Přejít na obsah

Olympus PEN

Doporučené příspěvky

Návštěvník Snow
Odesláno

Já bych ale mrknul na sony , četl jsem o jeho modelech NEXT, n 

Na NEXT se právě dívám i když popravdě jsem vybaven. Mám digitální zrcadlovku od Sony a kompakt od Nikonu, systém PEN se mi líbí, jak v sobě kombinuje dvě funkce.

Vlákno je zajímavé, dozvěděl jsem se některé informace, o kterých jsem neměl ani tušení.

Odesláno (upraveno)

:D :D Když tedy ótéčko o géčku, musím napsat, že jsem ho měl, prodal, a nemrzí mě to. Nebyla to technologie pro mě. Nikdy jsem nevěděl, kam to opravdu ostří, jediný, co jsem měl opravdu rád, bylo to napínavý dobrodružství, co přinesu z labu a pak ta náramná radost, když to náhodou ostřilo tam, kam jsem chtěl. Prostě mi tam scházela možnost nějakého intuitivního manuálního ostření a taky se v hledáčku nezobrazovala clona, což je , upřímně, na prd. :D Ale technicky je to určitě super foťák a všichni ho obdivovali, nejvíc lidi v bazarech :D

Osobně nemám rád řeči, že to mělo kdovíjaký potenciál a nějaký trotl manažer to zavrhl - neznám manažera, který by byl takový trotl, aby se odříz od výdělečný věci - propána, vždyť oni vidí jasná čísla a podle toho se rozhodují. Takže - vyráběl to ještě nekdo ? - asi se to jako systém moc neujalo, že a proč? Protože to lidi moc nekupovali, nebo protože manažeři konkurence byli tak pitomí ???

Snow, mně se zdá nejzajímavější ten koncept ricohu, protože řeší problémy se zrcadlovkou těžko řešitelné. Ty peny a nexty mi přijdou, že dělají to samé,co zrcadlo, jen jinak, popravdě zatím hůře, ale uvidíme.

Upraveno uživatelem cigi
Návštěvník admira
Odesláno (upraveno)

Zajímavý foták, ale trochu drahý, když chce někdo Leicu tak si může za poloviční cenu koupit jetou M8.

Za polovicni cenu asi ne, leda tak "ojetou" :camera:

Tusim, ze to ma stejny zavit jak pro LEICA objektivy, tak pro Voigtländer.

Upraveno uživatelem admira
Návštěvník admira
Odesláno

EPSON novy vyjde na neco malo pres 60000Kc,-, LEICA M8 pouzita, vyzkousena ve vybornem stavu kupr. v B&H v New Yorku, coz je jeden z nejvetsich obchodu na svete a s nizkymi cenami ji nabizi za 60000Kc,-, a FotoSkoda ji ma (NEVYZKOUSENOU) za 40000Kc,- neco tady nehraje....

Odesláno

Musíš číst pozorně, čteš jenom každé druhé slovo. Slovo "jetou" mohu napsat jako použitou, nebo také z druhé ruky....

Návštěvník admira
Odesláno

Sice to bude odboceni od tematu, ale tyhle dva fotaky maji neco do sebe:

Posted Image

Posted Image

Návštěvník admira
Odesláno (upraveno)

Musíš číst pozorně, čteš jenom každé druhé slovo. Slovo "jetou" mohu napsat jako použitou, nebo také z druhé ruky....

vzdyt jsem napsal "ojetou".

Nicmene jsem ti napsal, ze to je blbost, pouzita M8 za 40000Kc,- to uz neni z druhe ruky, ale ze treti, popr. "vyjeta"

Upraveno uživatelem admira
Odesláno

Tak to není na www.paladix.cz prodavá M8 za 40000,- Kč první majitel, to už není náhoda.

admira: Přesně tím fotím Sigma DP1 je prima foták, řekl bych klasický krajinový fotáček s velkým čipem o rozměrech kompaktu.

Návštěvník Snow
Odesláno

Josefe01, nějak jsi mě se Sigmou navnadil. Prohlédl jsem si stránky a zjistil jsem, že budu potřebovat Sigmu DSLR. Pokud se k tomuto vláknu ještě dostaneš, mohl by jsi mi, prosím,  poradit s výběrem, mám pocit, že sortiment firmy dobře znáš. Díky.

