Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 (upraveno) Ahoj všichni Doufám, že nebude vadit, když to sem plácnu v angličtině. Případné dotazy rád zodpovím, jenom se mi při vidině psaní toho všeho znova ježí vlasy na hlavě Tak jenom ve zkratce - tyhle hodinky jsou ve výrobě už pár měsíců, měl jsem je jako odpočinkový projekt od 'povinných' věcí, a snažil jsem se fotit každý krok, abych pak mohl udělat právě takovéhle vlákno. Teď mám hodinky skoro hotové, a čekám jenom, než mí dorazí balíček se strojky a předtištěným ciferníkem (na přání zákazníka, já bohužel zatím čísla nevedu ). Takže až budu mít strojek a ostatní věci, poskládám je, nechám je nafotit, a pofičí k zákazníkovi Zatím jenom fotky z výroby Dotazy, komentáře? Sem s nima So, it starts like this - a piece of damasteel round rod I machine the case out on my lathe - all manual, no CNC here. These pics are actually out of context, cause i didn't take a picture of the watch in these stages, so i used another pics to show how i do it. Please pardon the inaccuracy Here's the rough machined case And the backside of it S pozdravem, O'p'B Upraveno 2. srpna 2010 uživatelem Ondrej Berkus 1
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 (upraveno) Now i glue a piece of paper on the backside, and draw a guide for my lug placement. then i chuck the case onto my mini milling machine, and first use the 5mm carbide mill to bore out the pocket for the lug Like so And then i drill a hole in the center of the pocket, for the M3 thread I do this at all four corners, and using two straight pieces of round rod, same diameter as the drill i used, i check if the lug pockets and holes are parallel to each other and perpendicular to my 'base line' The base line is something i do while the case is still on the lathe - i use a perfectly centered cutting tool, and slide it across the backside of the case - that way, i have a scribed line exactly down the middle - i use it in my mill to have the lugs squared. Here is the scribed line highlighted by two marker lines I also use the base line to drill and mill my crown placement later on. Now to the case lid - i use a .100" titanium, that i cover with layout fluid (fat marker at this case ), and scribe the screw placement, and the inner diameter of the case. I drill the holes for the screws in the case lid, and superglue the case onto it, using the inside diameter scribe to align it just right. I then drill the holes in the case, drill the back lid holes and countersink them, and tap the case holes with M2 thread. Upraveno 2. srpna 2010 uživatelem Ondrej Berkus
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 I then screw the case onto the titanium plate, and carefully cut around it, leaving as little material to remove as possible. Then it's back to the lathe to properly shape the back lid, leaving just a rim in this case - the movement will be 6497 ETA, and i want to see it I then go back to the mill, use my base line to align the case again, measure the winding stem placement, so that the center of the stem is aligned with the center of the crown placement And i drill through and bore out the crown pocket
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Here is the crown in place, made in my lathe from a piece of damasteel, with the proper thread inside to put onto the winding stem The parts i made so far Now i chuck the case and backlid and the crown into my faster spinning woodworking lathe (can be seen behind me when i'm cutting the back-lid out), and start sanding on it. I don't stop until i have a smooth 800 grit surface on all the parts. Then i take a 4.7mm diameter titanium rod, and make four of these - the strap lugs. I cut a thread inside them, screw and loctite a piece of screw rod inside, and fit them to the case. Check the width and order a proper strap I mark them with a thin marker on the inside, and draw a line down the whole lug. This helps me when i put them into a little fixture i made out of piece of steel. The hole from the side has the same diameter as the lugs, and the hole from the top is 1mm diameter. I put the lug into the big hole, make sure it's completely in, place it with my drawn line facing up, and drill the springbar hole. This fixture ensures my springbar holes will all be in the same distance from the end of the lug. Yeah, and it makes drilling round rod a heck of a lot easier. Now the case is sent out to the heat treating, as the damasteel is much more wear resistant, harder, more stain resistant, and etches better when heat treated.
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Then it's just polishing and etching, and the case is finished. I spaced out on modifying the screws, but i hope you don't mind Backside - needs a glass to be pressed in, and the screws to be properly aligned (there's one out of line there), but that's up to final assembly.
haslermetra Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Tleskám. Jsi borec. Konečně se objevil někdo, kdo o hodinkách jenom nežvaní, a umí něco pořádného udělat. Ať žije poctivé řemeslo.
