Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Krátké seznámení s hodinkami Tissot T-touch Expert

Již delší dobu jsem okukoval hodinky Tissot T-Touch Expert. Pročetl jsem na internetu všechny dostupné údaje, jak kladné, tak zá######é a na Valentina se mi naskytla možnost tyto hodinky v akční ceně koupit. A proto se zde chci podělit o první zkušenosti s jejich používáním.

Tissot je švýcarská hodinářská firma, kterou založil Charles-Felicien Tissot a jeho syn ve městě Le Locle (dodnes sídlo společnosti) ve Švýcarsku.

Tissot v roce 1853 představil první masově vyráběné kapesní hodinky, se kterými zažil Charles-Emile v roce 1858 v Rusku velký úspěch, po kterém se následně proslavili na celém světě. V roce 1917 vyrobili první náramkové hodinky pod názvem Princ. Hodinky se těšily velkému úspěchu u evropských a ruských zákazníků, protože měly na tu dobu revoluční design zakřiveného pouzdra a číselné indexy ve stylu Art Deco.

Od roku 1983 je členem představenstva The Swatch Group Ltd, které je největším výrobcem a distributorem hodinek na světě. V současnosti působí ve více než 150 zemích světa. Je oficiální časomírou a partnerem NASCAR, Moto GP a na mistrovstvích světa v cyklokrosu, motocyklů, šermu a ledním hokeji.

TISSOT se v posledních letech stal známý svojí dotykovou technologií. T-Touch hodinky mají dotykové safírové sklíčko, kterým se ovládají funkce, jako barometr, výškoměr, chronograf, alarm, teploměr. Je možné je vidět i ve filmech Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života a Pan & pani Smithovi.

Tyto hodinky se poprvé objevily v roce 2000 - T-Touch - hodinky s dotykovým sklíčkem se 7 funkcemi.

Hodinky však dle zkušeností majitelů zcela nesplnily jejich očekávání. Podsvícení ruček a indexů nebylo dostatečné, umělé podsvícení neexistovalo, voděodolnost byla pouze na úrovni 30 M, uživatelé postrádali kalibraci tlaku/výšky a poruchovost strojků byla větší než obvyklá.

Z toho se výrobce ponaučil a v roce 2008 představil inovovanou řadu T-Touch Expert, která z předchozího modelu bezprostředně vychází a tyto nedostatky odstraňuje. Do jaké míry, to ukáže čas.

Balení.

Hodinky jsou uložené v černé kartonové krabici s červeným víkem se znaky Tissot. Zadní stěna krabice je uspořádána do tvaru knihovny, kde ve spodním fochu je uložen katalog hodinek Tissot a přehledná historie firmy. Vícejazyčný návod k použití je přiložen zvlášť.

V horní části víčka je přiložen sáček Tissot z umělého černého sametu. Hodinky jsou navlečeny na bílém polštářku uprostřed bílého polstrování. Krabička ve vnitřní části dále obsahuje levou výklopnou přihrádku, jejíž součástí je mezinárodní vícejazyčná záruční knížka, pravá pak obsahuje reklamní brožuru hodinek a výsledky MOTO GP.

Popis hodinek

Mnou pořízené hodinky, včetně dýnka, tahu a spony jsou titanové. Mimo to se uvedené hodinky vyrábí též v oceli. Oba dva typy se dodávají dále v kombinaci s gumovým, koženým nebo kovovým tahem.

Celotitanové hodinky překvapují svou lehkostí, na první pohled jako by byly z papíru. Oproti ocelovým je jejich váha 129 g téměř poloviční.

Pouzdro hodinek je vysoké 1,46 cm, asi tak na hranici výšky akceptovatelné zimním oblečením. Na jeho levé části je v lesklém oválu velké písmeno T. Na pravé straně jsou tři masivní tlačítka - prostřední sloužící k aktivaci dotykové vrstvy a nahoře a dole tlačítka + a - sloužící ke korekci a nastavení hodnot.

Na vrchu těla hodinek je otočná luneta s výrazným vyznačením světových stran, zatím bez známek samovolného otáčení.

Zapuštěné safírové sklíčko omezující většinu reflexů vytváří napoprvé dojem, že karbonový ciferník s fosforeskujícíma ručkama a lichoběžníkovými indexy na pozici sudých čísel, včetně digitálního displeje ve spodní části ciferníku je samolepka. Teprve při pozorném sledování zjistíte, že se ručky pohybují a lichoběžníkové indexy jsou upevněny z boku cca pár setin milimetru nad ciferníkem. Prostě ne každému se bude tvar a provedení ciferníku (absentujícímu vteřinovou ručku) líbit.

Titanový tah má jednoduchou sponu, která však umožňuje vyklopení její části a tak případné prodloužení tahu, pokud chceme hodinky nosit přes oblečení.

Funkce

Hodinky s dotykovým displejem jsou hodinky multifunkční a fungují jako meteo stanice, výškoměr, chronograf, kompas, alarm a teploměr.

