Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Zdravím.

Rád bych se podělil o svou už starší zkušenost a třeba mi to teď, když jsem zalogován na chr. někdo více osvětlí.-)

Před deseti lety jsem chtěl hodinky signované "swis made", a protože, profesí fotograf, nevím o hodinkách ani zbla, rozhodoval jsem se dle ceny a řemeslného zpracování pouzdra a tahu.

Volba padla bateriový model firmy Edox, "Delfin" za cca 10 000,- Kč. Hodinky mě uchvátily, kvalita zpracování jakou jsem do té chvíle neznal a neviděl(před tím jsem měl diversky casio). V Hodinářství měli dvoje- s černým a modrým ciferníkem, vybral jsem ty černé, nechal si upravit tah podle ruky, zaplatil a rozloučil se. Doma, byla sobota ráno, jsem je hned prohlížel a jedna věc mě zarazila- ciferník byl zřetelně, v obchodě to nebylo vidět, zaprášený- prostě zrnka prachu, nebo jiných nečistot, nijak hrozně, ale přesto viditelně, hlavně v oblasti třetí hodiny u datumovky. Chvíli jsem řešil co a jak a pak šel zpět do obchodu dělat blbce a, že jsem si to rozmyslel a chci ty modré... ok, výměna proběhla. Doma stejná prohlídka a... nechtělo se mi tomu věřit, ale měly ohnutou vteřinovku! Jakoby zalomenou, zní to nesmyslně, nicméně je to tak. Bylo mi jasný, že jít je reklamovat s vysvětlením, že je ohlá ručka by asi nebylo přijato a tvrdili by mi, že jsem s tím někde praštil a tak dále... Došel jsem tam potřetí jak idiot, a s omluvou, že přítelkyně říkala... bla bla, že se mi hodí černá etc a tak jsem měl a mám už deset let ty kapku zaprášený...

Proč sem tyhle věci píšu- zajímá mě, zdali i švýcarské hodinky, mají několik jakostí- např. horší pro východní evropu nebo tak něco, nebo zda- li je možné, že někteří zdatní klenotníci se dostanou k hodinkám které byly někde vyřazeny při výstupní kontrole a s velkou marží je pak prodávají jako bezvadné? Protože jak jinak si vysvětlit ohlou(mírně nalomenou) vteřinovku u nových hodinek z výlohy?

Díky:)

Upraveno uživatelem azazelo
Odesláno
Zdravím.

Rád bych se podělil o svou už starší zkušenost a třeba mi to teď, když jsem zalogován na chr. někdo více osvětlí.-)

Před deseti lety jsem chtěl hodinky signované "swis made", a protože, profesí fotograf, nevím o hodinkách ani zbla, rozhodoval jsem se dle ceny a řemeslného zpracování pouzdra a tahu.

Volba padla bateriový model firmy Edox, "Delfin" za cca 10 000,- Kč. Hodinky mě uchvátily, kvalita zpracování jakou jsem do té chvíle neznal a neviděl(před tím jsem měl diversky casio). V Hodinářství měli dvoje- s černým a modrým ciferníkem, vybral jsem ty černé, nechal si upravit tah podle ruky, zaplatil a rozloučil se. Doma, byla sobota ráno, jsem je hned prohlížel a jedna věc mě zarazila- ciferník byl zřetelně, v obchodě to nebylo vidět, zaprášený- prostě zrnka prachu, nebo jiných nečistot, nijak hrozně, ale přesto viditelně, hlavně v oblasti třetí hodiny u datumovky. Chvíli jsem řešil co a jak a pak šel zpět do obchodu dělat blbce a, že jsem si to rozmyslel a chci ty modré... ok, výměna proběhla. Doma stejná prohlídka a... nechtělo se mi tomu věřit, ale měly ohnutou vteřinovku! Jakoby zalomenou, zní to nesmyslně, nicméně je to tak. Bylo mi jasný, že jít je reklamovat s vysvětlením, že je ohlá ručka by asi nebylo přijato a tvrdili by mi, že jsem s tím někde praštil a tak dále... Došel jsem tam potřetí jak idiot, a s omluvou, že přítelkyně říkala... bla bla, že se mi hodí černá etc a tak jsem měl a mám už deset let ty kapku zaprášený...

