Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím všechny.

Rád bych požádal o pomoc pro mé kapesní hodinky Enigma. Dle pánů hodinářů v Olomouci, na Vsetíně, v Hlinsku v Čechách, v Praze.... je něco s cylindrem, který na skladě nemají. Počítám, že pohlavní pokrývku na mysli neměli. Prý mám hledat dál, někdo to možná v šuplíčku má. Pokud by snad někdo věděl, budu mu vděčen.

A kdyby snad někdo chtěl namítnout, že takové se dají koupit za 500,-.....

Bylo nebylo, v jednom baráku bylo pro obývání upraveno jen spodní patro. Horní patro zůstalo neomítnuto a byla v něm truhlářská dílna. Pan truhlář chodil kolem ponku v modré zástěře a vyráběl stoličky, poličky a skříně pro početnou rodinu. Nezapomínal přitom přitom dávat cenné rady vnukovi, který mlátil do dřeva a hřebíků, tupil hoblíky a dláta, a myslel si, že je nejchytřejší. Čas od času pan truhlář položil nářadí a šel ke stěně, na které byl pověšen kus molitanu a na něm kapesní hodinky. Vždycky si otřel ruce, vzal je a otevřel... Dnové pana truhláře byly sečteny, v dílně začal hospodařit vnuk. Nosí stejnou zástěru, natahoval stejné hodinky a udivoval přesností, stejně jako jeho děd, s jakou se dostavoval na oběd...

Vnímavý čtenář jistě našel časovou disproporci v poslední větě. Když totiž autor tohoto článku přestavoval dílnu na normální pokoj, což znamenalo jej vyklidit, hodinky spadly na zem :crying_anim: Od té doby jsem je posílal po rodině a známých do všech koutů země a zkouším je uvést zpět k životu.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)

Ano, jestli ty na aukru mají opravdu stejný strojek a vypadá to že jo, tak to bude nejlevnější cesta k opravě.

Hodinky mají válečkový krok a právě duté hřídelce setrvačky, tomu válečku, se říká cylindr, teda jestli to říkám jako laik správně.

No a podle popisu hodinkám po pádu na zem ta hřídelka setrvačky rupla. Buď vejpůl, nebo ulítl čep. To je asi nejčastější závada kapesních hodinek, ta hřídelka ten pád prostě nevydrží. A náhradní hřídelky dnes už asi fakt bude mít jen málokdo.

EDIT: ještě doplním, že prasklý váleček nezbývá než dát celý nový, pokud upadne jeden z čepů, ty se dají vyměnit samostatně. Ovšem opět málokdo se do takových věcí dnes pustí. Jestli tedy budou strojky stejné, tak se použije celá setrvačka (a případné další potřebné věci) z těch druhých a hodinky by zase měly jít. To bude nejjednodušší a nejlevnější.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno
....

A náhradní hřídelky dnes už asi fakt bude mít jen málokdo.

...

V Olomouci se do nich jeden starší hodinář mrknul..."Jóóó pane, měl jste přijít před povodněmi, to jsem měl cylindrů plný šuplík..."

A jinak díky za popis problému, vlastně konstrukce. Zase jsem o něco chytřejší. Pokusím se koupit ty hodinky z aukra. Pak už by to měla být pro hodináře hračka.

Odesláno

Jak psali hoši, funkční Enigmy seženeš za vcelku dobrou cenu (toť jedna možnost), Mechano jistě poradí eventuelně zkus zkontaktovat DM hodinare (D.M.hodinar) ten má s repasemi kapesních hodinek též velké zkušenosti. (osobně vznesu dotaz na mého velezkušeného osobního hodináře)

P.S Za takový pád hodinek by si člověk rád i ublížil,vím o čem mluvím

• po 4 týdnech...
Odesláno

Takže jsem se stal šťastným majitelem vraku hodinek na aukru zakoupených. Vypadá to, že setrvačka atd. je v pořádku. Takže dnes jdu k hodináři. Pokud by někdo měl zájem o zbytek vraku, ozvěte se.

Přidávám fotky z aukra. Pokud to snad autorovi vadí, ať se mi ozve.

Odesláno

Ještě mě napadá, může se pouzdro z obecného kovu (oceli) čistit ultrazvukem? Je to ve vodní lázni, není tam nepezpečí koroze?

Proč se ptám...kolegyni zrovínka tenhle přístroj leží na stole a celá firma si sem nosí čistit řetázky a naušnice a prstýnky...

Dík za odpověď.

• po měsících...
Odesláno

Takže, čas pokročil, nezbývá než příběh dokončit...

Jak jsem níže předeslal, stal jsem se "štastným" majitelem vraku hodinek. Nezbývalo než jít k hodináři. Z olomoucké nabídky jsem si vybral Alfreda Dittricha, Dvorská 8. Přišel jsem tam, žena by provozovnu ohodnotila jako "zakouřenou špeluňku", všechno se to odehrává v jedné místrosti, hodinky si nikam nenosí a opravuje na místě. Říkám něco v tom smyslu, že mám hodinky s vadným cylindrem a že mám jiné, ze kterých může ten cylindr vzít. Otevřel oboje hodinky, mrkl do těch památečních, a polohlasně si mluvil pro sebe...hmmm cylindr je fakt pryč... Pak mrkl do těch "na ND"....ku..a, to bude mít jiný kmitočet...a tampony... A při tom se tvářil hodně nešťastně. Pokusil se mě ukecat, že to nemá cenu, že jsou vlastně bezcenné, ale já byl jak skála. No...přeháním. Stačilo říct, že jsou po dědovi. A že bych je chtěl vyčistit a vyleštit. Tak chvilku hleděl do jedněch, pak do druhých. "Pane, to bude drahé. To bude za 500,-. A nepočítejte, že půjdou přesně, tak +- 5 minut denně. A leštit se moc nemůžou, ať nejsou na mosaz." Takže jsme se rozloučili a já šel opět budovat soc...kapitalismus.

