Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kolega v práci mi ukázal tyhle hodinky,čuměl jsem jak puk na to plastové pouzdro(nebo z čeho to je?) Vzadu nějaký špuntík asi na seřízení jinak se do hodinek asi těžko někdo dostane.Co tomu říkáte? Foto nic moc-mobil.

Odesláno (upraveno)
To nejsou Primky. Pod značkou Meister-Anker se prodávalo kde co. Myslím, že ji používal zásilkový obchod Quelle.

Nevěděl jsem přesně kam to hodit,nějaké čtení mě navedlo sem na Primky.Jestli to je Quelle tak prosím o smazání. Díky

Upraveno uživatelem vraby
Odesláno

Kolega v práci mi ukázal tyhle hodinky,čuměl jsem jak puk na to plastové pouzdro(nebo z čeho to je?) Vzadu nějaký špuntík asi na seřízení jinak se do hodinek asi těžko někdo dostane.Co tomu říkáte? Foto nic moc-mobil.

Mně to provedení docela hodně připomíná staré komunistické ruhly. Když mohl pod názvem ankre prodávat na vývoz prim, proč ne ruhla? A tehdy byly k mání vodotěsné ruhly v plastu otevíratelné zepředu(měl jsem je, ale už si nepamatuju jak otevřít) za deset DM a nebo u nás Prim sport a jinak bez koupání. Takže proč by nemohla ruhla vyvážet na západ pod značkou ankre?

Odesláno (upraveno)
Nevěděl jsem přesně kam to hodit,nějaké čtení mě navedlo sem na Primky.Jestli to je Quelle tak prosím o smazání. Díky

Myslím, že to vůbec nevadí, jistým způsobem to s Primkami souvisí :-)

Mně to provedení docela hodně připomíná staré komunistické ruhly. Když mohl pod názvem ankre prodávat na vývoz prim, proč ne ruhla? A tehdy byly k mání vodotěsné ruhly v plastu otevíratelné zepředu(měl jsem je, ale už si nepamatuju jak otevřít) za deset DM a nebo u nás Prim sport a jinak bez koupání. Takže proč by nemohla ruhla vyvážet na západ pod značkou ankre?

No pod značkou Ancre a Meister-Anker se prodávaly hodinky nejrůznějšího původu. Prostě to nějaký západní dodavatel kupoval i s rovnou přetisknutou značkou. Ruhla mezi dodavateli rozhodně byla, stejně tak se tam objevovaly západní i sovětské strojky.

Stačí zadat na Google Images "Meister-Anker", vyjede hafo hodinek :)

Tohle ale podle mně Ruhly nebudou, ty přeci neměly kameny. Nebo jo?

Upraveno uživatelem Biges
Odesláno
Myslím, že to vůbec nevadí, jistým způsobem to s Primkami souvisí :-)

No pod značkou Ancre a Meister-Anker se prodávaly hodinky nejrůznějšího původu. Prostě to nějaký západní dodavatel kupoval i s rovnou přetisknutou značkou. Ruhla mezi dodavateli rozhodně byla, stejně tak se tam objevovaly západní i sovětské strojky.

Stačí zadat na Google Images "Meister-Anker", vyjede hafo hodinek :)

Tohle ale podle mně Ruhly nebudou, ty přeci neměly kameny. Nebo jo?

Vím o ruhlách houby, ale proč by neměli mít kameny ve strojku? Stejně ho někomu ukradli. Jejich bylo jen to plastové pouzdro. Že by někde udělali soudruzi z NDR chybu?

Odesláno (upraveno)
Vím o ruhlách houby, ale proč by neměli mít kameny ve strojku? Stejně ho někomu ukradli. Jejich bylo jen to plastové pouzdro. Že by někde udělali soudruzi z NDR chybu?

Ruhly neměly kameny, byly to v podstatě zmenšené budíky. Však taky ta fabrika vznikla z výrobce budíků. Lepší německé hodinky se vyráběly v Glashutte.

Proto také Ruhly vydržely dva-tři roky a pak kaput. Prostě i na poměry centrálně řízeného státního kapitalismu velký šmejd. Ale měly často hezký design.

(Aby mně někdo neosočoval, tak řeknu, že možná nějaké kamenové strojky Ruhla měla, ale asi vyrobené v jiné fabrice.)

Zdroj fota.

post-6998-1268127904.jpg

Upraveno uživatelem Biges
Odesláno
Ruhly neměly kameny, byly to v podstatě zmenšené budíky. Však taky ta fabrika vznikla z výrobce budíků. Lepší německé hodinky se vyráběly v Glashutte.

Proto také Ruhly vydržely dva-tři roky a pak kaput. Prostě i na poměry centrálně řízeného státního kapitalismu velký šmejd. Ale měly často hezký design.

(Aby mně někdo neosočoval, tak řeknu, že možná nějaké kamenové strojky Ruhla měla, ale asi vyrobené v jiné fabrice.)

Zdroj fota.

post-6998-1268127904.jpg

Ta značka vznikla ze znárodněné firmy Thiel, která fungovala od roku myslím 1862. Od roku 1878 vyráběla velmi levné hodinky s vynikajícím poměrem cena/výkon. Až tak moc, že strojek měl dvanácti hodinovou dobou chodu. Později ale taky poměrně chodivé hodinky s 15 kameny, ale nakonec skončila zase u těch bez kamenů. Aby se ale nemyslelo, že to byli nějací debilové tak uvádím, že daleko větší úspěch měli s výrobou přesných strojů pro obrábění a hlavně výrobu hodinek. Továrna Prim by mohla vyprávět, na čem vyráběla svoje hodinky.