Odesláno

Já bych do DSLR Sigma nešel. Měl jsem jí v ruce, udělal jsem s ní pár fotek, ale fakt se mi to nezdálo. Vím, že pár lidí s ní fotí, ale většina lidí říká, že mají raději starší model. Navíc ta DSLR byla u nás drahá, lepší ji bylo kupovat venku. Chtělo by to, aby sis DSLR vyzkoušel sám a uvidíš, jetli Ti sedne. Sigma DP1 má stejný čip (formát je o něco menší než APS-C) a je hlavně určená pro krajinářskou fotografii. Hlavní výhodou čipu Foveon je v technologii de facto 3 CCD vrstev, kde se výsledně skládá RGB. Tento čip tedy nepotřebuje antialiasing filtr, což má za následek ostřejší obraz ve srovnání s klasickými CCD či CMOS čipy. Výsledné rozlišení fotoaparátu je zhruba na úrovní 10Mpix - to mám mnohokrát ověřeno.

Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)

Aha, díky, přesto se přiznám, že mě Tvá slova hodně zklamala. Mám zrcadlovku Sony s hořčíkovým tělem, dceři fotoaparát upadl doma na tlustý koberec asi ze 40cm takže se mu nic nestalo, ale mám pocit, že od té doby hůře fotí. Mám velice dobré vztahy se Sony servisem v hlavním stanu v Praze na Chodově, takže se nebojím, že by se foťáku nevěnovali. Vrátili mi ho se slovy, že fotí dobře, že je vše v absolutním pořádku, mně se to pořád nezdá a proto ho nechci. Dcera ho poškodila, dcera ho dostane, dobře ji tak, hodný tatínek   :D

Dvě noci jsem vůbec nespal, ne proto, že bych se snad tak pečlivě věnoval studiu daného tématu, ale z jiného důvodu a tohle mi krásně vyplnilo čas. Prohlédl jsem giganty Canon, Nicon a Olympus, vzhledem k zprofanovanosti značky je nechci a proto jsem hledal nějakou jinou značku. Našel jsem Pentax a právě Sigmu, mezi nimi se rozhoduji a Sigma se mi zdála lepší, ale pouze pocitově. Nemám absolutně představu o kvalitě, o ceně, o ničem, o Pentaxu alespoň něco málo vím.  

Co říkáš na Pentax, vybral by sis u nich model ? U Pentaxu nevím, jaká používá skla, má svoje nebo si vypomáhá někde v Německu ? \

Edit  - jaká byla cena Sigmy a jaký to byl model ?

Edit2 - fotím z 95% krajinu a z 5% makro a to přírodu. 

Edit3 - myslel jsem si na Sigmu SD15

zdroj - http://www.dpreview.com/news/1002/10022009sigmasd15.asp

Upraveno uživatelem Snow
Odesláno (upraveno)

Jestli fotíš jenom krajinu a makro, koupil bych si nějaký špičkový kompakt a netahal se se zrcadlovkou, protože její výhody (fotí rychle vždycky a všecko) nevyužiješ. Když chceš nezprofanovanou značku, ricoh je myslím na špici. Když chceš vědět vše o ricoh, neváhej a napiš odklízečovi, má snad všechny typy, je perfektně informován a dělá dokonalé uživatelské recenze.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

K Pentaxu - P má asi smysl pro toho, kdo měl koupená kvalitní AF pevná skla a kdo ocení zpětnou kompatibilizu (P vždycky míval skvělý antireflex a oproti N/C, které dělaly špičková skla až v dražší level, měl P velmi slušná pevná skla, ale horší zoomy). Dnes, pokud chceš se značkou začít od O, má P několik málo velmi zajímavých pevných skel, ale jejich běžné zoomy jsou (slabší) průměr. Asi bych výběr značky od nuly odpíchl právě od objektivů (co fotím, a jaký rozsah ohnisek potřebuju - využiju).

