Přejít na obsah

přesnost

Doporučené příspěvky

Návštěvník Jan M
Odesláno (upraveno)

Dobrý den všem milovníkům hodinek,

zajímalo by mne jak přesně/nepřesně chodí staré (řekněme 150-50 let) kapesní hodinky.

Jen tak pro zajímavost.

Hlavně mne zajímají

Omega

IWC

Doxa

Junghans

Eterna

Dotaz je dost obecný tak by mě zajímaly spíše zkušenosti s jednotlivými kusy hodinek které vlastníte.

Díky všem,

Jan

Upraveno uživatelem Jan M
Odesláno

Chodí různě a podle nálady, od několika minut denně do nuly, záleží na stavu hodinek a na zacházení s nimi.

Jestli nějaké kapesní máš, tak si je zkus poladit sám, když budeš trpělivý, dostaneš se na několik málo sekund denně. Ale taky se ti může stát, že si to skoro přesně jdoucí hodinky najednou zase rozmyslí a buď se rozeběhnou, nebo fest zpomalí :)

Odesláno

Hodinář mi řekl, ať u svých bezkamenových švýcarů zn. Enigma počítám +- 5minut.

Nicméně, až budou "zmrtvýchvstanuty", natáhnu, změřím a napíšu.

Odesláno

Jak píše Karlos, vrtochy holky mají. Ale dají se dostavit na únosné hodnoty. U kvalitních strojků (myslím hlavně ty IWC) to jde lépe. Ale i Roskopfky s budíkovým krokem mám vychytané, pak ten nádherný zvuk, jsou slyšet přes půl místnosti :)

Návštěvník Jan M
Odesláno

Jak je vidět není toto vlákno příliš výživné.

Čekal jsem sice víc ohlasů, ale o to víc díky těm co přispěli :notworthy:

Návštěvník YPO?
Odesláno
  Jan M napsal:

moje dvoje poslední jdou už dva měsíce naprosto přesně, ale to si asi slyšet nechtěl :D

Odesláno
  Jan M napsal:

Vem to tak. Kapesní hodinky ty nejsou jako cigáro,který vrazíš do huby a kouříš. To jsou spíš jako dýmka,která potřebuje neustálou péči. Přece jenom jsou to stroje, které mají mnohdy sto a více let. Přesnost jistě při trochu trpělivosti nějakou nastavíš,ale stejně je musíš neustále natahovat,nastavovat a radovat se z nich. Ty tři věci se nevylučují. Při přesnosti řádově minuty je vše OK.

Odesláno

To je ono, radovat se z nich. Jsou to hodinky z doby, kdy se nikam nespěchalo a přesně tak je k nim potřeba i přistupovat - s klidem a rozvahou, žádné rychlé pohyby :)

Odesláno (upraveno)
  Jan M napsal:

Koukni Jane, mám pocit, že jsi k tomu přistoupil jako ke Gůůglu. Řekl bych, že to chce trpělivost a hodně to tady číst, o přesnosti toho bylo napsáno opravdu hodně. Možná proto se některým nechce, to opakovat po desáté.

Upraveno uživatelem mechano
Návštěvník Tada
Odesláno

Měření přesnosti je cestou do pekla, člověk akorát sedí, měří je naštvanej když to běží blbě...

Odesláno
  Tada napsal:
Měření přesnosti je cestou do pekla, člověk akorát sedí, měří je naštvanej když to běží blbě...

Ba ba, též dávám přednost každodennímu rituálu nastavování a natahování hodinek (jen asi cca 5ks já na automaty moc nejsem ), z toho asi dvoje kapesní. Přesnost řeším jen rámcově. Rodina má ze mě docela slušnou p...l :hannibal:

Návštěvník Jan M
Odesláno
  mechano napsal:
Koukni Jane, mám pocit, že jsi k tomu přistoupil jako ke Gůůglu. Řekl bych, že to chce trpělivost a hodně to tady číst, o přesnosti toho bylo napsáno opravdu hodně. Možná proto se některým nechce, to opakovat po desáté.

Já jsem k tomu přistupil myslím správně. Fórum jsem si prošel (nemám ale čas ani chuť číst všechno).

Odpověď na to co mne zajímá jsem nenašel a tak jsem se zeptal.

A pokud se někomu něco nechce opakovat podesáté tak ať to nedělá. Já nechci nikoho otravovat.