Stiskem tlačítka v místě korunky dochází k aktivaci dotykové vrstvy a ve spodní části digitálního displeje se objeví písmenko T v kroužku. V ten okamžik můžeme změřit tlak vzduchu, výšku nad mořem, použít hodinky jako stopky (s doplňkovými funkcemi), nastavit dva na sobě nezávislé alarmy, aktivovat kompas, změřit teplotu okolního vzduchu (přičemž je třeba hodinky ponechat cca 20 min. z ruky) ? to vše při současných dotycích na safírové sklíčko v místě popisů jednotlivých funkcích po obvodu ciferníku.

Dotykem na střed ciferníku můžeme navolit na displeji digitální zobrazení dvou časů, vypnutí zvukového signálu při ovládání hodinek a dokonce aktivovat funkci Sleep, která uspí hodinky na požadovanou dobu a šetří tak baterii (krátkým stiskem na tlačítko v místě korunky se hodinky znovu aktivují). Škoda jen, že doba vypnutí a zapnutí se nedá dopředu naprogramovat. Hodinové časové znamení hodinky neovládají.

Aktivování všech funkcí je spojeno s pohybem obou ruček a zobrazením požadovaných hodnot na displeji, což je velice efektní.

Delším přidržením tlačítka v místě korunky se červeně rozsvítí znaky na displeji a umožní tak přečíst požadované údaje.

Tlačítka + a ? slouží ke korekci údajů o tlaku vzduchu a nadmořské výšce. Jak je známo výška je dána tlakem vzduchu a tlak vzduchu naopak výškou a úrovní počasí. Proto je třeba tyto hodnoty řádně nastavit. Výšku dle mapy nebo např. dle GPS, tak, aby hodnoty meteo a výšky byly co možná nejpřesnější. Současně plní funkci nastavení ostatních údajů a hodnot.

Nechci zde opisovat návod k obsluze, v němž jsou v češtině detailně popsány všechny funkce hodinek a manipulace s nimi. Proto jen pár postřehu. Quartzový strojek je velmi přesný -odchylka za 4 týdny činí +1 sekundu. Nasvícené ručky a indexy výrazně září, nasvícení však celou noc nevydrží. V oblasti měření meteo a výšky je třeba na základě skutečného atmosferického tlaku provádět korekce. Mně se osvědčilo korigování hodnot podle gps v telefonu, později po paměti, když jsem si zapamatoval výšku v místech častého pobytu.

Při použití kompasu je třeba vyloučit blízkost kovových celku.

Ostatní funkce fungují standartně.

Klady:

- celotitanová konstrukce

- jejich jedinečnost a tím jedinečné množství funkcí

- podsvícený displej

- voděodolnost 100 M

- přesnost

- funkce "sleep"

Zápory:

- vysoká cena

- z mého pohledu diskutabilní vzhled ruček a ciferníku

- chybějící vteřinovka

Závěr

Jak jste si všimli, klady převažují nad zápory, které jsou navíc subjektivní a které je možné eliminovat. Důkazem, že je tomu tak, je jejich koupě z mé strany a moje dosavadní spokojenost s jejich používáním. Snad k dokonalosti jim chybí jen GPS, ale to je dáno datem vzniku původního T-touch.

Je třeba ještě doplnit, že obdobnými funkcemi disponují dotykové hodinky Hamilton. Současný mobilní telefon s operačním systémem vám též dokáže předpovědět počasí, určit nadmořskou výšku, či stanovit směr pomocí kompasu. Ovšem je rozměrnější,jeho použitím v terénu riskujete jeho pád a zaměstná vám minimálně jednu ruku. A to je důvod, proč dát přednost Tissot T-Touch Expert.

Základní technické údaje:

Použitý materiál: titan

Hmotnost včetně tahu: 129 g

Průměr pouzdra: 43,6 mm

Výška pouzdra: 14,6 mm

Kalibr: E 48.351

Voděodolnost: 100 M

Doporučená cena: 26.500,- Kč

Poznámka: Omlouvám se za nepřesnosti v terminologii

Zpracoval: jiribar

Odesláno

V branži nedělám, ale máš pravdu, vypadá to jako reklamní článek. Historii jsem vytáhl z Wikipedie, ostatní jsou vlastní zkušenosti. Chtěl jsem tam dát fotky, ale měl jsem problémy s připojením a jel jsem nouzově přes Vodafone klíč.

Celé toto moje seznámení s dotykovkama a obrázky mi dal syn na http://www.jednohop.cz/?paged=2, pokud by byl zájem.

Ano cena v titanu je oficiální 26,5 tis., na internetu 23,5, u "černých dovozců" na 21 tis. Kč (pokud je tak lze hodnotit).

Mám rád technické kousky, proto jsem si je pořídil. Jsem spíš odborník na PDA s Windows Phone a musím konstatovat, že můj mobil všechno to, co hodinky umí také. Ono se taky stačí podívat na méně značkové Casio, které za poloviční cenu toho umí velice mnoho a jsou navíc solární a radiové.

Ale jak jsem řekl, mám rád technické lahůdky (nebo blbůstky?).

Odesláno
  SOZ napsal:
Sorry, ale nevěřím. Pro mě jsou to normální reklamní slinty. :blowup:

Reklamní slinty jako u všeho co se chce prodat, ale každopádně super hodinky:-) měl jsem je a asi budu chtít znovu"

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...