Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahojte,

mám jeden problém s TISSOT T-Touch Expert. Keď porovnám relatívny atmosférický tlak na hodinkách s relatívnym tlakom na meteo stanici, hodinky ukazujú o 2 hPa menej (aktuálna nadmorská výška je na oboch nastavená správne). Keď chcem nastaviť aktuálnu nadmorskú výšku podľa relatívneho tlaku (T-Touch prepočítajú rozdiel medzi absolútnym a nastaveným relatívnym tlakom), ukazujú o cca 15 výškových metrov viac, ako je v skutočnosti (2 hPa sa rovná približne 20 výškových metrov). Pred tým všetko išlo OK (po nastavení relatívneho tlaku T-Touch vypočítali približnú nadmorskú výšku, ktorá bola rovnaká s údajom na mape). Batéria bola vymenená približne pred 9 mesiacmi (varovanie, že je batéria slabá sa ešte nezobrazilo).

V čom môže byť problém?

Ďakujem za odpovede a prajem vám pekný deň.

Odesláno

Nemam Experty dlouho a zatim jsem si tolik s "absolutni" vyskou nehral (pouzivam jen ten relativni citac).

Tak me napada, zda jsi zkousel porovnat absolutni tlak s meteo? U me je odchylky nekdy 0 a nekdy 1.

Kazdopadne si myslim, ze ve vetsine meteo bude senzor min presny a ovlivneny mozna i teplotou.

Ikdyz kdo vi, treba i Tissot ma nejake cinske dily ;-)

Odesláno

Nemam Experty dlouho a zatim jsem si tolik s "absolutni" vyskou nehral (pouzivam jen ten relativni citac).

Tak me napada, zda jsi zkousel porovnat absolutni tlak s meteo? U me je odchylky nekdy 0 a nekdy 1.

Kazdopadne si myslim, ze ve vetsine meteo bude senzor min presny a ovlivneny mozna i teplotou.

Ikdyz kdo vi, treba i Tissot ma nejake cinske dily ;-)

Dík za radu, skúsim to porovnať a dám vedieť, ako to dopadlo. Kamarát má Casio Protreky, tak to porovnám s tými.
  • po měsíci...
Odesláno

Tak píšem "trošku" neskôr, ale lepšie neskoro, ako nikdy. :rolleyes: Tlak som porovnal s viacerými hodinkami, ale vždy bola odchylka okolo -1 až -2 hPa.

Experty sú ešte v záruke, tak som ich poslal do servisu a uvidím, čo mi na to povedia. Keď budem vedieť viac napíšem ďalšie info.

Odesláno

Tak píšem "trošku" neskôr, ale lepšie neskoro, ako nikdy. :rolleyes: Tlak som porovnal s viacerými hodinkami, ale vždy bola odchylka okolo -1 až -2 hPa.

Experty sú ešte v záruke, tak som ich poslal do servisu a uvidím, čo mi na to povedia. Keď budem vedieť viac napíšem ďalšie info.

Uz jsem myslel, ze to nezkoumas.

Ted jsem se podival s moji meteo (zn. Solid :-)) a bylo na Teckach o -2.

Nasadil jsi mi brouka do hlavy, asi to zacnu vic sledovat i s jinyma (kdyz nekde uvidim).

Nicmene s mym svagrem (ma tez T-Touch expert) se s hodnotama shodujeme.

Chtelo by to porovnani s nejakym presnym merenim. Snad se mi povede moznost porovnani nekde.

Nebo me napada prijet k nejake meteo stanici (mysleno jako komplex baraku ci nejaka velka budka), treba v Pze-Libusi a na netu Ceske hydrometeorologickeho ustavu tyyto udaje porovnat. Na slovensku mate urcite taky neco podobneho.

Ono u tech domacich stanic jde predevsim o ty zmeny, ze kterych to ukazuje budouci pocasi.

Pak dej urcite vedet, jak jsi dopadl a ja zacnu vic zkoumat :-)

Odesláno

Expert-y už prišli zo servisu. Vymenili v nich batériu, ale nepomohlo to :sad01_anim: . Stále je tam odchylka 2 hPa.

Skúsim ešte napísať priamo do Tissot-u, či už niekto mal takýto problém s tlakom a uvidíme.

Naštastie meranie výšky, kompas a ostatné funkcie fungujú OK.

Odesláno

No zatim jsem se nedostal k dostatecne presnemu meridlu.

Kazdopadne je zvlastni, pokud odchylku mam ja, ty a memu svagrovi to meri uplne stejne jako me ...

Bud vsechny Tissoty maji stejne "ujete" mereni, nebo bych vsazel na meteo stanice.

Chtelo by to najit nekoho treba s nejakyma Casiama a porovnat, jako dalsi moznost.

Odesláno

Podľa mňa majú Tissot-y meranie celkom presné. Ako som už písal na začiatku, keď som si pozrel na nete relatívny tlak (napr. z jednej z meteostaníc v Bratislave) a nastavil som si podľa neho hodinky, tak mi prepočítali celkom presnú nadmorskú výšku. Teraz ukazujú cca o 15 až 20 m viac.

Uvidíme čo napíšu z Tissot-u, ale predpokladám asi nejakú odpoveď v zmysle...dajte to znovu do servisu. :mellow:

Odesláno (upraveno)

No, tak som napísal do Tissot-u.