Jan

Návštěvník Jan M
Odesláno
  Karlos napsal:
A co bys tedy chtěl slyšet? :)

Toto:

"jak přesně/nepřesně chodí staré (řekněme 150-50 let) kapesní hodinky atd..." viz. první příspěvek.

Jan

Návštěvník Jan M
Odesláno
  YPO? napsal:
moje dvoje poslední jdou už dva měsíce naprosto přesně, ale to si asi slyšet nechtěl :D

Hele mě úplně je jedno jak kdo odpoví... Hlavně že je to alespoň k hodinkám:-)

Chodím na toto fórum ani ne tak kvůli informacím jako kvůli tomu abych četl cokoliv o hodinkách.

Ale je pravda že jsem se měl asi zeptat lépe. Třeba na odchylku chodu v určitém časovém úseku sledovanou ve vteřinách, nebo tak něco.

Jan

Odesláno

Ale jo v pohodě. Tak se hned nečil. Rada starších má všude tendenci trochu poučovat a kárat ;) Ono u těch kapesních cibulí je ten problém, že se jich zachovají řádově desítky stovky a za těch zmiňovaných 100-150 let prožijou lecjaké osudy. Stanou se z nich tak trochu individuality s vlastní historií,neduhy neřkuli nemocemi. Jsou to krásné strojky ke kterým třeba též individuálně přistupovat. Podle kvality strojku (osazení v kamenech,zchátralost,koroze,krušný osud.....) se odvíjí námi zmíněná přesnost. Už jsem to psal u kvalitních kalibrů např. IWC (většinu svého života strávivší v kredenci v hrnečku z pouti,nebo v manžestrové kapsičce vesty pantáty) může přesnost korespondovat s dnešními kalibry (desítky sekund za den). Hodinky se zachovalým nebo s hodinářsky ošetřeným strojkem určitě lze nastavit tak,že přesnost bude vyhovovat i dnešním požadavkům. Howgh

Návštěvník Jan M
Odesláno (upraveno)
  KGrob napsal:
Ale jo v pohodě. Tak se hned nečil. Rada starších má všude tendenci trochu poučovat a kárat ;) Ono u těch kapesních cibulí je ten problém, že se jich zachovají řádově desítky stovky a za těch zmiňovaných 100-150 let prožijou lecjaké osudy. Stanou se z nich tak trochu individuality s vlastní historií,neduhy neřkuli nemocemi. Jsou to krásné strojky ke kterým třeba též individuálně přistupovat. Podle kvality strojku (osazení v kamenech,zchátralost,koroze,krušný osud.....) se odvíjí námi zmíněná přesnost. Už jsem to psal u kvalitních kalibrů např. IWC (většinu svého života strávivší v kredenci v hrnečku z pouti,nebo v manžestrové kapsičce vesty pantáty) může přesnost korespondovat s dnešními kalibry (desítky sekund za den). Hodinky se zachovalým nebo s hodinářsky ošetřeným strojkem určitě lze nastavit tak,že přesnost bude vyhovovat i dnešním požadavkům. Howgh

Já se nečílím, já jen nejsem na ty rady starších :whistle:

To se mi právě na těch kapesních líbí nejvíc. To, že i když to byla třeba "masová" produkce, tak dnes je každý kus originál.

Žádné sice nemám ale, chci něco koupit na poličku místo hnusného digi budíku. Minuta sem nebo tam mi nevadí. Ale abych každý den posuval o 5 minut to nechci.

Asi koupím Omeagy nebo IWC už mám nějaké vyhlídnuté.

Jan

Upraveno uživatelem Jan M
Odesláno

To určitě neprohloupíš. Můj hodinář se u mých hodinek většinou pochechtává, ale u IWC je docela uctivý a zálibně si mlaská :D

Odesláno

Jak jsem slíbil, tak činím. Včera jsem byl u hodináře, své kapesní hodinky vyzvedl, vyslechl si přednášku, že nemám čekat zázraky, že je to laciný šunt..., natáhl, seřídil.... a po 24 hodinách se na ně podíval. A result? -9 minut :thumbsup_anim: Což ovšem vzhledem k jejich historii považuji za solidní výsledek. Chvilku počkám, než se všechno usadí a pak je začnu štelovat. Přece jen...jsou po náročné operaci "srdce" :-)

A tady je vlákno s detailem oněch hodinek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...