Dantechno Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Sikovny ruce - krasna prace... Kolik je prumer tohoto pouzdra a jak jsou tam upevneny ty nozky? (se slabou anglictinou jsem to nevypatral)
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Díky No, pořád ještě toho víc nakecám než udělám, ale snažím se Hele, o kom myslíš, že jsem mluvil, když jsem říkal, že se budou muset nafotit Až je dodělám, tak si s nima udělám výlet do Prahy a dovezu Ti je, i s jedním nožíkem, který si tady schovávám Průměr pouzdra je 44.5mm, nožky jsou tam zašroubované s loctitem. Přesněji, v nožkách je slepá díra, v ní je závit, našroubovaná M3 nerezová závitová tyčka, a tohle celé je zašroubované do pouzdra. O'p'B
long Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 (upraveno) Čumím, to je ryzí řemeslo !!!!! Jaký v tom bude cifr a stroj ? Jak jsi dělal to gravírování ? Do současné doby kolik to bylo hodin práce včetně přípravy ? Upraveno 2. srpna 2010 uživatelem long
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 (upraveno) Ciferník bude černý s bílým lumi písmem - arabské číslice, strojek ETA 6497. Hodin práce, těžko říct, ale řekl bych zhruba 70 čistého času. Jedinné o čem tenhle počet hodin vypovídá je ale to, že pracuju strašně pomalu edit: žádný gravírování, damašková ocel. Přesněji damasteel - nerezový damašek ze Švédska. Upraveno 2. srpna 2010 uživatelem Ondrej Berkus
abbot Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Wow, obdivuju, jak někdo dokáže bejt šikovnej ...
long Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Ciferník bude černý s bílým lumi písmem - arabské číslice, strojek ETA 6497. Hodin práce, těžko říct, ale řekl bych zhruba 70 čistého času. Jedinné o čem tenhle počet hodin vypovídá je ale to, že pracuju strašně pomalu edit: žádný gravírování, damašková ocel. Přesněji damasteel - nerezový damašek ze Švédska. Prosím tě pouč mě v SZ. Jak to, že na těch prvních fotkách ta struktura není vidět. Je to chemickou ceetou a následně vyleptané a vrstvené po obrábění nebo ne ? Díky za odpověď do SZ Sorryza blbé otázky, ale pouzdro je SUPER !!!!
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Není třeba SZ to co je vidět na posledních fotkách je přímo struktura oceli, respektive kontrast mezi vrstvami ocelí RWL34 a PMC27. Ten kontrast tam je pořád, je vidět a cítit při obrábění, leštění, a nakonec se jenom 'ukáže' vyleptáním v kyselině. Tím, že mají ty dvě oceli různý obsah legujících prvků, mají různou odolnost proti leptání, a vytvoří při leptání lehký reliéf, který se ještě zvýrazní přeleštěním. O'p'B
spiderer Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Tohle je bomba! Tesim se na celkovy vysledek se strojkem a cifernikem, kazdopadne pred tvoji sikovnosti smekam!
PetrK Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Drsná machrovina. Gratulace do Slatiny...
Ondrej Berkus Odesláno 2. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Díky moc :-) Doufám že budou brzo hotové
haslermetra Odesláno 2. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2010 Jak se damasteel obrábí. Stačí nože z radeka, nebo musíš mít břitovou destičku ze slinutých karbidů, závitníky a vrtáky normální nebo kobaltové, čím leštíš, aby se ti hrany moc nezakulatily. A jak se dělá na frézce Proma, jakou má přesnost a spolehlivost.Je k tomu označení ocelí nějaký ekvivalent v ČSN, pro představu jaké má ta ocel složení. Sorry za dotěrné otázky.
bandicoot Odesláno 3. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2010 Zdar tvojí práci, papi. Ten vzor, který se nakonec na hodinkách vyloupl je super. Jak poznáš, jak ten surový damasteel říznout aby vzor vyšel takhle?
Ondrej Berkus Odesláno 3. srpna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 3. srpna 2010 Díky pánové Ono slovo 'stačí' nemám tak úplně ve slovníku - u těchhle věcí to ani moc nejde. Nože na soustruh mám s plátky z karbidu, frézy na obrábění mám karbidové povlakované. Pár jich mám přebroušených na 'nůž' do soustruhu, abych mohl dělat sem tam nějaké začištění i po zakalení, pokud je potřeba.Závitníky mám normální HSS, ale přebroušené, protože standartní geometrie je v damasteelu nebo nedej bože v titanu strašně rychle po smrti. Vrtáky kobalt a karbid. Frézka or Promy, jak to říct...poměr cena/kvalita je supr. Sice už docela šilhám po nějaké větší, robustnější, ale ještě mi ta malá klidně vydrží. zalešťuju jenom minimálně, většinu povrchů brousím do vysokých zrnitostí smirku ručně, s podložkou, právě aby hrany byly sice vidět, ale nebyly nepříjemně ostré. Ekvilvalent CSN? Nemám ponětí Bandicoot - oni ty vzory mají přímo v katalogu, takže si vybereš, jak chceš aby to vypadalo. Asi to vysvětluju zbytečně složitě- prostě si vybereš vzor, a víš, že tam bude
bandicoot Odesláno 3. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2010 Bandicoot - oni ty vzory mají přímo v katalogu, takže si vybereš, jak chceš aby to vypadalo. Asi to vysvětluju zbytečně složitě- prostě si vybereš vzor, a víš, že tam bude jasný, ale i tak musíš volit řez napříč "vlákny" - prostě ani ten daný ingot nejde říznout bezhlavě
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se