji taky jen samuraje, nevim cim to je, asi nejsou urcene do winderu a maji se nosit kazdy den .
Quido Morava Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 že by se kalibru 7S35 na winderu nelíbilo...?přitom druhé pětky s kal. 7S25 jsou na stejném winderu v pohodě a točí si trvale svých -7s/den takže další info: přes noc ležely na stolku a udělaly celkem za 24 hodin bez 2 vteřin +1 minutu... v 7 hod. ráno jsem je zase seřídil; teď v 9 hodin, čili za 2 hodiny na ruce mají +5 sekund...no uvidíme
Návštěvník eleven Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Nebude tam slepený vlásek? Jestli jo, tak ti to hodinář snadno opraví.
Quido Morava Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Nebude tam slepený vlásek? Jestli jo, tak ti to hodinář snadno opraví. já nevím, možná jo - mohl toto zapříčinit winder, nebo by to byla souhra náhod...? než jsem ho dal na winder, dělaly -7sek. denně
323GT Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 já nevím, možná jo - mohl toto zapříčinit winder, nebo by to byla souhra náhod...? než jsem ho dal na winder, dělaly -7sek. denně Pokud se bude jednat o slepený vlásek, tak za to winder s největší pravděpodobností nemůže. Vlásek se může slepit při nějakém větším otřesu, při pádu atd.
323GT Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Teď mě napadla jedna věc. Tyto strojky mají poměrně často problém s pohybem rotoru ve winderu. Nemůže se stát, že winder drží hodinky pouze na minimálním nátahu, protože při větším natažení už se rotor s pohybem hodinek neotáčí, díky nutnosti překonání většího odporu pérovníku? Při minimálním natažení by mi to zrychlování strojku přišlo celkem reálné...
Quido Morava Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Teď mě napadla jedna věc. Tyto strojky mají poměrně často problém s pohybem rotoru ve winderu. Nemůže se stát, že winder drží hodinky pouze na minimálním nátahu, protože při větším natažení už se rotor s pohybem hodinek neotáčí, díky nutnosti překonání většího odporu pérovníku? Při minimálním natažení by mi to zrychlování strojku přišlo celkem reálné... tohle jsem teď nějak nepochopil... řekněme tedy, že winder zrychlení nazavinil - mně se to taky nezdá, spíše bych řekl, že může winder nedostatečně natahovat a očekával bych zpomalení... takže, když celou delší dobu před touto událostí byly hodinky převážně na ruce a měli víceméně permanentní odchylku -7sek. a teď se najednou zrychlily, a to výrazně na + 60 až +90 sek./ den, má to být způsobeno malým nátahem? anebo je pravděpodobnější zrychlení strojku způsobené slepením vlásku?
323GT Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Tak jedna věc je možné slepení vlásku a to si myslím, že k tomu ve winderu dojít nemohlo. Druhá možnost je nedostatečný nátah. Ono to možná zní divně, ale spousta strojků jde při minimálním nátahu ryhleji. Do soukolí se od pérovníku přenáší menší síla, tím je tedy menší popud pro setrvačku, která má potom menší amplitudu. Jednotlivé půlkmity tedy dělá rychleji...
Quido Morava Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Tak jedna věc je možné slepení vlásku a to si myslím, že k tomu ve winderu dojít nemohlo. Druhá možnost je nedostatečný nátah. Ono to možná zní divně, ale spousta strojků jde při minimálním nátahu ryhleji. Do soukolí se od pérovníku přenáší menší síla, tím je tedy menší popud pro setrvačku, která má potom menší amplitudu. Jednotlivé půlkmity tedy dělá rychleji... k tomu winderu souhlas... aha - tak jak větší nátah zjistit či zajistit, mám to zase dva dny na rucce - 7S35 nemá možnost ručního nátahu
323GT Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Tak víš co, tohle je ode mě stejně jenom takové teoretizování, které to nevyřeší. Návštěvě hodináře se v tomto případě stejně asi nevyhneš, tak bych to udělal co nejdříve.Bez možnosti ručního nátahu se toho stejně doma moc ověřit nedá...