Sú tri možnosti, prečo hodinky ukazujú o 2 hPa menej:

1. možná odchylka senzora +/- 3hPa,

2. poškodenie senzora, napríklad nejakým pádom alebo iným nárazom (hodinky používam na outdoor-ové aktivity aj na bike...možno mu tie otrasy nerobia dobre... :sad01_anim: ),

3. senzor môže byť špinavý.

Ďalšia z možností by mohla byť slabá batéria, ale ako som už napísal skôr, tú vymenili, ale nepomohlo to.

Odporučili mi zase poslať hodinky do servisu na kontrolu senzora...i keď nechápem, prečo by ho neskontrolovali, keď tam boli hodinky prvý krát. :mellow:

Upraveno uživatelem sharz
Odesláno

Takže, jsou v pořádku. Do tolerance výrobce se vejdou.

No...to ani nie.

Do tolerancie sa vojdú, ale keď som im napísal druhý e-mail, že to začalo robiť zo dňa na deň, tak mi napísali, že to môže byť buď to znečistenie alebo poškodenia senzora.

Tak uvidíme, čo mi zase povedia v servise. :mellow:

Odesláno (upraveno)

Přikládám výstřižky z diskuzního fóra amatérských meteorologů, podívej se na to. Třeba to něco napoví. Mně T-Touch Expert ukazují také jinou hodnotu než velký rtuťový nástěnný barometr (cca o 4 hPa), ale nějak mě je to jedno, protože tyto údaje beru pouze jako přibližné a informativní. Vadilo by mi, kdyby lhal kompas, ale ten ukazuje přesně.

Upraveno uživatelem pavča
Odesláno

Ďakujem "pavča" za info.

Mne tiež ten rozdiel veľmi neprekáža (hlavne, že dobre funguje ten kompas a ostatné funkcie - ja som s Expert-mi spokojný), len ma to informatívne zaujíma o aký problém ide. :smile_anim:

Odesláno

Tak jsem si vcera overil barometr s mym svarou.

Hodnota naprosto stejna bez odchylky, ale oba vuci meteo -2.

Ted jsem si dal za ukol porovnat to treba s nejakym Casio. Jen v mem okoli neznam nikoho s takovyma.

Takze hledam dobrovolniky nekde z dosahu, aby se dala porovnat hodnota na stejnem miste.

Dalsi napad zalezt do obchodu ...

Jinak souhlasim ze ta absolutni hodnota neni tak dulezita. Uz jsem je po porizeni prestal setrit a pouzivam je i na mene nebezpecne bike vyjizdiky s merenim jen reletivnich hodnot.

• po měsících...
Odesláno

Odchylku -2 mám taky. Mám ale jiný problém. Když nastavím doma nadmořskou výšku 238m a s hodinkami se bohybuji po městě (třeba v praci 207m) po nekolika dnech mi doma hodinky ukazuji nadmořskou výšku skoro o 30m vyšší. je to normální ? Hodinky mám nové cca 1 měsíc a k nárazu nedošlo. I když nadmořskou výšku přenastavím za pár dní je opět rozhozená. Samozřejmě, když se změní nadmořská výška rozhodí se i relativní tlak.

Odesláno

Odchylku -2 mám taky. Mám ale jiný problém. Když nastavím doma nadmořskou výšku 238m a s hodinkami se bohybuji po městě (třeba v praci 207m) po nekolika dnech mi doma hodinky ukazuji nadmořskou výšku skoro o 30m vyšší. je to normální ? Hodinky mám nové cca 1 měsíc a k nárazu nedošlo. I když nadmořskou výšku přenastavím za pár dní je opět rozhozená. Samozřejmě, když se změní nadmořská výška rozhodí se i relativní tlak.

Áno, je to úplne normálne. Výška sa vypočítava z barometrického tlaku, ktorý sa mení spolu so zmenou počasia. Takže keď príde tlaková výš, tlak stúpne a hodinky z toho usúdia, že si klesol do nižšej nadmorskej výšky.

Bežne sa tlak v priebehu dňa mení o 2-5 hPa, pri letných búrkach zletí v priebehu hodiny aj o desať...

Odesláno

Ano máš pravdu. Vypozoroval jsem, že k rozhození dojde při změně počasí. Jenze v tu chvíli mi pak nesedí ani ten tlak. Pak z toho moc nechapu funkci těch hodinek,kdyz to v podstatě ukazuje nesmysly... Ono s tou špatnou nadmořskou výškou to rovnou ukazuje i ten tlak špatně. Zrovna momentálně to ukazuje nadmořskou výšku 273m místo cca 241 su v 1.patře a tlak 1019hPA a měl by být cca 1014hPA podle meteo na webu, která je kousek od baráku.

Odesláno (upraveno)

Absolútny tlak súvisí s vypočítanou výškou, keď sa mení jedno, mení sa aj druhé.

Ak ten barometer, s ktorým to porovnávaš, nie je v PRESNE rovnakej výške, ako si ty, je ti ten údaj o momentálnom tlaku naprd. Každých 10 metrov výšky pridá vyše 1 hPa.

Upraveno uživatelem wawrik
Odesláno

To chápu, ale když nastavím svoji nadmořskou výšku, tak se pravě dostanu k rozdílu 2hPA oproti stanici se kterou porovnávám. V podstatě, když mně to ukazuje špatnou nadmořskou výšku musí to přece ukazovat i tlak špatně ne, když je jedno na druhým závislý. Lépe řečeno, když ted nastavím tu výšku na 241m ve kterých su, tak se změní ten tlak. Z toho usuzuji, že ted momentálně hodinky ukazují nesmysl ne ?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...