Proč sem tyhle věci píšu- zajímá mě, zdali i švýcarské hodinky, mají několik jakostí- např. horší pro východní evropu nebo tak něco, nebo zda- li je možné, že někteří zdatní klenotníci se dostanou k hodinkám které byly někde vyřazeny při výstupní kontrole a s velkou marží je pak prodávají jako bezvadné? Protože jak jinak si vysvětlit ohlou(mírně nalomenou) vteřinovku u nových hodinek z výlohy?

Díky:)

ja mam divnu skusenost s certionu. ani nie 2 mesiace a uz su v servise. som zvedavy ako to dopadne. stali 10.000 sk. uz neviem kde mozem ocakavat kvalitu a funkcnost v dnesnej dobe ak nie vo svajciarskych hodinach...

Odesláno

Ony nejsou švýcary jako švýcary :D. Za 10 tisíc nemůžeš čekat žádnej zázrak, bohužel. Takže ano, je více kvalitativních úrovní ale ne v rámci jedné značky. I když je fakt, že i u drahých značek se může stát, že se dovnitř dostane nějaký chlup (nemělo by, ale může). Dokonce jsem byl svědkem toho, že na víčku byla pravopisná chyba - ve slově stainless steel chybělo písmeno "a". Že z toho obchod nebyl zrovna nadšen, protože nejen že přišel o kšeft, ale navíc si zákaznice myslela, že prodává padělky :(

Faktem je, že pečlivá výstupní kontrola by to měla odhalit, takže např. takový chloupek na číselníku bych bral jako větší opomenutí (je to vidět, kontrola před expedicí by to měla odhalit) než např. špatně přichycená ručka, která později odpadne (to nemá expediční kontrola šanci odhalit).

U bateriových modelů bych ale předpokládál větší riziko "zaprasení" ze strany prodejce. Nechce se jim platit za výměnu baterie (vždyť já jsem hodinář a výměnu baterie zvládne každej blbec) a pak to takhle dopadne. Zvláště v různých zastrčených krámcích mohou být ty hodinky hodně let, než se prodají a za tu dobu v nich téměř jistě dojde baterka.

Odesláno
Ony nejsou švýcary jako švýcary :D. Za 10 tisíc nemůžeš čekat žádnej zázrak, bohužel. Takže ano, je více kvalitativních úrovní ale ne v rámci jedné značky. I když je fakt, že i u drahých značek se může stát, že se dovnitř dostane nějaký chlup (nemělo by, ale může). Dokonce jsem byl svědkem toho, že na víčku byla pravopisná chyba - ve slově stainless steel chybělo písmeno "a". Že z toho obchod nebyl zrovna nadšen, protože nejen že přišel o kšeft, ale navíc si zákaznice myslela, že prodává padělky :(

Faktem je, že pečlivá výstupní kontrola by to měla odhalit, takže např. takový chloupek na číselníku bych bral jako větší opomenutí (je to vidět, kontrola před expedicí by to měla odhalit) než např. špatně přichycená ručka, která později odpadne (to nemá expediční kontrola šanci odhalit).

