Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hezký večer přátelé,

mám prosbu na pány hodináře zde na fóru. Zajímalo by mne, zda strojek jehož zvuk je v příloze "kulhá". Zkoušel jsem jej poslouchat, ale nedaří se mi cokoliv rozpoznat. Případně uvítám jakoukoliv diagnózu zvuku strojku.

Předem děkuji.

tikot.zip

Odesláno
á, to mě taky zajímá a přidávám se s prosbou o rozbor nahrávky.

Pochybuji,že to někdo pozná.Já poznám kulhání podle poslechu ledva tak u budíku.Vypusť pero a podívej se, jak chodí setrvačka při minimálním natažení a zda se při tom nezastavuje jen u jedné palety.

Odesláno

Když mi nestačí uši, pomůže PC. Co ucho neslyší, to oko vidí. Řekl bych, že kulhají :)

Tik a tak pro porovnání a celkový pohled.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno
Když mi nestačí uši, pomůže PC. Co ucho neslyší, to oko vidí. Řekl bych, že kulhají :)

Tik a tak pro porovnání a celkový pohled.

Díky. Chápu to správně tak, že na celkovém podledu jsou "tiky" slabší než "ťaky"? :D

Odesláno
Pochybuji,že to někdo pozná.Já poznám kulhání podle poslechu ledva tak u budíku.Vypusť pero a podívej se, jak chodí setrvačka při minimálním natažení a zda se při tom nezastavuje jen u jedné palety.

Uděláno, ze sedmi pokusů vždy zastavila na výstupní paletě, což následně potvrdil kolega VS. díky

Odesláno (upraveno)

V tom se teda moc nevyznám, ale ty grafy se podle mě nijak výrazně neliší. Odvodil bych podle toho, že nekulhají (pokud jo, tak nepatrně a podle zvuku nepozorovatelně). Už podle zvuku mé necvičené ucho žádný rozdíl mezi tiky a ťaky (se tady chechtám) nepoznalo a teď podle grafu ani oko.

EDIT: no ale vidím, že se pletu :)

A ještě úvaha a dotaz - co když je posun k jedné straně jen velice nepatrný, že stačí jen právě na to, aby se setrvačka zastavila vždy v jedné poloze? Má to na chod nějak významný vliv a dá se vůbec udělat, nebo je v možnostech běžného seřizování, aby se setrvačka zastavovala různě?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)
V tom se teda moc nevyznám, ale ty grafy se podle mě nijak výrazně neliší. Odvodil bych podle toho, že nekulhají (pokud jo, tak nepatrně a podle zvuku nepozorovatelně). Už podle zvuku mé necvičené ucho žádný rozdíl mezi tiky a ťaky (se tady chechtám) nepoznalo a teď podle grafu ani oko.

Ten třetí obrázek možná trošku mate, protože je to monofonní záznam zobrazený dvoukanálově, kde jsou oba kanály stejné. Porovnávat se musí za sebou jdoucí špičky v jedné linii. Ale nechal bych to hodinářům, já jsem jenom zobrazil přiložený zvukový záznam.

Doba mezi tiky je 166 ms, což znamená 6,024 půlkmitů/s. Trošku se předbíhají o 34 s za 24 hod. :)

Tak mě napadá, že by se to dalo využít jako vibrograf.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno (upraveno)
To teda koukám Vašku.Tvoje kosmické metody se mi moc líbí. :eek:

Na tom není nic kosmického. :) Wave Editor je součástí vypalovacího programu Nero. Snímač k vibrografu máš, tak není problém nahrát si tikot hodinek. Ještě je možné porovnávat mezery mezi jednotlivými tiky. A graf zaznamenaného zvuku jde roztáhnout až na jednotlivé vzorky, je tam časová stupnice v milisekundách.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno

Tak jsem se v tom trochu povrtal, nyní se kotva zastavuje sama v "neutrální" poloze (má to tak být?). Na grafu z Bibura se to projevilo lepším a vyrovnanějším výsledkem ( dvě rovnoběžné linky teček), zatímco dříve byla horní dobrá a spodní taková rozskákaná.

Na chodu jsem (zatím cca. 18 h.) vypozoroval menší rozptyl mezi hodinkami odloženými na dýnku (+ 6s/d) a na ruce (+4s/d).

Tak snad to bude dobré.

Ještě jednou díky.

M.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...