Zhruba za 14 dní, někdy v půlce listopadu, jsem se k němu vypravil znovu. Díval se na lístek, pak bylo vidět, jak mu došlo co vidí...zase ten polohlas, "...jo to jsou tyhle...". Otevřel skříň, hrábl do ní a v papírovém pytlíku vytáhl hodinky. Opět jsem si vyslechl přednášku, že nebudou přesné, a že neseděl kmitočet, jak si původně myslel.... a pak už mi je dal do ruky. 2x 3x jsem je natáhl korunkou, pak je vzal do dlaně a zakroužil s ní, aby setrvačka dostala impuls, a přiložil si je k uchu. Nádhera....TIKALY. Ještě jsem si vyptal kontakt na člověka, který mi udělá sklíčko, snad. Zaplatil jsem 800,- (300,- za utopené Zarje) a šel budovat...

Následovalo období natahování a sledování odchylek. Hodinky přitom ležely na ciferníku. Začínal jsem na +9 minutách/24h. Časem se odchylka ustálila na +4 minutách. Nastal čas hraní si s mikroregulací :) Poučil jsem se z učebnice hodinařiny od Sladkovkého. Abych to pochopil tak několikrát :) Dokonce jsem si stáhl prográmek Biburo, hodinky přitiskl k mikrofonu a sledoval "tikot". Když se zrchlily za den o 2 minuty, převedl jsem je do reálného provozu. Dostaly provázek s karabinkou a přes den místečko v hodinkové kapsičce riflí. Za týden + necelých 7 minut. Nádherný výsledek. Další regulaci neplánuju, neb se otepluje a vsadím se s kýmkoliv z vás o mé staré boty, že vlasek není z Nivaroxu :)

Bohužel jsem si teď v neděli uvědomil, že je nebudu moct nosit. Byl jsem na hřišti a v podrážce mi zůstalo bláto. Abych se ho zbavil, dupal jsem a skákal. Až za chvilku mi došlo, co že to mám v kapse. V duchu jsem si prošel co v týdnu dělám. Po schodech chodím stylem 2-2-4, tedy spíš skáču, denní dobíhání autobusu a tramvaje, dobíhání dvojčat... Když si představím, jak musí ta setrvačka trpět, raději si je budu brát jen když žádná taková aktivita nebude hrozit. Ještě ovšem musím pořešit sklíčko :-)

Odesláno

"Pokusil se mě ukecat, ale já byl jak skála" - jo, tohle je správná taktika, trvat si na svém. Jednou jsem zákazník, vím co chci a nenechám si do toho kecat. Tak to má být.

Jinak dobrý konec příběhu. Jen bych hodinkám místo primitivního provázku (fuj) pořídil nějaký pěkný dobový řetízek, jak to má být.

A rada na konec: Když chceš nosit 100 let staré hodinky, musíš se naučit sám chovat jako lidé před 100 lety. To znamená dělat všechno v poklidu, důstojně a rozvážně a hlavně - žádný spěch!

Odesláno
...

Jinak dobrý konec příběhu. Jen bych hodinkám místo primitivního provázku (fuj) pořídil nějaký pěkný dobový řetízek, jak to má být.

A rada na konec: Když chceš nosit 100 let staré hodinky, musíš se naučit sám chovat jako lidé před 100 lety. To znamená dělat všechno v poklidu, důstojně a rozvážně a hlavně - žádný spěch!

Taky jsem rád, že to takhle dopadlo. Hodinky ovšem poputují na stojánek, který ještě není vyroben. Představuju si desku tak 100x150, přidělanou lehce od kolmice na jinou desku. Barva, nějaká tmavší, snad ořech, aby vynikly. A samozřejmě nebudou na holém dřevě, pod to kůže, v rozích a po krajích přichycená cvoky, stříbrnými nebo černými, ještě nevím. Je jen otázka kdy se k tomu dostanu, neb to mám 100 km a když přijedu, je potřeba dělat kolem baráku a na zahradě. Je to úkol pro pětiletku :)

Řetízek samozřejmě mají, když jsem ho nosil, zdálo se mi, že dře o pouzdro. Zastrkával jsem jej do kapsy, abych nevypadal jak "ořetízkovaný pubescent". Proto jsem jej provizorně vyměnil.

Ta rada je fajn, ale bohužel to nepůjde. Když se mě lidi ptají, jak se mám, odpovídám, že rychle. Jasně, až děcka zestárnou nebudou mě potřebovat za zády, tak se vše zpomalí. Ale teď to ještě nejde.

Napadá mě....Chrudim...tam se narodila má žena a mám tam přízeň. Svět je malý :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...