U bateriových modelů bych ale předpokládál větší riziko "zaprasení" ze strany prodejce. Nechce se jim platit za výměnu baterie (vždyť já jsem hodinář a výměnu baterie zvládne každej blbec) a pak to takhle dopadne. Zvláště v různých zastrčených krámcích mohou být ty hodinky hodně let, než se prodají a za tu dobu v nich téměř jistě dojde baterka.

otazka ale znie ci by svajciarsky vyrobcovia (tak ako napriklad odmietaju predaj cez web) mali kontrolovat svojich predajcov aby to tam prebiehalo ako ma.

ja teda (tiez ako hodinarsky laik) povazujem svajc hodinky v cene 10.000 sk nad 330 ojro za kvalitny vyrobok. teda ak mam pravdu povedat, doteraz som si to myslel

inak pomaly ale isto zacinam toho nakupu lutovat

Odesláno

Kontrolovat všechny obchody co prodávají hodinky za 10 000 Kč/Sk? To je ekonomicky nemožné. Odhaduji, že výrobní cena takových hodinek nebude ani 100 Euro.

To může fungovat u hodinek za miliony.

Odesláno
Kontrolovat všechny obchody co prodávají hodinky za 10 000 Kč/Sk? To je ekonomicky nemožné. Odhaduji, že výrobní cena takových hodinek nebude ani 100 Euro.

To může fungovat u hodinek za miliony.

nechce sa mi tu vymyslat system, isto je to ciastocne mozne. aj automobilky si sleduju svojich dealerov

skolenia zamestnancov, system kontroly, atd atd moznosti vela...

Odesláno
nechce sa mi tu vymyslat system, isto je to ciastocne mozne. aj automobilky si sleduju svojich dealerov

skolenia zamestnancov, system kontroly, atd atd moznosti vela...

a kolikpak stojí takový automobil a kolik prodejců dané značky je v každém státě?

Když mluvíme o hodinkách za 10 000 Kč / Sk tak to nemůžeš srovnávat s auty, ale spíše např. s elektronikou - tam taky nechodí výrobci po každé dědině, kde někdo v garáži prodává pračky, mixéry a televize a nekontrolují jestli má všechno správně skladováno, vystaveno,....

Odesláno
a kolikpak stojí takový automobil a kolik prodejců dané značky je v každém státě?

Když mluvíme o hodinkách za 10 000 Kč / Sk tak to nemůžeš srovnávat s auty, ale spíše např. s elektronikou - tam taky nechodí výrobci po každé dědině, kde někdo v garáži prodává pračky, mixéry a televize a nekontrolují jestli má všechno správně skladováno, vystaveno,....

neterba nikde behat, vravim nemam chut tu vymyslat system, len keby kazdy autorizovany predajca bol povinny poslat pocet reklamacii

na centrum do svajcu cez net, tam by si to vyhodnotili a ak ma niekto vela reklamacia tak sa tym budem ako vyrobca zaoberat

milion inych moznosti

ak chcem drzat kvalitu musim ju drzat nielen vo vyrobe ale aj v predaji

Odesláno

Ale jo, všechno je možné. Jenže všechno stojí nějaké peníze a v ceně automobilu se to schová daleko lépe, než v ceně hodinek. Si to vem podle sebe - o kolik víc bys byl ochoten v ceně hodinek zaplatit za tuto službu? Koupil bys je za dvacet tisíc místo za deset?

Pokud ten prodejce ví, že má máslo na hlavě (že ty hodinky zprasil sám při výměně baterie), tak to přece nebude nikam dál hlásit, to je snad jasný,ne? V nejlepším případě zákazníkovi vymění vteřinovku ze svého (a ten bude doufat, že mu přitom třeba nepoškrábe číselník). Takže nakonec je ta osobní kontrola stejně nutná.

Ono všechno jde, jen se musí najít někdo, kdo je ochotný to zaplatit!

Odesláno

Mě tohle poučilo v tom, že už bych si švýcarský bateriovky nikdy nekoupil. Za míň než polovinu mám teď seika, sice nejsou na venek tak kvalitní jako ty edoxy, ale zas je to automat a bez jakejchkoli problémů

Odesláno

Ono totiž "swiss made" není samospasitelné. Kdokoliv, kdo si nakoupí od ETY i ty nejlevnější plastové strojky za 10 CHF a z Hong Kongu si doveze pouzdra, sklíčka a těsnění a splácá to někde v obýváku v Ženevě si může na ciferník dát "swiss made".