Návštěvník eleven Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Jak to tak čtu, tak se spíš přikláním k tomu slepenému vlásku ,nebo nějaké uvolněné nečistotě uvnitř, která by nějak způsobila jeho menší pružnost. Ale jinak tomu až tak moc nerozumím.. BTW, po dvou dnech nošení by snad měly být natažený dostatečně, ne? Když mně přišly moje první automaty, tak mi vrtalo hlavou, jak to že nejdou, když stejně cestovaly poštou ze světa a já je ještě nesl z pošty. Vždycky po chvilce se zastavily (po rozbalení). Tak jsem s nima podle návodu párkrát máchnul a od té doby mi jdou furt do teď.Co se přesnosti týče, a toho jak to je s tím předbíháním při nenatažení, tak ty moje se zpožďují při nošení, a malinko to doženou, když je mám v práci ve skříni a ne na ruce. Takže o víkendech se mi jakoby zpožďují víc, protože je nosím nepřetržitě. Ale tam bude spíš faktor menšího tření v poloze na dýnku.
Quido Morava Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 včera jsem nevěděl která bije - dneska, když se nic nezměnilo, tak se taky přikláním k tomu vlásku - sice si nejsem vědom, že bych s nima někde praštil, ale příčin může být více...počkám ještě do zítřka a pak jdu k hodináři; tomu winderu bych asi takovou moc už nepřičítal.... pánové, díky za účast a názory... třeba ta rozprava někomu dalšímu v budoucnu k něčemu bude
323GT Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Pak dej případně zprávu, jak to dopadlo, prosím. Docela by mě to zajímalo...
blackhead Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Ja mam v SBDA001 7S25 a taky mi to na winderu blbne, no zkusim to otestovat jak jen to bude mozne o kolik se znepresni den/winder a den/ruka.
Návštěvník eleven Odesláno 4. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 4. dubna 2012 Ještě mě napadá, jestli náhodou nemáš ten vrtič nekde vedle repráků nebo tak něco.. Jestli v tom nemůže mít prsty nějakej magnetismus. Nebo mobil etc..
323GT Odesláno 5. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2012 no, mobil těžko.... No pozor, taková Wi-Fi může ovlivňovat přesnost chodu strojku. Tuto informaci nemám ze své hlavy, ale ze servisu od Dušáka. A podobný "elektrosmog", jaký produkuje Wi-Fi, bude produkovat také mobilní telefon. Ale dle Tebou popisovaného chování strojku nebude tento případ.
Quido Morava Odesláno 5. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2012 (upraveno) No pozor, taková Wi-Fi může ovlivňovat přesnost chodu strojku. Tuto informaci nemám ze své hlavy, ale ze servisu od Dušáka. A podobný "elektrosmog", jaký produkuje Wi-Fi, bude produkovat také mobilní telefon. Ale dle Tebou popisovaného chování strojku nebude tento případ. hele - zcela vážně, ze ze základní znalosti fyziky a obohacen informacemi např. ze zdejšího vlákna je jasné, že vliv mobilů, Wi-Fi a podobných současných vlnotvorných technologií na mechanické hodinky je minimální až zanedbatelbný - leda, a to zcela teoreticky, že by třeba hodinky trvale několik dní až týdnů, ležely třeba na Wi_fi routeru přímo mezi anténami beze změny polohy, tak snad možná by to nějaký vliv mělo... trochu jiná věc jsou repráky, ale taky by to muselo být velmi blízko, nebo by winder musel být postaven přímo na reprobednách v mém případě to na 99,9% nebude ani winderem ani magnetizmem, ale něco v hodinkách, nějaká špinka, slepený vlásek (ale u toho si zase myslím, že by ta odchylka byla větší), nebo něco jiného... už jsou u hodináře a zítra bude jasno a jak jsem uvedl, bylo mi už divné, že kalibr 7S25 to nerozhodí a kalibr 7S35 ano - jsou téměř stejné... tady kolega černáhlava píše, že mu winder rozhodil kalibr 7S25, tak by to chtělo vyzkoušet i jiné kalibry na tom jeho winderu... věřím tomu, že winder může mít vliv na mírnou změnu odchylky a spíše na nedotahování strojku... Edit: oprava překlepů Upraveno 5. dubna 2012 uživatelem Quido Morava
323GT Odesláno 5. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 5. dubna 2012 Jak jsem psal, dle mě se to netýká Tvého případu a napsal jsem to jen pro zajímavost, že mi to bylo řečeno v Dušákovic servisu. Je to tři týdny, co jsem tam byl. Demagnetovali a dolaďovali mi Breitling Avenger Seawolf. To lehké zmagnetování prý mohlo být způsobeno právě třeba tou Wi-Fi, mi bylo řečeno. Každopádně hodinky před tím dělali -11s/den, po zásahu +4s/3 týdny - takže práci odvedli pěknou. Pořád jsem zvědavý, co hodinář zjistí.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se