Moje meta na přírodu byly pevné Zeissy (ale to už se jen opakuju), pak docela dobrou zkušenost mám s pevnými Nikkory a právě Pentaxy. Z druhovýrobců jsem zkoušel Sigmy, Tamrony (mechanicky ani opticky nic výjimečného), a znova už bych do nich asi nešel. Nemám zkušenost a zajímala by mně spokojenost s objektivy Leica (pro Panasonic). Nicméně - a to je nejdůležitější - každý máme jiné oči a vidíme to trochu jinak.

V jedné věci měl Cigi pravdu - chce to jednoznačně možnost manuálního ostření (v tom byla u Contaxu opravdu slabina).

Odesláno

Snow: Já mám na krajinky dva lehké a kvalitní fotáky Sigmu DP1 (preferuji) a Ricoh GRD III. Co se týká DSLR tak mám Nikon D200 a naprostá spokojenost. Na film pak fotím přes Pentax 645 - nádhera, je to prostě jiné focení. Měl jsem v ruce SD14, SD15 je určitě po stránce vybavení lepší (např. displej). Dá se koupit u nás tady: http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-sigma-1/

Pentax špatný není, ale nefotím s ním, tak bych doporučil pročíst http://forum.grafika.cz/list.php?114 Sice najdeš spoustu rozporuplných názorů, proto doporučuji pře finálním rozhodnutí zapůjčit a otestovat.

Odesláno

Ještě možná jedna úvaha - zrcadlovku s hledáčkem potřebuješ dneska už prakticky jen na dlouhá skla a focení pohybujících se objektů (lidi, zvěř). Pokud nemáš profi ambice, tak na makro je pro běžné použití už asi lepší kompakt (menší čip = menší ohnisko = větší hloubka ostrosti při nižší potřebě osvětlení). Nedosahuje sice parametry zrcadlovky s makroobjektivem, ale nemusíš dělat tolik opiček kolem nutného nasvětlení, pokud samozřejmě rozostření není tvůj umělecký záměr). A na běžnou krajinu stačí hledáčkový systém, jak bylo diskutováno výše.

Jinak se moc těším na renesanci středoformátu, zejména BW a na čtvercovou kompozici. Jen pořád nevím, jestli to bude Flexbody nebo Arcbody ;)...

Odesláno (upraveno)

Snow: Já mám na krajinky dva lehké a kvalitní fotáky Sigmu DP1 (preferuji) a Ricoh GRD III. Co se týká DSLR tak mám Nikon D200 a naprostá spokojenost. Na film pak fotím přes Pentax 645 - nádhera, je to prostě jiné focení. Měl jsem v ruce SD14, SD15 je určitě po stránce vybavení lepší (např. displej). Dá se koupit u nás tady: http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-sigma-1/

Pentax špatný není, ale nefotím s ním, tak bych doporučil pročíst http://forum.grafika.cz/list.php?114 Sice najdeš spoustu rozporuplných názorů, proto doporučuji pře finálním rozhodnutí zapůjčit a otestovat.

Ju, přesný i s údaji, které jsem už zapomněl - tak bych postupoval a vyhledal názory odklízeče. Když jsem si kupoval kompakt, moc mi pomohl.

Upraveno uživatelem cigi
Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)

zatim jsem mlcky prihlizel... "zprofanovanost znacky" mj. znamena hafo dostupneho prislusenstvi - blesky, objektivy, dalkove spouste, mezikrouzky... u jinych znacek je to vzdycky slozitejsi... :)

co se znovu podivat treba na nikon d90 nebo d300? ale jestli ne, tak ne... :)

Přiznám se, mrzelo mě, že jsi mlčky přihlížel, čekal jsem na Tvůj názor. Moc toho nepotřebuji, stačí mi tři, čtyři nová skla, polarizační flitry, mezikroužky, blesk plus náhradní baterky a kouzlo skončilo. Nemám žádné vysoké ambice, chci se spíš zabavit. Jak víš, mám všechny dny úplně volné a nechci totálně zblbnout u chronomagu.

Pořád mě láká ta Sigma SD 15, všechno bych si koupil přímo od ní, je to blbý nápad ? 

Upraveno uživatelem Snow

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...