Na druhou stranu jsou tu značky z Německa, Francie, Itálie které většinu (bráno objemem výroby) švýcarské produkce strčí do kapsy.

A proto je tu toto fórum, aby se lidi poučili.

Nemá smysl si kupovat nějakou značku proto, že jí má ten nebo tamten, nebo že chci udělat dojem. Hodinky by si měl každý vybírat podle toho, jak se líbí a imponují (nejen tím co je vidět, ale i tím uvnitř) jemu. Na většinu lidí to stejně nezapůsobí. Buď nebudou mít ponětí, že jsou to nějaké drahé hodinky, nebo tě budou považovat za snoba a pokud půjde o nějakou "profláknutou" značku, tak si budou myslet, že jde o padělek.

Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)

Přiznám se, že si ani nedovedu představit, jak na výstupní kontrole švýcarské firmy stojí zaměstanci a třídí hodinky dle případných závad pro východní a západní blok. Napíši to tvrdě, je to čistokrevná hloupost. Patrik bývalý zaměstanec firmy, která se zabývá dovozem kvalitních švýcarských hodinek, ví o čem mluví, o tom nelze pochybovat. 

Upraveno uživatelem Snow
Odesláno

Já děkuji za fundované příspěvky:)

Dnes je mi to už sice u p***, ale tehdy jsem to fakt bral emotivně, rozumíte- že si koupim, kriste! švýcary za deset litrů... což připustíme, že bylo v roce 99 kapku víc peněz než v roce 09, a maj zlomenou ručičku a prach na ciferníku... :) Přiznávám se, že možnost, že by za to mohl můj prodejce neodbornou manipulací mne nikdy nenapadla... nicméně možný je všechno...

Odesláno
Já děkuji za fundované příspěvky:)

Dnes je mi to už sice u p***, ale tehdy jsem to fakt bral emotivně, rozumíte- že si koupim, kriste! švýcary za deset litrů... což připustíme, že bylo v roce 99 kapku víc peněz než v roce 09, a maj zlomenou ručičku a prach na ciferníku... :) Přiznávám se, že možnost, že by za to mohl můj prodejce neodbornou manipulací mne nikdy nenapadla... nicméně možný je všechno...

Ber to tak, že ve Švýcarsku se prostě vyrábí hodně kvalitní, nebo i málo kvalitní hodinky. To, že se prodejci podařilo prodat ti je za hodně peněz, není vůbec důkazem jejich kvality. Pro příště tě může ochránit opatrnost a zkušenost.

Odesláno
Ber to tak, že ve Švýcarsku se prostě vyrábí hodně kvalitní, nebo i málo kvalitní hodinky. To, že se prodejci podařilo prodat ti je za hodně peněz, není vůbec důkazem jejich kvality. Pro příště tě může ochránit opatrnost a zkušenost.

Existuje nějaké oficiální(neoficiální) pořadí kvality(úspěšnosti) švýcarských značek ?Nebo dělal někdo průzkum,jak a kdo je spokojen se svými hodinkami?

Odesláno

Těžko říct. Spíš ne. Někteří výrobci proplácejí garanční opravy dle vyúčtování svých zastoupení, jiné platí třeba paušál, tak se to ani nedozví. A hlavně záleží na cílové skupině hodinek. Hodinky s sportovním (outdoor) stylem budou mít při stejné kvalitě o hodně (možná i násobně) větší počet reklamací, než oblekovky. Propastný je rozdíl mezi objemem reklamací dámských a pánských hodinek.

Otázkou tak je, jakou vypovídající schopnost by taková statistika měla (na vrcholu by byly dámské quartzky a úplně vespodu pánské mechaniky s hodně komplikacemi (funkcemi)).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...