Návštěvník tolja
Odesláno
Ta značka vznikla ze znárodněné firmy Thiel, která fungovala od roku myslím 1862. Od roku 1878 vyráběla velmi levné hodinky s vynikajícím poměrem cena/výkon. Až tak moc, že strojek měl dvanácti hodinovou dobou chodu. Později ale taky poměrně chodivé hodinky s 15 kameny, ale nakonec skončila zase u těch bez kamenů. Aby se ale nemyslelo, že to byli nějací debilové tak uvádím, že daleko větší úspěch měli s výrobou přesných strojů pro obrábění a hlavně výrobu hodinek. Továrna Prim by mohla vyprávět, na čem vyráběla svoje hodinky.

Já měl tyhle, a podle mě to byly precizně vyrobené hodinky, hlavně se mi líbilo plastické zpracování číselníku.

Odesláno

Ale jo, i Ruhla kdysi dělala hodinky pohledné, elegantní a v kamenech:

Já měl tyhle, a podle mě to byly precizně vyrobené hodinky, hlavně se mi líbilo plastické zpracování číselníku.

Ty tvoje Ruhly mi připomněly Armand Nicolet :) Stejná "giloš" ciferníku. Krása.

post-1118-1268133147.jpg

post-1118-1268133153.jpg

Odesláno (upraveno)

Mám taky pár kousků Ruhel s kameny, myslím, že včetně dámských. Těch bez kamenů mám taky krabici.....

Jo a proč je dole na pouzdře ten čudlík- Hodinový stroj se vyndává po sundání skla, ale protože je v něm stále natahovací hřídel, tak by nešel ven. Ten caplík se vyndá, pod ním je šroub, který se povolí a pak jde hřídelka vyndat. Ruhla tento systém u plastových, včetně kapesních hodinek taky používala. Hodinky na obrázku a jim podobné měly většinou 17ti kamenové stroje s kolíčkovým krokem. Chodilo to překvapivě dobře a spolehlivě, taky pár kousků mám, včetně tak 3-4 chronografových kalibrů.

Upraveno uživatelem mischa
Odesláno
Hodinky na obrázku a jim podobné měly většinou 17ti kamenové stroje s kolíčkovým krokem. Chodilo to překvapivě dobře a spolehlivě, taky pár kousků mám, včetně tak 3-4 chronografových kalibrů.

UMF ? Můžeš sem dát nějaký fotky? V životě jsem takový strojky neviděl.

Odesláno
UMF ? Můžeš sem dát nějaký fotky? V životě jsem takový strojky neviděl.

Ne, to nejsou UMF, hodně jich je v hodinkách Sicura, Cimier a podobné. Někdy jsou to velmi líbivé hodinky a funkčnost je překvapivě dobrá. Fotky dodám, až nafotím. Ty je neznáš, protože si nikdo nedovolí dát Ti do rukou něco podobného......icon1.gif Teď jsem jedny otevřel, značení kalibru je GK2360, na můstku je pak R. Laparouse S.A., je to ďábelsky jednoduchá konstrukce.

Návštěvník Tada
Odesláno
Ne, to nejsou UMF, hodně jich je v hodinkách Sicura, Cimier a podobné. Někdy jsou to velmi líbivé hodinky a funkčnost je překvapivě dobrá. Fotky dodám, až nafotím. Ty je neznáš, protože si nikdo nedovolí dát Ti do rukou něco podobného......icon1.gif Teď jsem jedny otevřel, značení kalibru je GK2360, na můstku je pak R. Laparouse S.A., je to ďábelsky jednoduchá konstrukce.

To jsou takový ty jak se horním tlačítkem centrální vteřinovka nuluje a dolním se pak "zabrzdí" aby šel odečíst čas? Takové chronografy od ruhly jsem viděl ...

Odesláno
Člověče, tak ty jsou parádní, krásně čistej design. Ručky jsou modřené?

Jaký byl průměr? Vypadá to na nositelných 36 - 37mm.

Ano, ručky jsou modřené. Na Ruhly vypadají jako že jsou z úplně jiné galaxie; chvíli jsem měl dokonce podezřeni, jestli to není nějaká skládačka, ale asi není. Průměr mají 34 mm (což je ovšem podle mých kritérií stále nositelné). Mají pevné stěžejky, to mě taky dost překvapilo. A koupil jsem je na Aukru za dvě kila - většina lidí na aukce obsahující slovo 'Ruhla' předpokládám ani nekliká :-)

Odesláno
No jo, tak to bych znal, zmátl jsi mě tím, žes to napral do těch Ruhla. :wheelchair:

Jo, já jsem to blbě napsal, protože řeč byla o Ruhlách a já psal o těch na obrázku.

Tada: Ruhla chronograf je to, co píšeš. Není to ale příliš povedené, kromě designu. Minutové kolo se tam zastaví pomocí plechové pružiny a stroj přes určitý odpor zastaveného kola jede dál /někdy/. Když se nevyběhá ložisko setrvačky, tak se ulomí část plastového šoupátka, které natlačuje prožinu na kolo. To vše proto, že soudruzi z NDR udělali chybu, přeci jen síla prstu při stisku stopkového tlačítka je větší, než výdrž měkkého bílého plastu. Ale mám jich i pár, které stále chodí bezvadně. Stály tehdy 120 východních marek, na koruny tedy krát 3...

To o čem jsem psal jsou regulérní chrona, mechano už ví která, ale pro ostatní ty fotky udělám, až budu mít trochu času.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...